home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sarlatánok és igazmondók, avagy a józan ész diadala
(—)
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Sarlatánok és igazmondók, avagy a józan ész diadala

Ittas rendőr — Szerbiai valóság — Szerbia még Svájcnál is gazdagabb lehetne — Vučić a đinđići úton — Európai szinten a szerb oktatás — Mindenki politikus akar lenni — Választások lesznek? — A szerbek kisebbségben lesznek Szerbiában

Nyár ide, nyár oda, pörgős hetet tudunk magunk mögött. Miközben a politikai elit a kormányátalakítással és az esetleges választásokkal van elfoglalva, a szerb nyilvánosságot az ország morális csődje foglalkoztatja olyan erőteljesen, hogy az a kívülálló szemével nézve már-már szellemi forradalomnak is tűnhet. Heti összefoglalónkban most erre helyeztük a hangsúlyt.

Sarlatánok és igazmondók, avagy a józan ész diadala
Nyár ide, nyár oda, pörgős hetet tudunk magunk mögött. Miközben a politikai elit a kormányátalakítással és az esetleges választásokkal van elfoglalva, a szerb nyilvánosságot az ország morális csődje foglalkoztatja olyan erőteljesen, hogy az a kívülálló szemével nézve már-már szellemi forradalomnak is tűnhet. Heti összefoglalónkban most erre helyeztük a hangsúlyt.

Ittas rendőr
Kirúgtak egy rendőrt Nišben. Egy ellenőrzéskor történt vizsgálat során az ominózus egyenruhást erősen ittas állapotban találták szolgálatban: több mint 2 ezrelék alkohol volt a vérében.(Blic)

Szerbiai valóság
A szerbiai valóságról festett riasztó képet az állami televízió oknyomozó riportja: arról számolt be, hogy az országban a 25 évesnél fiatalabb nemzedék minden második tagja nem tud munkához jutni, s ezen az sem segít, hogy van-e egyetemi végzettsége, vagy sincs. Danilo Jeremić, az Egyetemi Konferencia tagja szerint a helyzetet az is rontja, hogy az oktatási rendszer nincsen összehangolva a piaci igényekkel. (RTS)

Szerbia még Svájcnál is gazdagabb lehetne
Ezt a kijelentést Miodrag Kostić üzletember tette. Szerinte ez abban az esetben válhatna valóra, ha az ország kihasználná mindazokat a lehetőségeket, amelyek a mezőgazdaságban, illetve a bányászatban adva vannak a számára. Kostić arról egy szót sem szólt, hogy a közállapotok ismeretében mindezt mégis hogyan szeretné megvalósítani. Azt pedig már mi tesszük hozzá, mintegy emlékeztetőül, hogy a nyolcvanas évek végén egy bizonyos Slobodan Milošević nevű elnök is svéd életszínvonalat ígért az ország polgárainak. És mi is lett belőle! (Tanjug)

Vučić a đinđići úton
Miodrag Kostićnak a héten egy másik nyilatkozatával is sikerült felhívnia magára a figyelmet. Az MK csoportot vezető üzletember, Szerbia leggazdagabb polgára ugyanis Aleksandar Vučić kormányfőhelyettest egyenesen Zoran Đinđićhez hasonlította, akit a változások szimbólumának nevezett:
— Kettejük között a legfőbb hasonlóság az energiában, a karizmában és a változások akarásában van. Đinđić nem habozott, hogy megváltoztassa Szerbiát, és Vučić sem habozik ezt megtenni — mondta új példaképéről a Demokrata Párt egykori pártigazgatója.(Nedeljnik)

Európai szinten a szerb oktatás
Ezt már Žarko Obradović oktatási miniszter nyilatkozta, aki vélhetőleg figyelmen kívül hagyta nemcsak a kisérettségi körül kialakult botrányt, hanem Dragičević professzor asszony intő szavait és a munkanélküliséggel kapcsolatos észrevételeit is. Talán ennek is tulajdonítható, hogy Obradović (akinek igencsak inog a fotelja), úgy vélekedik, hogy az EU-val folytatandó csatlakozási tárgyalásokat a szerb oktatásügy és a tudomány „teljes mértékben felkészülve” várja.(Tanjug)

Mindenki politikus akar lenni
Az egyetemi végzettség nem kötelező hozzá, a középiskolai ajánlatos. Sem munkatapasztalat, sem számítástechnikai tudás nem fontos, elegendő mindössze a szerb nyelv ismerete és az, hogy a jelölt különbséget tudjon tenni a zöld és a piros gomb között, illetve hogy meglegyen a pártkönyve, és engedelmesen meghallgassa és végrehajtsa a parancsokat. Vélhetőleg így szólna az a hirdetés, amely politikusokat verbuválna a mintegy 1,2 millió szerbiai párttag körében. Szerbiában jelenleg 26 ezer pártfunkcionárius van, s valósággal hadseregnyi személy várja, hogy így jusson álláshoz, illetve megélhetéshez.(Večernje novosti)

Választások lesznek?
A belgrádi sajtó mindinkább arra számít (ha nem sikerül megállapodni a kormányátalakítás kérdésében), hogy várhatólag sor kerül a rendkívüli választások kiírása. Ez elsősorban a szocialistákon és az Egyesült Régión múlik. Ha ez a két párt nem hajlandó jelentős mértékű átalakításra az általa delegált személyek tekintetében, akkor a Večernje novosti szerint már szep-temberben várhatóak a választások. A Kurir szerint is erre kerül sor, ha a szocialisták és a haladók nem tudnak megállapodni arról, hogy a minisztériumok pártfelügyeletét átalakítsák. A lapzártánkkor érkezett hírek egyébként már arról szólnak, hogy a haladók a miniszterelnöki tisztséget is kérik a koalíciós partnereiktől.(Tanjug, Večernje novosti, Kurir, B92)

A szerbek kisebbségben lesznek Szerbiában
Riasztóak a szerb népesség statisztikai adatai. Mortalitás szempontjából Szerbia a balkáni országok között az első helyen áll, natalitás szempontjából pedig negatív tendencia jellemzi. Gordana Živković professzor asszony arra figyelmeztet, hogy jelenleg egy házasságra 0,88 gyerek jut, s ha a folyamat rövid időn belül nem változik, akkor a szerbek nagyon gyorsan kisebbsége kerülnek saját hazájukban, Szerbiában, ötszáz év múlva pedig maga a nemzet is kihalhat:
— Kijelenthetjük, hogy a szerb nemzet a kihalás szélére jutott. A jelenlegi mutatók szerint 2030-ra a szerbek az ország lakosságának kevesebb mint az 50 százalékát alkotják majd, 2070-re pedig két és félszer nagyobb lesz a 65 év felettiek aránya a 15 évesekénél. Ez egy olyan biológiai pontot jelent, ahonnét már nem lesz visszatérés — nyilatkozta az Gordana Živković a Tanjug hírügynökségnek.(Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..