home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Saját neveléssel a dobogó második fokára
Tóth Tibor
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
Saját neveléssel a dobogó második fokára

A Zenta vízilabdázónői a második helyen végeztek az I. liga 2014/2015-ös idényében. A Tisza-parti lányok a döntő első mérkőzésén vereséget szenvedtek a Crvena zvezda városában, hazai medencében azonban legyőzték az esélyesebb és favorizált fővárosi csapatot. A két nyert találkozóig tartó finálé harmadik mérkőzésén a piros-fehérek saját medencéjükben újfent legyőzték Tóth László csapatát, így megvédték bajnoki címüket.

A zentai csapat az idén kizárólag saját erőkre támaszkodott, a magyarországi játékosok ebben az idényben nem erősítették az együttest.

— Úgy gondolom, hogy ebben az évben az elvárások felett teljesítettünk. Októbertől kezdve egyetlen alkalommal sem tarthattam edzést az egész csapatnak, mivel mindenkinek egyéb kötelezettségei voltak. Nem vettük félvállról a bajnokságot, de a vízilabda a tavalyi döntőbeli kudarc után mindenki számára egy kissé háttérbe szorult. Az elveszített belgrádi mérkőzés után Zentán 11 : 7-re vertük a C. zvezdát, a harmadik mérkőzés előtt azonban szomorú és sajnálatos eseménysorozat következett be, Kincses Krisztina édesapja ugyanis elhunyt, Benák Izabella pedig munkahelyi kötelezettségei miatt nem tarthatott velünk. Nem teljes csapattal utaztunk Belgrádba, de így is helytálltunk. 10 : 9-ig tartottuk ellenfeleinkkel a lépést, majd kihasználták, hogy mi csere nélkül játszunk, és 16 : 11 arányban legyőztek bennünket. Úgy érzem, az ilyen kevés edzéssel elért eredményünket kitűnőnek nevezhetem. A C. zvezda a válogatott kicsiben, hiszen a zentai lányokon kívül minden válogatott játékos a piros-fehérek tagja. Noha ők hetekig együtt edzőtáboroznak, mi itthon legyőztük őket, és a fővárosban is kemény ellenállást tanúsítottunk a foghíjas csapatunkkal, a már említett két alapember nélkül. Szerintem ez is azt mutatja, hogy valamit jól csinálunk, valamit tudunk. Ha fordított volna a helyzet, és mi edzőtáborozhatnánk több héten át a vízilabda-szövetség pénzén, akkor a két nyert meccsig tartó sorozatban esélyt sem adtunk volna nekik — nyilatkozta Tóth László, a Zenta női csapatának edzője.

Tóth László, a Zenta Vízilabdaklub női és férficsapatainak edzője

Elmondta továbbá, hogy a csapatból mindössze négyen tartózkodtak itthon az idény folyamán, és a csapatösszhang sem volt a korábbi szinten. Ennek ellenére, akárcsak tavaly, az idén is megszerezték az ezüstöt. Sőt, a sportág vezetői azt is elismerték, hogy veszélyben volt a C. zvezda győzelme, hiszen a zentaiak is közel voltak a végső sikerhez.

A felnőttek mellett a tizenhárom éven aluli játékosokból álló korosztályos együttes is alaposan kitett magáért, hiszen a belgrádi Taš mögött a második helyet szerezte meg az országos bajnokság zentai döntőtornáján.

— A felnőtteknél a C. zvezda, a fiatalabbaknál pedig a Taš gyűjti maga köré a legjobb játékosokat. Az első negyed után még 2 : 2 arányú döntetlenre álltunk, nem tudtuk azonban tovább tartani az ellenfelet, és végül 20 : 5-ös vereséget szenvedtünk. Ezzel a korosztállyal sem vagyunk lemaradva az országos élmezőnytől, mivel a zentai és a segítségül kapott szabadkai lányokkal színvonalas munkát folytatunk. Úgy gondolom, szükségesek vagyunk a szerb női vízilabda számára, hiszen tőlünk is kikerül egy-két tehetséges lány, aki meghatározóvá válik a serdülő-, az ifi- vagy épp a felnőttválogatottban — mondta Tóth.

Válogatott játékosok mindig is játszottak a zentai együttesben. Jelenleg Pataki Zsóka, Rudics Boglárka és Kincses Krisztina a felnőttválogatott-keret tagja, Tóth Ágnes, Búrány Andrea és Juhász Vivien pedig az ifiválogatottat erősíti. Az utóbbi az 1998-as korosztályos csapattal Bakuban, az első ízben megrendezett Európa Játékokon szerepel.

