home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Saját székházban a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán 
Fehér Márta
2021.12.22.
LXXVI. évf. 50. szám
Saját székházban a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán 

A Csóka községhez tartozó településen alig 300 magyar lakik, ám a közösség élni akarását mi sem mutatja jobban, mint a vágyuk: legyen egy saját otthonuk, ahol találkozni tudnak gyerekek, fiatalok, felnőttek és idősek, helybéliek és vendégek, ahol ápolhatják hagyományaikat, őrizhetik a múlt tárgyi emlékeit, megmutathatják a közönségnek kultúrájuk kincseit.

Örömmel zárja ki a nemrégiben birtokba vett új székház kapuját a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke, Törtei János, és vezet körbe a felújítás alatt álló régi épületben, valamint a portán, miközben magyarázza, hová mit terveznek. A lakóházból tájházat alakítanak ki, tisztaszobával és konyhával, a folyosón régi mesterségek kellékei kapnak majd helyet. Hagyományos léckerítés és vert fal választja majd el a régi épület mögött kialakítandó új résztől, ahol az egyesület irodahelyiségei mellett a fiatalok számára alakítanak ki közösségi teret. Egy hatalmas, rendezvényszervezésre alkalmas helyiséget képzelnek el a meglevő hambár új tetőszerkezete alatt, vendégszobákat, hátul nagy konyhát, a hátsó udvar pedig táborok helyszíne lesz.


Törtei János (a szerző felvétele)

— Egyesületünk 2016-ban alakult meg, egy tizenhat fős baráti társaság hozta létre, hiszen igazi hagyományápolás nem működött a faluban, éreztük, az itteni magyarságnak szüksége van arra, hogy valami tartalmat adjunk az életének, szervezzünk rendezvényeket, összefogjuk a gyerekeket. Nagy örömünkre hamarosan saját tánccsoportunk lett, és még nagyobb boldogsággal tölt el bennünket, hogy az idén tíz magyar elsős jelentkezett, aki hajlandó néptáncolni, és hamarosan megkezdhetjük velük a munkát. További reménykedésre ad okot, hogy egy helybeli fiatal, Rúzsa Sándor kitartóan, lelkesen végzi a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett, anyaországi szakemberek által vezetett néptáncoktatói képzést Hajdújáráson, így lesz, aki szakszerűen foglalkozik majd a legkisebbekkel. Formálódik a vegyes kar, aktívak a citerások, bízunk abban, hogy a felnőttekből álló színjátszó csoportunk is folytatja majd a munkát, mely a járvány miatt torpant meg. A gyűjtő szakosztályunk rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel, hogy megismertesse velük a régi mesterségek kellékeit, gasztrocsoportunk két rendezvényt szervez évente, és főzőversenyekre jár, az adventi gyertyagyújtás is közösségi rendezvény nálunk. A Magyarok Kenyere — 15 millió búzaszem program sikeréhez is hozzájárulunk, az ennek keretében visszajuttatott lisztet pedig a nagycsaládosok között osztjuk szét, hogy érezzék a közösség törődését.


Régi mesterségek kellékei kerülnek majd a folyosóra (a szerző felvétele)

Korábban a plébánián próbáltak, léptek fel, és tartották meg a rendezvényeket, hiszen az egyházzal nagyon jó együttműködést alakítottak ki, ám a templom tornya alatt egy hagyományos disznótort vagy retródiszkót, születésnapot nem igazán illendő szervezni — hangsúlyozza beszélgetőtársam. Tavalyelőtt fogalmazódott meg az igény egy saját székház iránt, melyhez Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének a hathatós segítségével és közbenjárásával jutottunk hozzá, anyaországi eszközökből, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásából, amiért külön köszönet illeti Potápi Árpád János államtitkár urat is.


Tájház lesz a régi épületből (a szerző felvétele)

— Mindenki összefogott, és az egyesületünknek sikerült 12 millió forintot kapnia a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, abból a pénzből vettük meg ezt a házat, készítjük el a tervdokumentációt és végzünk el bizonyos átalakításokat. Nagyobb léptékű terveinket pedig folyamatosan, évről évre valósíthatjuk majd meg, bízva a további támogatásokban. Csóka Község segítségével mart aszfalthoz jutottunk, azzal szórtuk fel az utcai részt, hogy ne sáron át kelljen bejutni, és lehessen parkolni az épület előtt. A közösség tagjai is odateszik magukat, hiszen számos takarítási, telekrendezési munkát végeztünk el a saját két kezünkkel, a helyi mesterek pedig díjmentesen járulnak hozzá az épület felújításához. Így például sikerült már lecserélni az elöregedett áramvezetéket, kimeszelni, betonozni, és a tájház berendezésére is közösségi összefogás alakult ki. Mindenki nagyon lelkes és segítőkész! Nincs olyan nap, hogy valaki ne keresné fel a székházat, büszkék vagyunk rá! A magyarok mellett szerbek, lengyelek, romák is lakják a falut, s a más nemzetiségűek köréből is kaptunk segítséget.


Citerások (Az egyesület archívumából)

Az új székház két kataszteri parcellán terül el, összesen 1417 négyzetméteren. Az egyesület egyik hagyományos rendezvényét, a disznóvágást már az új helyen tartották meg, és a következő nemzetközi szilvafesztiválra is ide várják majd a látogatókat. Új bejáratot képzeltek el, a jelenlegi vaskapu helyett hagyományos téglafalat léckerítéssel, melyet tulipánok díszítenek majd.

Tervek bőven akadnak, ötletekben nincs hiány, a nagy álom megvalósult, az épületet most már csak szépíteni és belakni kell — mondja bizakodóan Törtei János, aki hozzáteszi még, hogy egy fészkére szálló turulmadárszobrot szeretne állíttatni az udvarban. Az ünnepélyes megnyitót március 15-ére, nemzeti ünnepünkre tervezik.


Hagyományos disznótoros az új székház udvarán (Az egyesület archívumából)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..