home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sakktivity Palicson
Tóth Tibor
2015.10.25.
LXX. évf. 42. szám
Sakktivity Palicson

Palics és a helyi Miroslav Antić Általános Iskola is részese volt a világ nyolc városában (a többi közt Melbourne-ben, Budapesten, Santiagóban, Szatmárnémetiben) szombaton megtartott Világsakkfesztiválnak. A Polgár Judit által 2007 óta megszervezett sakkfesztivál Palicson a Sakktivity nevet kapta, és keretében sakkal kapcsolatos, egyszersmind kreativitást és ügyességet igénylő játékokban mérettettek meg a csapatok.

Mind a nyolc együttest ismert közéleti személyiség képviselte, így az oromiakat Vágó Krisztina rádiós műsorvezető, a csantavérieket Dér Henrietta énekesnő, a szabadkaiakat Miskolci Renátó profi görkorcsolyázó, a Keviről érkezetteket Kecskeméti Árpád sakkozó, a zentagunarasiakat Cvijin Blanka modell, a törökfaluiakat Csík Mónika költő, a zentaiakat Kucsov Borisz színművész, a palicsiakat pedig Bakos Árpád népzenész vezette a játékok folyamán.

A csapatok és a csapatkapitányok bemutatkozása után az október 5-én megalakult Aragóniai Beatrix Sakk-klub által szervezett rendezvényt Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitotta meg. Örömét fejezte ki a sakk-klub megalakulását illetően, és megköszönte a palicsi iskolának, hogy vállalta a házigazda szerepét ebben a történelmi eseményben.

— Az MNT támogatja a sakk választható tantárgyként való bevezetését az általános iskolákban. Reményeink szerint egyre több gyerek választja a sakkot, mellyel fejlesztheti a logikus gondolkodást és a problémamegoldó képességet. Megtörténhet, hogy újabb Lékó Péterek születnek ezen a vidéken. A legfontosabb mégis az, hogy a diákok minden téren hasznos időtöltéssel fejlesszék magukat — mondta Petkovics.

A versenyszámok megkezdése előtt Perović Olga fitneszedző melegítette be a részvevőket, majd a Sakk-turi nevű játékkal megkezdődött a vidám hangulatú, de késhegyre menő, mégis mindvégig sportszerű küzdelem az első helyért. Öt játék (Sakk-turi, Sakk-kész-lett, Világjáró huszárok, Négy sakk között, Ész, hová mész?) után még a Keviről érkezett és a zentai csapat állt az élen, ám a Dér Henrietta által vezetett csantavéri együttes kiválóan hajrázott, majd a Fut, robog a sakkos kocsi elnevezésű zárószámot megnyerve maga mögé utasította riválisait. A 153 pontot gyűjtő csantavériek mögött a dobogó második fokára Kevi (129 pont), a harmadikra pedig Zenta csapata (126 pont) állhatott. Ez volt az a verseny, ahol mindenki győztesnek érezhette magát, ezért a negyedik zentagunarasi (117 pont), az ötödik oromi (111 pont), a hatodik törökfalui (107), a hetedik palicsi (105) és a nyolcadik szabadkai (86) csapatnak sem kell szomorkodnia, hiszen egy kiváló kezdeményezés alapkövének letételében ők is elévülhetetlen érdemeket szereztek.

A díjátadás után sakknagyköveteket választottak, majd egy sakktáblát ábrázoló torta felszeletelésével véget ért az idei, első ízben megrendezett Sakktivity. Az esemény fő szervezője Rózsa Zsombor sakkoktató volt, a poénokról Agárdi Gábor műsorvezető, a kiváló zeneszámokról pedig DJ Fishee gondoskodott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..