home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Saját nevelésre alapozva
Tóth Tibor
2022.02.25.
LXXVII. évf. 8. szám
Saját nevelésre alapozva

Az elmúlt évben jelentős változások történtek a Szabadkai Városi Ligában szereplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklubban. A nyár folyamán kicserélődött az egyesület vezetősége, az őszi idény után pedig távozott a bajnokcsapat vezetőedzője, Milutin Rajović, valamint a szakvezetővel együtt a felnőttcsapat majdnem teljes kerete. Hála a kiváló utánpótlásképzésnek a vezetőség tizenhárom serdülő és ifjúsági korú labdarúgót vezényelt fel az első csapatba, akik a Magyarországról és a környékbeli csapatokból visszatért játékosokkal együtt alkotják a Vinogradar felnőttcsapatának 28 fős keretét.

A zöld-fehérek a városi liga őszi idényét a 3. helyen zárták, mindössze 1 ponttal az őszi bajnok mögött.

— A 3. hellyel a fiúk talán túl is teljesítették az elvárásokat. Utánpótláscsapataink is jó eredményeket értek el, hiszen az ifik megnyerték a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Liga őszi idényét, a serdülők pedig 2.-ak a Szabadkai Minőségi Ligában. Pionírjaink ugyanebben a ligában az utolsó előtti helyen állnak, de csapatunk a legfiatalabb a mezőnyben, a hét éven aluli együttesünk pedig a tabella közepén foglal helyet. A felnőttcsapat vezetőedzőjének klubunk korábbi kiváló kapusát, Szalai Viktort neveztük ki, akinek munkáját a serdülő- és ificsapatunk edzője, Kmec Andor segíti. A korábbi vezetőedző távozásával majdnem a teljes játékosállomány kicserélődött, így most csapatunkban helybeli, saját nevelésű és több év után visszatért valamikori játékosaink kaptak helyet. Bő játékoskeretünk van, a serdülő- és ificsapatunkból 13 labdarúgó a tavasszal az első csapatban is játszani fog. Azt mondtuk a fiúknak, ha megtartanák a 3. helyet, mi nagyon boldogok lennénk. Különösebb elvárásunk nincs. Felnőttegyüttesünkben tudatos csapatépítés folyik, átlagéletkorunk a legalacsonyabb a ligában. Néhány éven belül igazán ütőképes csapatunk lesz, mellyel célunk nem más, mint a Szabadkai Körzeti Ligába való jutás. Szeretnénk, ha az ifik és a serdülők megtartanák jelenlegi helyezésüket. Ificsapatunk az ősszel erősebb ligában szeretne indulni, a serdülőcsapatból pedig több játékos felkerül az ifjúsági csapatba — mondta Latyák Lóránt, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

A reflektorok felszerelése és beüzemeltetése óta kisebb munkálatok (például az öltözők felújítása) történtek a klubban. A vezetőség tovább fejlesztené az egyesülethez tartozó létesítményeket, hiszen a folyamatos munka csakis így garantálható a játékosok számára. A Vinogradar a topolyai labdarúgó-akadémia egyik alközpontja, és a legújabb információk szerint napokon belül megkezdődik a műfüves kispálya építése, amivel tovább javulnak a feltételek. A magyarországi Bordány Sportkörrel közösen folyamatban van még egy IPA-pályázat, mely a nyáron zárul le. Az együttműködés keretében több közös edzőtábort és szakelőadásokat valósítottak meg, valamint az edzésekhez különféle felszereléseket szereztek be.

A felnőttcsapat új vezetőedzője, Szalai Viktor az ősszel a pioníregyüttes munkáját irányította.

— Pionírjaink az ősszel játszottak először nagypályán, két mérkőzést meg is nyertek, az idősebb játékosokból álló csapatok ellen is szépen helytálltak, úgyhogy teljesen elégedett vagyok velük. Meglepődtem a felkérés hallatán, és nagyon megtisztelőnek érzem, hogy engem neveztek ki az első csapat vezetőedzőjének. Bízom benne, hogy a klub nevéhez méltón tudom továbbvinni a csapatot, és biztos vagyok benne, hogy az új csapattal megálljuk helyünket a bajnokságban. A tavaszi idényre való felkészülést január végén kezdtük. Az utánpótlásból 13 labdarúgót felhoztunk a felnőttek közé. Több korábbi játékosunk visszatért hozzánk, akik tapasztalatukkal segítik a fiatalokat. Az edzéseket nagy számban látogatják a játékosok, tehát a munkához való hozzáállás a lehető legmagasabb szinten van. Célunk egy állandó, stabil csapatot kialakítani, melyet az utánpótlás-együtteseinkből bármikor fel tudunk tölteni, tehát a fiatalokat folyamatosan szeretnénk beépíteni a felnőttcsapatba. A táblázat első felében végeznénk, jó lenne az első három között, de az sem lesz gond, ha ezt az idényt a középmezőnyben zárjuk — mondta Szalai.

