home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Sarkvidéki hidegben
(o. i.)
2012.02.14.
LXVII. évf. 7. szám

HIDEGREKORDOK ÉS ÚJABB INTÉZKEDÉSEK. Újvidéken csütörtökön -27 fokot mértek - ilyen hidegre ebben a városban 1963 óta nem emlékeznek. Szerdán Zombor volt Vajdaság leghidegebb városa. A múlt héten Apatin község neve is felkerült arra a listára, melyen azokat a településeket jegyzik, ahol már halálos...

HIDEGREKORDOK ÉS ÚJABB INTÉZKEDÉSEK. Újvidéken csütörtökön -27 fokot mértek - ilyen hidegre ebben a városban 1963 óta nem emlékeznek. Szerdán Zombor volt Vajdaság leghidegebb városa. A múlt héten Apatin község neve is felkerült arra a listára, melyen azokat a településeket jegyzik, ahol már halálos áldozatokat is követelt a sarkvidéki időjárás. Szerbiában eddig (lapzártáig, péntek reggelig) 15 fagyhalált jegyeztek: köztük van az a szilágyi illetőségű, 53 éves magyar férfi is, akit fűtetlen házában ért a kihűléses halál. Megrázó annak a belgrádi nőnek az esete is, akit a tömbháza ajtaján kilépve egy lezuhanó jégcsap ütött agyon. Az utak, jeges járdák folyamatos takarítása mellett a községi és a városi válságstábok felhívása a veszélyes jégcsapok eltávolítására is kiterjed. A Duna szerbiai szakaszán jégdugók alakultak ki, eltávolításukhoz Belgrád Magyarországtól kért segítséget - mivel Szerbiának nincsenek jégtörő hajói. Különösen aggasztó, hogy jégpáncélban van a Vaskapu, s az egyes számú vízerőmű tározótava teljes egészében befagyott. A Nikola Tesla hőerőműben az áramtermelés csak emberfeletti erőfeszítések árán lehetett folyamatos az elmúlt napokban, ezért felszólítást intéztek a polgárokhoz, hogy takarékoskodjanak a villanyárammal, s ennél szigorúbb intézkedésekre is szükség volt.
A szokásos csütörtöki kormányülés után bejelentették: megkezdődtek az áramkorlátozások, első lépésben 2000 olyan vállalattól vonja meg az áramszolgáltatást a villanygazdaság, amely nem folytat létfontosságú tevékenységet. A kormány arról is döntött, hogy az általános és középiskolákban a jövő héten is szünetel a tanítás. Mivel február 15-e és 16-a (szerda és csütörtök) állami ünnep, olyan javaslat is elhangzott, hogy energiatakarékossági szempontból jó lenne a pénteket is szabadnappá nyilvánítani.
NEM KÖZLEKEDEK A SÍNBUSZOK. Közérdekű a Szerbiai Vasutak közleménye, mely szerint február 10-étől nem közlekednek a sínbuszok a következő vonalakon: Nagykikinda-Nagybecskerek-Pancsova; Nagykikinda-Zsombolya; Szabadka-Nagykikinda; Szabadka-Horgos-Magyarkanizsa; Szabadka-Horgos-Röszke; Szabadka-Zombor-Újvidék; Zombor-Verbász.
VALÓSZÍNëLEG VÁLTOZIK AZ ÉRTÉKHATÁR. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselőinek minden jel szerint sikerült kiharcolniuk az ún. kis értékű lopások 15 000 dináros felső értékhatárának a csökkentését. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője és a kisebbségi frakció vezetője napilapunknak nyilatkozva elmondta: a múlt szerdán először a kormánykoalíciót alkotó frakciók vezetőinek az ülésén, majd a Slobodan Homen igazságügy-minisztériumi államtitkárral való megbeszélésen fejtette ki, hogy a módosítás előtt álló BTK-ban miért fontos módosítani az érvényben levő előírást. Nevezetesen azt, hogy az ügyészség hivatalból csak a 15 000 dináros értéket meghaladó lopások esetében indít eljárást. ,,Homennel az egyeztetés során egyetértettünk abban, hogy a közbiztonsági helyzetre való tekintettel tarthatatlan a jelenlegi szabályozás, és szükséges a meghatározott összeg csökkentése. Megállapodtunk, hogy javaslatunkra a parlament Jogalkotási Bizottsága fogja benyújtani az idevonatkozó módosítási indítványt, s ez bekerül a parlamenti szavazásra bocsátott szövegbe'. Emlékeztetőül: a VMSZ álláspontja szerint ezt az értékhatárt legalább 3000 s legfeljebb 5000 dinárban kellene meghatározni.
