Sándoregyházi jegyzetek

Sándoregyházi jegyzetek

A pancsovai községhez tartozó Sándoregyházán kilencedik alkalommal emlékeztek meg gazdag rendezvénnyel az anyanyelvi világnapról. A helyszínen készült feljegyzésekből ezúttal az ünnepség főbb mozzanataira helyeztük a hangsúlyt.

A csaknem kétórás rendezvény szervezését ezúttal is a pancsovai székhelyű In Medias Res Euroregionális Központ koordinálta összhangban a helyi Moša Pijade Általános Iskolával, a bánáti bolgárok Ivanovo — Banat nevű tömörülésével, a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel és az eseménynek helyszínt adó Žarko Zrenjanin Művelődési Otthonnal. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pancsova város és község önkormányzatának, illetve a Bolgár Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének küldöttsége is. 

Alkalom volt ez arra, hogy a jó szomszédságban élő szerb, bolgár, paltyén, zsidó, görög, roma, szlovák, román, macedón és magyar nemzeti közösségek újra felfedezzék egymás nyelvét és dialektusát, hagyományait és szokásait. Kísérőrendezvényként az idén Boban Ilić grafikus-iparművész alkotásai kerültek fókuszba, egy kisebb tárlat jött létre a falu hétköznapjainak elkapott, fénybeírt mozzanataiból. A helyi vonatkozású publikációk közül a sándoregyházi iskola fennállásának 140. éve (1875—2015) alkalmából készített háromnyelvű monográfiát, valamint egy, a paltyének ideérkezésének és letelepedésének 145. évfordulóját méltató kiadványt érdemes megemlíteni. 


A sándoregyházai anyanyelvápoló diákok

A multikulturális esemény magyar vonatkozású motívumainak felelevenítéséből az idén sem maradt ki az al-dunai székely települések diákjaiból verbuvált Dél Pacsirtái gyermekkórus, Györfi Sándor vojlovitzi zenetanár vezetésével. Az ugyancsak hertelendyfalvi Kiss Samu zenepedagógus a pancsovai Petőfi Sándor MME vegyes karát készítette fel, Almási Júlia sándoregyházi tanárnő munkája révén pedig a falu magyar művelődési egyesülete asszonykórusának, illetve az iskola anyanyelvápoló diákcsoportjának tevékenységébe tekinthetett be a közönség.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Sándoregyházi jegyzetek
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Sándoregyházi jegyzetek
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink