home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Sakk-matt a koronának
Bíró Tímea
2020.10.18.
LXXV. évf. 42. szám
Sakk-matt a koronának

Az idén a megszokottól eltérően, de megtartották a népszerű Sakktivityt, mely ezúttal is vidám hangulatban telt, és a játék idejére elfeledtette a résztvevőkkel a járványhelyzetet. A részletekről Rózsa Zsombort, a Sakktivity fő szervezőjét kérdeztük.

* Rendhagyó módon lett megrendezve az idei Sakktivity. Mégis hogyan?

— Rendkívül nehéz és körülményes volt az idén lebonyolítani a rendezvényt, de egy percig sem merült fel bennem, hogy nem tartjuk meg. Hat éve jött létre a Világsakkfesztivál (Global Chess Festival), és a Sakktivity már az első rendezvény óta minden évben töretlenül képviseli Szerbiát a világsakktérképen, csatlakozik a #aSakkÖsszekötMinket világméretű összefogáshoz, és ezt a hagyományt eltökélt szándékom volt folytatni. Figyelembe véve a hatályban levő előírásokat és betartva a vírusvédelmi protokollt, szükséges volt a vetélkedőt teljes egészében átalakítani. Az első jelentős változás a versenyzők létszámának módosítása volt, ezúttal a csapatokat nem nyolc játékos, hanem egy játékos és egy sztárvendég alkotta, valamint a mozgásos feladatokat felváltották a kvízszerű játékok, így nagyobb szerepet kapott a sakktudás, valamint módosult a verseny lebonyolítási rendszere is. Ami örömmel tölt el, hogy hét teljesen új játékot tudtam alkotni, és ezeket nagyon jól fogadták a résztvevők. A járvány egyáltalán nem rontott a játékélményen és a méltán híres Sakktivity-hangulaton.

* Kik voltak az idei csapatvezetők, és melyik csapat győzedelmeskedett a játék végén?

— Mindig örömmel kiemelem, hogy a Sakktivityn minden évben példaértékű összefogás jön létre, a sztárvendégek ugyanis jótékonyan, a gyerekekkel való közös játék öröméért vállalják a szereplést. Őket a versenyzők kívánsága alapján kérjük fel a feladatra, tehát méltán érezhetik egyfajta elismerésnek, mert valóban a mai gyerekek példaképei. 2020-ban elfogadta meghívásunkat Brasnyó Zoltán rádiós műsorvezető, Pesti Emma festőművész, Kovács Nemes Andor színművész, Varga Iván jazz-zongora-tanár és előadóművész, Pesitz Mónika színésznő és jelmeztervező, Sutus Áron művelődésszervező, Szerda Zsófia újságíró és Facković Melissza, a Pannon Presszó műsorvezetője. A Sakktivity játékszabályaival összhangban nyolc csapat vett részt a vetélkedőben: Palics, Ludas, Szabadka, Felsőhegy, Ada, Újvidék, Zenta és Bácskossuthfalva. A versenyben Újvidék csapata, azaz Szerda Zsófia és Živanac Beren győzött, míg a második helyen Brasnyó Zoltán és Mészáros Bence, vagyis a palicsi csapat végzett. Mészáros Bence ezzel az eredménnyel a Sakktivity történetének legeredményesebb játékosa lett, ő ugyanis korábban már kétszer tudott nyerni.

* Hogyan értékeled az idei rendezvényt? Milyen volt a hangulat?

— Valóban igaz, ha valamit nagyon szeretnénk, és amiben szívből hiszünk, azt meg is tudjuk valósítani. A gondolatainknak teremtőerejük van. A Sakktivity minden évben egy teljes körű összefogás eredménye, tehát a szeretet a mozgatórugója, így akármilyen körülmény nehezíti a szervezést, ez a rendezvény mindig meg tud valósulni, mert jók az alapjai. Ebből adódóan úgy értékelem, hogy ezúttal is csodálatos volt, mindenki hozzátette a saját értékeit. A játékok izgalmasak voltak, a résztvevők végig együtt éltek a játékkal, még azok is, akik az új szabályrendszer miatt a vetélkedő folyamán sajnos kiestek, de a Sakktivityn sohasem az eredmény volt igazán mérvadó, hanem ennek a pozitív energiának a befogadása és a részvétel.

* Kiknek köszönhetően valósult meg a vetélkedő?

— A rendezvény szervezője a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk Klub, a főtámogató a Magyar Nemzeti Tanács és a Logiscool programozóiskola, míg a médiatámogatók a Hét Nap, a Magyar Szó, a Jó Pajtás és a Pannon RTV voltak.

Fényképezte: Baráth Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..