BÖRTÖNBOTRÁNY. ,,Az alkalmazottak is segíthettek a szökésben' címmel a Vajdaság Ma közölt hírösszefoglalót arra a krimifilmbe illő történetről, amely február 7-én Belgrádban történt. A belgrádi körzeti börtön öt őrét őrizetbe vették kedden este, mert felmerült a gyanú, hogy felelősség terheli őket Zoran Đinđić néhai szerb miniszterelnök egyik gyilkosának és rabtársának szökési kísérlete miatt. A hírhedt zimonyi klán két tagja, Sretko Kalinić és Željko Milovanović kedden a hajnali órákban meg akart szökni a börtön fokozottan őrzött, elkülönített részlegéből. A sikertelen kísérlet után a részleg teljes őrségét leváltották. A Press c. napilap értesülése szerint a titkosszolgálat már tavaly értesítette az illetékeseket, hogy a legmegrögzöttebb szerb bűnözők hírében álló Kalinić és Milovanović szökést tervez, de nem történt semmilyen intézkedés, a szökéskor is mindössze egy személy őrizte az ügyben szereplő részleget. A biztonsági kamerák felvételén (bemutatta a B92) az is látszik, hogy a két fegyencnek, miután kinyitották celláikat, a kifelé vezető ajtót valaki kívülről nyitotta ki. Milan Obradović, a belgrádi büntetés-végrehajtási intézet igazgatója kedden este a B92 belgrádi Tv-ben kijelentette, hogy a két bűnöző szökési kísérletét belülről is segítették. ,,Ezt nem állíthatom teljes bizonyossággal, de feltételezhetem, mert ebből a börtönből nem lehet megszökni. A biztonsági szolgálat öt tagját, akik egymást váltották (a szökés idején), kedden délután a belgrádi rendőrségen előállították és 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték őket' - nyilatkozta. Emlékeztetett arra is, hogy Milovanovićnak 2004 szeptemberében egyszer már sikerült meglógnia a belgrádi igazságügyi palota épületéből, előzőleg pedig az egyik szarajevói börtönből, most azonban ez nem sikerült neki. ,,Ha valakit 40 évre elítéltek, annak nyilvánvalóan a szökésen jár az esze, a mi dolgunk pedig az, hogy megakadályozzuk ebben.'
Kalinićot 2008 januárjában 40 évi fegyházra ítélték, súlyos bűncselekményekben való részvétele miatt. Ő egyike azoknak, akik részt vettek a néhai Zoran Đinđić volt szerb miniszterelnök elleni merényletben. A Đinđić elleni merénylet politikai hátterének kiderítésére 2011-ben indított újabb perben, amely még nem fejeződött be, Kalinićot ismét kihallgatásnak vetették alá. Željko Milovanovićot az eszéki bíróság háborús bűncselekmények elkövetésével, a belgrádi, újvidéki és szabadkai bíróságok pedig gyilkosságokkal, rablásokkal, emberrablásokkal vádolják.
A sajtó a múlt hét minden napján foglalkozott az esettel. A Blic c. napilap szerint a ,,nemzetközi hírű' bűnöző, Joca Amsterdam szervezte meg a szökést. A Danasból azt tudhatta meg az olvasó, hogy a delikvensek a reszelőt a fogkrémes tubusban rejtegették, a rácsot négy hónapig vágták. A Blic pénteki száma szerint a szökevények első célpontpontjai a bírók lettek volna - őket akarták likvidálni.
NINCS KEGYELEM!? Múlt számunkban tettük közzé a VMSZ közleményét, melynek lényege: ,,A vajdasági magyarok számára különösen elfogadhatatlan az igazságszolgáltatási szervek által alkalmazott kettős mérce'. Annak kapcsán közölte ezt a VMSZ, hogy a bíróság másodfokon megfelezte a francia futballszurkoló, Brice Taton gyilkosainak a börtönbüntetését. Múlt keddi számában a Blic napilap foglalkozott a közleménnyel. ,,Nincs kegyelem a temerini gonosztevők számára' címmel arról írt, hogy teljesen tévúton jár a VMSZ, amikor párhuzamot von a 2004-ben Temeriben elkövetett bűncselekmény, és a 2009-ben történt Taton-gyilkosság elkövetőinek esete között - amit tesz, az tiszta politikai marketing, semmi köze a joghoz. A cikk felvezetőben ezt írja: ,,Teljesen téves a VMSZ követelése, hogy részesítsék kegyelemben azt az öt temerini magyar fiatalt, akiket azért ítéltek el, mert állati kegyetlenséggel verték meg 2004 Zoran Petrović szerb fiatalembert. Téves, mert azt a belgrádi Fellebbviteli Bíróság ítéletére alapozza, mely megfelezte a francia szurkoló, Brice Taton meggyilkolásával vádlottak ítéletét... Itt két teljesen eltérő dologról van szó. Az egyik a belgrádi bíróság döntéséről szól, mely döntés rendes eljárásban született, a benyújtott bizonyítékok alapján. És egészen más eljárásban születik meg a döntés a kegyelmi kérelem ügyében - azt a köztársasági elnök adhatja meg'...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..