home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sándoregyháza fénybe írt történetei
Martinek Imre
2023.05.09.
LXXVIII. évf. 18. szám
Sándoregyháza fénybe írt történetei

Zsinórban két ünnepi sokadalmat is jegyezhettünk szelek havának utolsó előtti hétvégéjén az al-dunai Sándoregyházán.

140. évforduló

A rendezvény fő szervezője — a helybéli Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület — a bukovinai székely magyarok idetelepítésének 140. évfordulójára helyezte a hangsúlyt.

Mint ismeretes, a Bukovinából az új hazába útnak indított telepes ősök első csoportja 1883 tavaszán, vagyis dátumra és órára pontosan április 4-én, 18 órakor érkezett meg Nagy-Györgyfalvára (a későbbi Sándoregyházára). Itt próbálta meg őköt újra (meg újra!) a Sors! Itt mázsálta meg valamennyiüket… s mindazt, ki nemcsak ügyesnek, de szívósnak is bizonyult közülük, idővel bőségesen megjutalmazá az Úr.

A sándoregyházi székelek s a velük egyetértésben élő katolikus bolgárok (paltyének) kérését meghallgatván a szép emlékű Bonnáz Sándor csanádi püspök ehelyt is épített templomot főpásztorkodásának áldásos idejében. S lőn ekképp e szent hajlék minden itteni őslakónak esszenciális igazodópontja. Napjainkban sincs ez másként.

Csupán a település arculata, illetve demográfiai összetétele változik egyre. Míg a világ s két nap. Anyanyelv, kultúra, szokások, vallás. Mindez megmaradt. Mindez továbbra is él, és mindennek van még létjogosultsága ezen a vidéken! Is. Erről szóltak a kézimunkákból, valamint a múltat hitelesen megidéző fotográfiákból készült alkalmi kiállítások.

Erre építkezett prédikációjában az ünnepi szentmise celebránsa, s végső soron erről tettek tanúbizonyságot a találkozót teljessé alakító, kora esti művelődési műsorban fellépők is. A 140 évvel ezelőtti idetelepítés eseményeiben maguk is tetemesen osztozó székely magyar közösségek leszármazottai. Sándoregyházáról. Keveváráról. Székelykevéről. Pancsováról.

 

Sándoregyháza fókuszban

A közcím, illetve szerb nyelven Ivanovo u fokusu, egy nemzetközi fotoszafari elnevezése. Ez a rendezvény viszont a helyi Dunavac Fotócsoport, valamint a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon magas fokú szakmai elhivatottságának köszönhetően valósulhatott meg Sándoregyházán. Sorrendben tizenhatodik alkalommal.

Hivatásos és amatőr fotográfusoknak kínálva fel újfent a falu és környéke bejárását gyalogszerrel, traktor vontatta pótkocsik, valamint csónakok fedélzetéről, illetve hangulati elemeinek fénybe írását. Egy egész napos program erejéig, melyben ki-ki a saját érdeklődési körének megfelelően igyekezett tarisznyázni.

A szervezők minden részvevőtől (voltunk vagy kétszázötvenen!) ezúttal is két fotót várnak vissza a közösbe. Ebből aztán tárlat készül, mely leghamarabb a Nagyboldogasszony-napi búcsú idején kerül a nagyérdemű elé.

Tematikus összefoglalónkban pedig a szavak helyét eleve a fotóknak engedtük át.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..