Sanghaj utcáin
István Márta
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Sanghaj utcáin

Kínában több mint negyven olyan város van, amelyben egymilliónál több ember él. Ezek egyike Sanghaj (jelentése: a tengeren), ahol 18 millió ember lakik. Ez egyúttal a világ legnagyobb kikötővárosa is. Sanghaj az ország jövője.

A város területe (6218 négyzetkilométer) a Jangce folyó hordaléka által feltöltött síkság. A tengerszint feletti magassága négy méter. A Huangpu-folyó két részre osztja a várost: Puxi a nyugati oldalon levő régi, Pudong pedig a keleti részen épült futurista város. A folyó mintegy 28 km-re csatlakozik a Jangcehoz, az pedig onnan 40 km-re ömlik a tengerbe, és az onnan érkező hajók egészen a városig fel tudnak jönni a széles és mély folyókon.

Az első estét a Bundon töltöttük, gyönyörködve a színes fényáradatban úszó épületekben, hidakban, a turistákat szállító színes hajókban. Látogatók ezrei özönlenek oda Kínából és az egész világból. A Bund elnevezés a hollandoktól származik, egykor gátat jelentett a Huangpu-folyó partján. A több mint egy kilométer hosszú, fából kirakott egykori gátból közkedvelt sétatér lett. A forgalmas utcában van még néhány európai stílusú épület, mely a XIX. század végén és a XX. század elején épült. 33 méter magas tornyával ma is kiemelkedik közülük az egykori kínai folyami vámhatóság központi épülete — mint egyike a legismertebb és legmagasabb építményeknek Kínában. A folyón túl a Kelet Gyöngye tévétorony (Oriental Pearl Tower, 468 m) 2010-ben a város legmagasabb épülete volt. Akkoriban már épülőben volt egy annál magasabb irodaház is, a 492 m magas Shanghai World Financial Center. Idegenvezetőnk elmondása szerint városukban mintegy négyezer felhőkarcoló — több, mint amennyi New Yorkban — van.

Sanghaj napjainkban Kína legkorszerűbb és a Nyugathoz leginkább hasonlító városa. Sétánkat a Bundon másnap megismételtük, és a futurista épületeknek nappal új varázsa lett. A sétatéren mindenki szabadon készít fényképeket, illetve fényképezkedik, a helybeliek pedig a portékájukat kínálják, leginkább olcsó karórát. Úgy tartják, hogy Kínában a sanghaji nők a legszebbek, amire az ott lakók nagyon büszkék. Szépségét tárta elénk a ki tudja, hány ezer mikulásvirággal díszített útszegély is. Kína ennek a dísznövénynek a hazája. A Nanjing utat a világ legforgalmasabb bevásárlóutcájának tartják. Rengeteg üzlet és nyugati típusú bevásárlóközpont található itt, melyből egész Kínában az elsőt éppen ezen a helyen nyitották meg. Egykor a Broadway és az Oxford Street keverékének tartották, mert az utcában számtalan színház is működött. A kirakatokban külföldi és ázsiai luxustermékek egyaránt láthatóak. A nyalánkságokból óriási a választék. Talán jobb is, hogy a külföldiek nem tudják, miből készülnek. Az árakat kínaiul tüntetik fel, az eladók közül pedig csak kevesen értenek angolul. Kínai csokoládét vásárolni kalandos élmény volt. Választhattam a nyugati, európai csoki vagy valamilyen kínai csemege közül. Abból a cukorkából kértem, amelyből a legtöbben. Nem bántam meg, bár az ízével akadt némi gondom. Szokatlan volt. Így aztán nagyon kevéssel is beértem.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..