home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sakk-matt az unalomnak
Fehér Márta
2017.10.25.
LXXII. évf. 42. szám
Sakk-matt az unalomnak

Őrülten jó hangulatban telt a Sakktivity

Vicces ügyességi feladatok, mókás fejtörők, nyolc gyerekcsapat és ugyanennyi sztárcsapatkapitány, önfeledt játék, izgalom, szurkolás, mindez eredeti műsorvezetővel, remek zenével, nyereményekkel, kiváló szervezőkkel — meg persze a sakk, mely összeköt bennünket. Ez a Sakktivity, a rendezvény, ahol a játéköröm mindenkit hatalmába kerít.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában száj nem maradt nevetés, illetve kéz taps nélkül, jól érezte magát versenyző, szurkoló, újságíró, kicsi és nagy. A palicsi csapat élén Bognár Nóra falmászó állt, az oromiakat Vicsek Annamária oktatási államtitkár vezette, a szigetváriakat Sóti Juli énekesnő, a szabadkaiakat Hajdú Tamás színművész, a kelebiaiakat Kálló Béla színművész, a csantavérieket Juhász Gábor népzenész, a felsőhegyieket Vass Szabolcs grafikusművész, a ludasiakat (megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel) Henderson Dávid énekes.


László Edit felvételei

S hogy mi volt a nyolc játék? Elmesélni nehéz, ezt látni kell! Sakkos asszociációs játék, Őrült királynők tánca, Sakkcsőszök a sakktolvajok ellen és még sorolhatnám. Volt kiütőcske négy oldalról, óriási táblán sakklépésben, és kiderült, lóugrásban nem könnyű menekülni.  

— Nagyon kell figyelni, hogy ne vétsem el a lépést, a labda nagy, nehéz — magyarázta Pásztor Dávid a szabadkaiak csapatából. — Egyre jobban élvezik a gyerekek, valóban nem az számít, hogy hányadikak leszünk! — összegezte csapatkapitánya, Hajdú Tamás.

Ki ne ismerné az Angry Birds játékot? A sakktivitys változatát? Nem könnyű kilőni a labdát a gumipántos szerkezetből a sakkfigurákra. Hát még a szamarat! De Vicsek Annamáriának, az oromiak csapatkapitányának sikerült. — Egy óránk volt arra, hogy felkészüljünk, itt ismerkedtünk meg egymással, de nagyon erős a csapatszellemünk, ez a legfontosabb, hogy csapatként működjünk — sorolta az államtitkár.

A címvédő felsőhegyiek csapatkapitánya, Vass Szabolcs arra számított, hogy a nem túl fényes kezdés után egy kis taktikával változtathatnak az eredményen: — A meglepetés erejével élve feltornázzuk magunkat az első sorokba!

— Mivel tavaly megnyertük a Sakktivityt, könnyebb menetre számítottunk, de így sem adjuk fel! — lelkesedett Varga Márton Sándor.

— Csupa izgalom és öröm a játék, az elején még nagyon hiányzott a csapatkapitányunk, de most már belelendültünk, tudjuk, hogy ha késve is, de megérkezik Magyarországról — mondta Omerovity Imola.  

— Elég nehezek a játékok. Őszintén szólva azt gondoltuk, hogy könnyebbek lesznek. Nagy itt a nyüzsgés, nem is olyan könnyű a többiekkel együtt lélegezni. Viszont nagyon jó a csapatom! — örült Sóti Juli

— Az a lényeg, hogy mindenki kedvvel játsszon, adjon bele apait-anyait. A gyerekek fel vannak készülve, ismerik a szabályokat, ügyesek! „A király sokat ér, hajrá Csantavér!” — skandálta Juhász Gábor.

— Édesapámtól tanultam sakkozni, folyamatosan legyőzött, ez pedig kialakított bennem egy olyan ösztönt, amelytől a sakk számomra egy erős küzdelemjáték lett — magyarázta Kálló Béla.

A Sakktivity egy kicsit sakk, egy kicsit Játék határok nélkül. A vetélkedő a Polgár Judit kezdeményezte Világsakkfesztivál egyik állomásává fejlődött, és Rózsa Zsombor, az Aragóniai Beatrix Sakk-klub elnöke fejéből pattant ki.

— Nagy rendezvény volt, nagyon jólesik a gyerekek arcán látni az örömöt, a sztárokén pedig azt, hogy jó volt ismét gyermeknek lenni, önfeledten játszani.

* A sakk ettől népszerűbb lesz?

— Az ilyen rendezvények után általában az szokott lenni. Alapelvem, hogy a sakkot nem a sakkal kell népszerűsíteni, hanem olyan szórakoztató elemekkel, amelyek megfogják a kicsiket. A mai gyerek nem biztos, hogy nyitott a sakkra, de ha itt egy csipetnyit megismer belőle, akkor sokkal könnyebben fogja megtanulni.

A harmadik Sakktivityt a palicsi csapat nyerte meg, Orom a második helyen végzett, a harmadik pedig Szigetvár lett.

Ha kíváncsiak a vetélkedő hangulatára, kattintsanak honlapunkra, és nézzék meg a rendezvényen készült képeket, videókat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..