A Zenta — főleg 15 éves fiatalokból álló — felnőttférfi-csapata a július 15-én kezdődő nyári ligára készül, ahol az északi csoportban rajta kívül még két valjevói és egy pancsovai csapat kapott helyet. A déli csoportot kraljevói, kruševaci, paraćini és Vrnjačka Banja-i csapatok alkotják.

— Nagyon fiatal együttessel vágunk neki a ligának, hiszen nagyon sok vízilabdázónk játszik Kaposváron, Hódmezővásárhelyen, Szentesen. Ezt az U—15-ös csapatot kell kinevelnem a jövőnek, ami legalább három évet vesz majd igénybe. Nevetséges, hogy a két valjevói csapat is az északi csoportba került, a legközelebb lévő ellenfelünk pedig a pancsovai Mladost. Ez magért beszél. Nem tudom, hol van a többi vajdasági — a szabadkai, nagybecskereki, zombori, óbecsei — együttes... Szégyen, hogy mi vagyunk az egyetlen vajdasági csapat a nyolctagú ligában, mert Pancsova Vajdaságban található ugyan, de a vízilabda terén erősen Belgrád felé tekinget. Tavaly az U—17-es csapattal indulva bejutottunk a legjobb négy közé. A bajnokság első részében mindenkit legyőztünk, majd a második részben sok minden történt, ami megkérdőjelezte a bajnokság tisztaságát. A pancsovai együttest itthon hat góllal győztük le, a visszavágón azonban egy teljesen új házigazda csapat fogadott bennünket. Szóvá tettem, hogy a bajnokság közben nem kellene új játékosokat igazolni, mert ez nincs rendjén. Miután meghallottam, hogy a négyes döntőbe jutott csapatokhoz hirtelenjében milyen játékosok kerültek, úgy mértem fel, hogy semmi esélyünk sincs. Nem akartam, hogy a gyerekeinket húsz góllal megverjék, úgyhogy nem is utaztunk el a négyes döntőre. Az volna a legigazságosabb, ha minden csapat a saját játékosaival szállna medencébe — mondta az edző.

A tizenhárom éven aluli lányok a felnőttekhez hasonlóan szintén másodikak lettek az országban

Tóth már évek óta hangoztatja, hogy az utánpótlás-korosztályok számára rendezett bajnokságokat nem torna–, hanem ligarendszerben kellene megrendezni. A többi, környékbeli klub is osztja a véleményét, hiszen ha a mérkőzéseket két-három hetente tartanák, akkor elemzésre, a hibák kiküszöbölésére is jutna idő. Jelenleg a téli és a nyári versenyt is egy-egy torna keretében szervezik meg. Az egyik zentai játékos a torna idejére megbetegedett, és hiába edzett egész évben, a versenyen nem vehetett részt. A Vajdasági Vízilabda-szövetség azonban mindeddig nem változtatott a lebonyolítási rendszeren. A lányok bajnokságában mindez másként van, ott a hosszú évek kitartása eredményre vezetett, a lányok már ligarendszerben mérkőznek a bajnoki pontokért.

A zentai vízipólósok nyáron a régi, 33-as medencében edzenek, és itt játsszák a mérkőzéseiket is.

— Egy új medence kiépítését tervezzük a mostani helyén. Nagyon optimista vagyok, úgy érzem, hogy a zentai vízilabdasport megérdemelne egy olyan 33 x 25 méteres medencét, amelyben télen is játszhatnánk. Ha szeptemberben elkezdődne a folyamat, akkor szerintem három éven belül már új medencénk lenne — vázolja az elképzeléseket az edző.

A nyár folyamán a hagyományokhoz híven megrendezik a nemzetközi női vízilabdatornát, melyre Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Angliából és Dél-Afrikából is érkeznek csapatok, sőt még a szerb felnőttválogatott is jelezte a részvételi szándékát. A férfimezőnyben a klub több korosztályos bajnokságnak szeretne otthont adni, eddig azonban a szövetség részéről nem érkezett pozitív visszajelzés. Remélik, mindez változni fog, ahogyan abban is bíznak, hogy sikerül támogatókat találniuk, akik az önkormányzattal együtt segítenék a klub talpon maradását. Az úszóiskolából, a bálból, a tagsági díjból származó bevételt az utánpótlásba fektetik, hiszen ez a klub jövője.

A nyár folyamán azok jelentkezését várják, akik vízilabdázni szeretnének, de azokat is szívesen látják, akik még nem tudnak úszni, hiszen az úszóiskolában megtanulhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..