home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Sajtókonferencia a közelgő püspökszentelés alkalmából
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
Sajtókonferencia a közelgő püspökszentelés alkalmából

A szabadkai püspökség épületében, szerdán, 2023. november 8-án, sajtótájékoztatót tartottak, Fazekas Ferenc, kinevezett szabadkai megyéspüspök szentelése és beiktatása kapcsán, amelyre, mint ismeretes, 2023. november 11-én kerül sor, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, Szabadkán.

A sajtó megjelent képviselőit Illés Hajnalka, a Szabadkai Egyházmegye sajtóreferense köszöntötte. Elmondta, Slavko püspök atya halála után, egyházmegyénk hívei és a papság is, árván maradt és hatalmas öröm mindannyiunknak, hogy Ferenc pápa újra főpásztort nevezett ki egyházmegyénk élére. Kiemelte, hogy az előttünk álló esemény rendkívüli jelentőséggel bír a jelenleg ca. 175000 katolikus hívőt számláló közösségnek. A püspökszentelésre számos egyházi méltóság érkezik: több mint 30 püspök, 130 pap, szerzetes és nagy számú zarándok. Mivel az egyházmegye négy hivatalos nyelvvel rendelkezik, amely a magyar, a horvát, a szlovák és a német, meghívást kaptak az anyaország azon intézményei is, akik a határon túli nemzeti kisebbségeket és vallási közösségeket támogatják, emellett a történelmi egyházak és más vallási közösségek képviselői is, a diplomácia, a nemzeti tanácsok, a köztársasági és tartományi tisztviselők valamint Szabadka város első emberei, A sajtóreferens ismertette a televíziós és rádió közvetítések lehetőségét, majd kiosztásra kerültek a sajtó akkreditációs kártyák is.

A sajtókonferencia folytatásában ft. Dragan Muharem és ft. Józsa Gáspár ismertették a püspökszentelés liturgikus folyamatát, bemutatták az új püspök címerét és jelszavát is. Az atyák kiemelték, hogy az Egyház az első évszázadok, az ún. apostoli kor óta a püspöki tisztséget egy másik püspök kézrátétellel adja át, amit felszentelési ima követ. A főszentelő a zágrábi érsek és metropolita, Msgr. Dražen Kutleša lesz, aki egyben a Horvát Püspöki Konferencia elnöke is. Társszentelői, Msgr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita, valamint Msgr. Vlado Košić, sziszeki püspök.

A sajtókonferencia végén beharangozták a péntek esti ünnepélyes Vecsernyét is, amelyen Fazekas Ferenc kinevezett püspök hitvallást és hűségesküt tesz az apostoli nuncius, Msgr. Santo Gangemi előtt. Végezetül meghívást intéztek a nyilvánosságnak, hogy vegyenek részt a püspökszentelésen akár személyesen, akár a képernyők előtt kövessék az ünnepi pillanatokat.

Illés Hajnalka / a Szabadkai Egyházmegye sajtóreferense

Fotók: Kovács Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..