home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Saját műsorral tért vissza az éterbe Járai Judit
MTVA
2022.08.11.
LXXVII. évf. 32. szám
Saját műsorral tért vissza az éterbe Járai Judit

Új világ címmel új külpolitikai magazinműsor indult a Kossuth Rádióban.  A nemzetközi sajtót tematizáló eseményeket minden vasárnap Járai Judit külpolitikai újságíró, az MTVA volt amerikai tudósítója járja körül adásról adásra szakértő vendégekkel.

Vasárnaponként hangsúlyos szerepet kap a Kossuth Rádió műsorkínálatában a külpolitika. Augusztusban útjára indult az Új világ című műsor, amelynek házigazdája Járai Judit külpolitikai újságíró, aki csaknem 35 éve áll a közmédia szolgálatában. Kezdetben az MTV külpolitikai főszerkesztőségének munkatársaként tevékenykedett, és a többi között olyan műsorok tették ismertté a nevét, mint például a Panoráma. Hat éven keresztül a Magyar Rádió washingtoni tudósítójaként hasznosíthatta külpolitikai ismereteit, így első kézből ismerhettük meg általa az amerikai bel- és külpolitikai híreket. A korábbi években a Harminc perc alatt a föld körül nemzetközi magazin és a Világóra szerkesztő-műsorvezetőjeként volt hallható a Kossuth Rádióban.

Az Új világ adásaiban olyan híreket, eseményeket és azok háttereit ismerhetik meg a hallgatók, amelyek bár fontosak, esetenként mégis rejtve maradnak a sajtóban.

„A Kossuth Rádióban régi hagyománya van a külpolitikai műsoroknak, amelyekből kétfélét ismerünk: a színes híreket bemutató, szórakoztató magazinműsorokat, vagy a szakembereket megszólaltató, kötött, mélyhangvételű riportműsorokat. Az Új világ adásaiban mindkét típus helyet kap, de a legfontosabb, hogy mindig magyar szemmel nézzük a körülöttünk lévő nagyvilágot, amire okvetlenül oda kell, hogy figyeljünk, mivel komoly átalakuláson megy át” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Járai Judit a Kossuth Rádió új műsorának felelős szerkesztője, műsorvezetője.

A műsor reflektál nemzetközi viszonyok globális átrendeződésére, amely Magyarországra is hatással van: olyan, 1989 óta egyedüli szuperhatalmak látszanak gyengülni, mint az Egyesült Államok és olyan, újonnan felemelkedő hatalmak igényelnek maguknak nagyobb szerepet, mint a BRICS-csoporthoz tartozó országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika –, miközben Európa befolyását és tekintélyét veszíti.

A külpolitikai szakértő azt ígéri, a műsorban minden olyan kérdésre választ adnak majd, ami elgondolkodtatja az embereket. Az első adásokból például kiderül, miért nem kezelik az ukrán sebesülteket a svájci kórházak vagy hogyan lett az egyes- és a kettesszámú szülőből ismét anya és apa Ausztráliában.

 Új világ – vasárnap reggelenként, 8:34-től a Kossuth Rádióban!

A mellékelt fotón Járai Judit, a közmédia vezető szerkesztője, tavalyi díjazott laudációt mond a Mikszáth Kálmán-díjak átadásán, (a Mikszáth Kálmán Kulturális- és Média Alapítvány budapesti rendezvényén 2022. március 12-én. Idén a díjat Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója, Pilhál György, a Magyar Nemzet újságírója, Stefka István, a Pesti Tv programigazgató-helyettese és Ujhelyi Zoltán, a Kossuth Rádió Csatornaigazgatóság vezető szerkesztője kapta.)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..