Lapzártánkig a Vinogradar két felkészülési mérkőzést játszott: a Palics együttesét 3:0-ra verték a zöld-fehérek, viszont a magyarországi Kunbaja ellen 1:0 arányban alulmaradtak. A tavaszi idény rajtjáig a szegedi DAFC, a tóthfalui Nyers István Labdarúgó-akadémia, a martonosi Jedinstvo, a magyarkanizsai Potisje, a Horgos és a Palics csapataival is megmérkőznek a hajdújárásiak.


Szalai Viktor, a felnőttcsapat új vezetőedzője

Kmec Andor továbbra is a serdülőket és az ifiket vezeti, valamint a felnőttcsapat másodedzői feladatait is ellátja.

— A nyári toborzónk alkalmával több új játékos csatlakozott a már eleve jól kiépített bázisunkhoz, ezért úgy döntöttünk, két versenykorosztályban indítjuk a fiúkat. Az U17-es csapatunk a Szabadkai Minőségi Liga 2. helyén zárta az őszt, az ifik pedig az 1. helyen állnak a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában. Mindkét csapatunkban szinte ugyanazok a játékosok szerepelnek, tehát a fiúk minden hétvégén két mérkőzést játszottak. Reméljük, a tavaszi idény végére mindkét csapatunk megtartja jelenlegi helyezését. A felnőttcsapat másodedzői tisztjére való felkérést nagy örömmel fogadtam. 2008 óta itt vagyok a klubban, fociztam is a Vinogradarban, rendkívül közel áll hozzám ez a közösség. Az ifjúsági csapatból a felnőttbe került játékosok évek óta kiválóan dolgoznak, és igénylik a szakszerű munkát, ami pluszmotivációt ad nekem — mondta Kmec, hozzátéve, hogy a serdülők és az ifik a bajnoki rajtig a szabadkai Arénával, a Nyers István Labdarúgó-akadémiával és az oromi Sampion felnőttcsapatával is megmérkőznek.

A hét, a kilenc és a tizenegy éven aluli gyerekekkel Tešić Ervin és Krisztin Gábor dolgozik. A legkisebbeknél 8-10 gyerekkel kezdték a munkát, a keddi edzésen már 14-en voltak, a hamarosan megrendezendő toborzó után pedig ez a szám minden bizonnyal növekedni fog.

— Az U9-es korosztályban 30 gyerek játszik, ezért az ifjú focistákkal két csoportban dolgozunk, heti egy alkalommal a két csoportot egyesítjük. A tizenegy éven aluli korosztályban 22 gyerek focizik, ők már bajnokságban játszanak. A Szabadkai Minőségi Ligában el kellene érnünk a 8. helyet ahhoz, hogy bejussunk a nagydöntőbe. Erre minden esélyünk megvan, hiszen nem vagyunk rosszak. A liga egyik legfiatalabb csapata a miénk, de ez a többi korosztályban is érvényes ránk. A gyerekek kiválóan dolgoznak, felveszik a ritmust az idősebbekkel. Télen a hajdújárási és királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskolában tartottuk az edzéseket, köszönet jár ezért Szűcs Anna igazgatónőnek, valamint a takarítónőknek, akik mindig rendelkezésünkre álltak. Hálásak vagyunk továbbá a palicsi általános iskola vezetőinek is, hiszen ott is dolgoztunk a tél folyamán — mondta Tešić, aki amellett, hogy a gyerekekkel foglalkozik, többéves magyarországi pályafutás után visszatért Hajdújárásra, és a felnőttcsapatban a rutint képviseli.

Az U11-es csapat Bordányban és Hajdúszoboszlón vesz részt egy tornán (utóbbin az U9-es együttes is pályára lép), a bajnokságot március végén folytatják. A kilenc évnél fiatalabbak bajnokságban még nem játszanak, ők barátságos mérkőzésekkel tartják magukat formában.

A Szabadkai Városi Liga tavaszi idénye március 12-én rajtol, a Vinogradar csapata a Žednik együttesét látja vendégül. A vezetőség arra kéri az érdeklődőket, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a hajdújárási sportközpontba, hiszen a csapat saját nevelésű helyi játékosokkal és edzőkkel vág neki a pontvadászatnak.

A Vinogradar felnőttcsapata  (fotók: Az FK Vinogradar Facebook-oldala/Engi Erik felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..