home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Sakkozni akarok!
(T. T.)
2015.05.06.
LXX. évf. 18. szám
Sakkozni akarok!

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Spartacus Sakk-klub és a rendezvénynek otthont adó palicsi Miroslav Antić Általános Iskola szervezésében május 16-án, szombaton 4. alkalommal kerül sor a Sakkozni akarok! elnevezésű nemzetközi általános iskolai sakkfesztiválra. A rendezvény az idei évre már fesztivállá nőtte ki magát, hiszen a számtalan program mellett továbbra is népszerűsíti a sakkot a sport, a játék és a művészet szempontjából.

— Az egész napos program reggel 9 órakor kezdődik. A részvevők regisztrálására fenntartott idő sem lesz eseménymentes, hiszen ebben az időszakban több ország időszerű popslágerét vetítjük le, valamint ekkor kezdődik el a nemzetközi sakkvásár, melyre több országból várunk a sakkhoz fűződő tárgyakat kínáló árusokat. Ezzel egyidejűleg megnyílik Szalai Attilának, a Hét Nap karikaturistájának a neves magyar sportolókkal kapcsolatos kiállítása, majd Sakk-Tesz-Vesz címmel vetélkedőket szervezünk a gyerekek részére. A játék során Sakkozni akarok! feliratú tallérokat nyerhetnek, melyeket az erre a célra létrehozott boltban különféle ajándéktárgyakra válthatnak be. A játékok ugyan a sakkhoz fognak kötődni, de nem konkrét sakkjátékokról van szó, inkább több ügyességet, logikát, kreativitást igénylő számokban vehetnek részt a gyerekek. Ezt a gálaműsor követi, mely az Egy családba tartozunk! nevet viseli. Rendezvényünk az első alkalomtól kezdve összehozza, összekovácsolja az embereket. Ennek a témának megfelelő táncos műsorral, a legújabb sakktáncával lép fel a világbajnok csantavéri Kozmix Táncklub. A gála után 11 órától két program is kezdődik: a nemzetközi sakkverseny és a jótékonysági sakkszimultán. A versenyen négy ország (Magyarország, Románia, Macedónia és Szerbia) általános iskolás tanulói ülnek asztalhoz. Eredményt egyéniben az alsós és a felsős fiúk/lányok, valamint az alsós és a felsős csapatok (itt együtt indulnak) kategóriájában hirdetünk. Minden csapat öt tagot számlál, és a négy legeredményesebb tag pontjainak összege alapján kapjuk meg a csapatverseny eredményét. A sakkszimultán keretében — melynek műsorvezetői Zvekán Péter és Brasnyó Zoltán — Kecskeméti Árpád, a 16 éves, tehetséges játékos tizennégy közismert, a fiatalság számára példaértékű személlyel játszik. Ezzel a sakk közösségkovácsoló erejére hívjuk fel a figyelmet, valamint arra, hogy milyen nagyszerű élmény sakkozni. Egyúttal Kecskeméti Árpádot is jobban a figyelem középpontjába szeretnénk állítani, hiszen hatalmas erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy valakiből eredményes sakkozó váljék. A megmozdulásunkkal népszerűsíteni szeretnénk a sakkot a gyerekek körében, és egy megoldást akarunk találni arra, hogy a vajdasági magyar fiatalok szervezetten tudjanak sakkozni Szabadkán — ismertette a programot Rózsa Zsombor, a rendezvény fő szervezője.

A jótékonysági sakkárverésen a világ legjobb női sakkozójának, Polgár Juditnak a személyesen dedikált, sakkal kapcsolatos tárgyai találnak majd remélhetőleg gazdára. Az így befolyt összegből sakktáblákat vásárolnának a sakkozás iránt érdeklődő gyermekek számára. A Sakkozoo túra keretében minden részvevő a palicsi állatkertbe fog kirándulni, majd a 2015. évi sakkfesztivál eredményhirdetéssel és záróműsorral ér véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..