home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Sándoregyházi jegyzetek
Martinek Imre
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Sándoregyházi jegyzetek

A pancsovai községhez tartozó Sándoregyházán kilencedik alkalommal emlékeztek meg gazdag rendezvénnyel az anyanyelvi világnapról. A helyszínen készült feljegyzésekből ezúttal az ünnepség főbb mozzanataira helyeztük a hangsúlyt.

A csaknem kétórás rendezvény szervezését ezúttal is a pancsovai székhelyű In Medias Res Euroregionális Központ koordinálta összhangban a helyi Moša Pijade Általános Iskolával, a bánáti bolgárok Ivanovo — Banat nevű tömörülésével, a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel és az eseménynek helyszínt adó Žarko Zrenjanin Művelődési Otthonnal. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pancsova város és község önkormányzatának, illetve a Bolgár Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének küldöttsége is. 

Alkalom volt ez arra, hogy a jó szomszédságban élő szerb, bolgár, paltyén, zsidó, görög, roma, szlovák, román, macedón és magyar nemzeti közösségek újra felfedezzék egymás nyelvét és dialektusát, hagyományait és szokásait. Kísérőrendezvényként az idén Boban Ilić grafikus-iparművész alkotásai kerültek fókuszba, egy kisebb tárlat jött létre a falu hétköznapjainak elkapott, fénybeírt mozzanataiból. A helyi vonatkozású publikációk közül a sándoregyházi iskola fennállásának 140. éve (1875—2015) alkalmából készített háromnyelvű monográfiát, valamint egy, a paltyének ideérkezésének és letelepedésének 145. évfordulóját méltató kiadványt érdemes megemlíteni. 


A sándoregyházai anyanyelvápoló diákok

A multikulturális esemény magyar vonatkozású motívumainak felelevenítéséből az idén sem maradt ki az al-dunai székely települések diákjaiból verbuvált Dél Pacsirtái gyermekkórus, Györfi Sándor vojlovitzi zenetanár vezetésével. Az ugyancsak hertelendyfalvi Kiss Samu zenepedagógus a pancsovai Petőfi Sándor MME vegyes karát készítette fel, Almási Júlia sándoregyházi tanárnő munkája révén pedig a falu magyar művelődési egyesülete asszonykórusának, illetve az iskola anyanyelvápoló diákcsoportjának tevékenységébe tekinthetett be a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..