home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Sárgul már a kukoricaszár...”
Kónya-Kovács Otília
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
„Sárgul már a kukoricaszár...”

A hétvégén igazi népünnepély volt Torontáltordán, megtartották ugyanis a hetedik Kukoricafesztivált.

A rendezvény első napján a művelődési házban kiállítás nyílt kézimunkákból és őszi termésekből, majd egy lemezlovas szórakoztatta a fiatalokat a központban.

Az igazi vigadalomra szombaton került sor. A vajdasági településekről érkezőkön kívül magyarországi és romániai vendégek is szép számban megjelentek. Az ünnepi köszöntők után a jelenlevők többsége zeneszó mellett fiákereken, fogatos kocsikon vagy traktorokon kivonult a kukoricaparcellára, ahol tizenhárom csapattal megkezdődött a hagyományos kukoricatörő verseny. A részvevők nem tartották nehéznek ezt a feladatot, sőt, még a szárvágástól sem idegenkedett senki. Előkerültek a cüvekek, noha, mint mondták, már nincs is nagy szükség erre a szerszámra, mert manapság főleg olyan kukoricafajtákat vetnek, amelyek majdhogynem maguktól „kivetkőznek” a héjukból, nem kell hozzá segítség. No, meg nem is szokás manapság kézzel szedni a tengerit. 

A zsűri leginkább arra figyelt, a csapatok milyen szerszámokkal dolgoznak, milyen öltözéket viselnek, hogyan és mit szolgálnak fel a reggelihez. Voltak, akik az aludttejet dicsérték beledarabolt hagymával, mások a törött babot emlegették, és volt még szalonna, sonka meg jófajta, régi ízeket idéző kalács is. A rögtönzött terülj, terülj, asztalkákról bármit meg lehetett kóstolni, a kisüsti is előkerült, mert anélkül nemigen lehet kukoricát törni, szárat vágni.

A verseny legjobb eredményét az a nemzetközi csapat érte el, amely polgármesterekből, helyetteseikből, illetve képviselőkből állt össze. A kúlai Népkör csapata a második helyen végzett, a harmadikon pedig a házigazda Orgonavirág hagyományápoló kézimunkacsoport tagjai.

Az idén is megtartották a hagyományos ízek főzőversenyét, huszonhét csapat készített bográcsos finomságot. Két dobogós helyen is marhapörkölt végzett, a törökkanizsaiak lettek az elsők, a csókaiak pedig a dobogó harmadik fokára állhattak. A zentai Bogdán Zsófia, aki második lett, kakaspörkölttel vívta ki a mesterszakácsok elismerését.
A falu központjában az érdeklődők művelődési műsort láthattak, megvásárolhatták Paskó Csaba atya szakácskönyvét, megcsodálhatták a zöldségekkel szobrászkodó Szabó Lajos túrkevei mesterszakács munkáit.

Mindezek után egy jó hangulatú kukoricabállal és tűzijátékkal ért véget a népünnepély.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..