home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sárga-kék ősz
Tóth Tibor
2015.12.20.
LXX. évf. 50. szám
Sárga-kék ősz

A Zenta felnőttegyüttese Zoran Ćirić hódsági edző vezetésével öt győzelemmel, hét döntetlennel és három vereséggel, 22 ponttal a 7. helyen zárta a szerb liga őszi idényének küzdelmeit. A csapat ezzel teljesítette a vezetőség előzetes célját, mely az 5-10. hely környékére várta a sárga-kék „alakulatot”. Itthon 12, vidéken 10 pont a termés.

Az előző idényhez képest jócskán felfiatalított Zenta elég hullámzó teljesítményt produkált, voltak a csapatnak egész kiváló, de gyengébb mérkőzései is.

— Mind a hét döntetlen alkalmával közelebb álltunk a győzelemhez ellenfeleinknél. Ha a hét meccsből három-négyet nyertünk volna, akkor közvetlenül az őszi bajnok hódsági együttes nyomában volnánk az első tizenöt forduló után. A csapat végig küzdött, hajtott, fő erényünk a küzdelem, az akarás volt, a gyerekek fizikailag kiválóan fel voltak készítve. Csapatunkra jellemző, hogy rombolni tudunk, építeni még annyira nem. A nyár folyamán tizennégy új játékos érkezett hozzánk. Idő kell, hogy beépítsük őket a csapatba. Úgy gondolom, a tavasszal a fiúk még jobb teljesítményt fognak nyújtani, és bekerülhetünk az első ötbe is — mondta Özvegy József, a Zenta Labdarúgóklub titkára.

A játékosmozgásról még semmit sem lehet tudni, hiszen az átigazolási időszak csak január 16-án kezdődik el. Zentán sohasem gördítettek akadályt a távozni kívánók elé, pótlásukra mindig megpróbáltak legalább olyan, ha nem jobb játékost szerződtetni.

— Legmegbízhatóbb csapatrészünk kapusunkkal az élen a védelem volt, a középpályánk viszont támadásban elég gyenge teljesítményt nyújtott. Ettől a csapatrésztől függ a védelem és a támadósor is. Ha a játékosok támadásokat tudnak indítani, akkor a csatároknak több gólszerzési lehetőség adódik. De középpályásainkat nem hibáztatom, hiszen ezen a poszton a legfiatalabb labdarúgóink játszottak. A szerbiai fociban főleg az atlétikai futball, a hajtás, a küzdés dominál, egy jó irányító középpályás azonban hatalmas hiánycikk. Nem csak nálunk, a válogatottnál is — vélekedett Özvegy.

A szerb liga mezőnye, a Szuperligához és az I. ligához hasonlóan, évről évre egyre gyengébb. Kevesebb a jó játékos, összességében kevesebb a játékos, a mérkőzéseken nagyon kevés gól születik. A liga viszonylag ki van egyenlítve, vagyis bárki bárkit legyőzhet.

— A szerb fociban nincsenek építő típusú játékosok, olyanokból viszont rengeteg van, akik megszerzik a labdát, de nem tudnak vele mit kezdeni. Régebben minden faluban volt legalább két-három olyan focista, aki nagyon tudott. Most ilyet nem lehet találni. Futnak, fejelnek, becsúsznak, ütnek-vágnak, de a labdára ráállni nem tudnak. Legutóbb egykori játékosunkon, Nagypál Tiboron láttam azt, hogy mit akar. Ő gondolkodott a pályán. Nem mindig sikerült az, amit eltervezett, de kiválóan látott játék közben — emlékszik vissza a klubtitkár.

Zentán az utánpótlás-korosztályokban (serdülők, pionírok, kiskakasok és a Futball 7-ben induló 1—4. osztályosok) 80-90 gyerek kergeti a labdát. Ebből a tekintélyes létszámból azonban a felnőttcsapat nem sokat tud profitálni, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek nagy része magyarországi középiskolába iratkozik, az itthon maradottak pedig egyetemi tanulmányaikat a szülővárosuktól távol, Magyarországon, Újvidéken, Belgrádban folytatják. Sok tehetséges játékos születik a Tisza partján, de mire bemutatkozhatna az első csapatban, már elkerül a városból. A serdülők a Szabadkai Körzeti Liga 1. helyén telelnek, a pionírok a dobogó 3. fokán állnak, a kiskakasok 7.-ek, a Futball 7-ben szereplők pedig a pionírokhoz hasonlóan szintén 3.-ak.

— Meg vagyunk elégedve az utánpótláscsapataink szereplésével. A gyerekekkel kiváló munka folyik. Itt a helyezés talán nem is annyira fontos, hiszen senki sem kérdezi, hogy miért 1., 5. vagy 6. valamelyik korosztályos együttes. Az a lényeg, hogy legyenek utánpótláscsapatok, játsszanak a gyerekek. A kiskakasoktól talán egy kicsit többet vártam. Viszont tudni kell, hogy ők a Futball 7-ről — melyben keresztben játszanak a csapatok — tértek át a nagy pályára, így az első hat-hét mérkőzésen el vannak veszve. Ez nem lehet kifogás, hiszen más csapatoknál is ez a helyzet, de megfigyeltük, hogy e korosztály számára az ősz mindig nehezebben indul — mondta Özvegy.

Az egész országban egyre kevesebben látogatnak ki a labdarúgó-mérkőzésekre. Amikor a Zenta az első helyért harcolt, akkor 400-500 néző váltott jegyet a népkerti stadionba, manapság 150-200 néző választja minden második vasárnap délután a 2500 férőhelyes, gyönyörű stadion sárga-kék széksorait.

A játékosok jelenleg a megérdemelt pihenőjüket töltik, a tavaszi idényre való felkészülést január közepén kezdik meg. A tervek nyolchetes előkészületről szólnak, de a csapat nem utazik sehova, hiszen Zentán minden feltétel — súlyzóterem, atlétikai pálya, töltés a Tisza mentén — megvan a zavartalan felkészüléshez, melynek az is elengedhetetlen feltétele, hogy a játékosok idejében megkapják fizetésüket, és hogy a klub senkinek se tartozzon. Zentán ilyen gondok sincsenek, ezért a tavasz folyamán remélhetőleg semmi sem akadályozza meg a sárga-kékeket abban, hogy ezen a helyezésen valamelyest javítsanak, és feljebb kússzanak a tabellán.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..