home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sadiq Khan London élén
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.05.15.
LXXI. évf. 19. szám
Sadiq Khan London élén

Pakisztáni származású polgármestere lett a brit fővárosnak — Trump a célegyenesben — Érkezhetnek a Törökországból áttelepítendő szíriai menekültek — Brexit után Czexit? — Két év után először közelítették meg a menekültek Ausztráliát — Hatalmas erdőtűz Kanadában

Pakisztáni származású polgármestere lett a brit fővárosnak

Sadiq Khant, a Munkáspárt harmadik generációs, pakisztáni származású, muszlim politikusát választották London főpolgármesterévé. Khan, akinek apja buszsofőrként dolgozott Londonban, 44 százalékot, miközben ellenfele, a konzervatív Zac Goldsmith, aki pedig egy milliárdos család sarja, csak 35 százalékot kapott. A pakisztáni származású politikus sikerével a kormányzó konzervatívok nyolc év után vesztették el a brit fővárost. A 45 éves Sadiq Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként született. A nyolc testvér közül az ötödik volt, és egy önkormányzati lakásban nőtt fel, majd egy emberi jogi ügyvédi irodában kezdett dolgozni. 2005-ben a dél-londoni Tooting képviselőjeként, a Munkáspárt színeiben bejutott a parlamentbe, majd Gordon Brown kabinetjében közlekedési miniszteri tisztséget kapott, így ő lett Nagy-Britannia első ázsiai és muszlim minisztere.

Trump a célegyenesben

Az Egyesült Államokban úgy látszik, eldől a republikánus oldalon folyó elnökjelöltségi csata. Donald Trumpon kívül már csak John Kasich ohiói szenátor maradt versenyben, viszont az ő népszerűsége alacsony, és az eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge, tehát vélhetően Trump indulhat majd a novemberi elnökválasztáson. Az extravagáns politikus már ki is jelentette, hogy legyőzi a demokrata párti ellenfelét, aki a véleménye szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. „Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. Megverjük Hillary Clintont” — mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt. A párt elnöke, Reince Priebus is biztos Trump győzelmében. Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a republikánusok elnökjelöltje nagy valószínűséggel a milliárdos politikus lesz. Arra szólította fel a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy legyőzze Clintont.

Érkezhetnek a Törökországból áttelepítendő szíriai menekültek

Az Európai Unió illetékesei és a török kormány megállapodott a Törökországból az EU-ba áttelepítendő szíriai menekültek kiválasztási eljárásáról. Az egyezmény alapján elsősorban azok a szíriai menedékkérők jöhetnek számításba, akik korábban nem léptek be az Európai Unió területére, és nem is próbálkoztak a bejutással. Továbbá előnyben kell részesíteni a fokozottan veszélyeztetett embereket, köztük a fiatal lányokat és nőket, az erőszak és a kínvallatás áldozatait, a betegeket és a fogyatékkal élőket. A kiválasztott menekülteknek írásos nyilatkozatot kell tenniük, melyben kötelezettséget vállalnak, hogy nem ők választhatják meg, melyik uniós tagországban kapjanak menedéket. Ha nincs akadálya az áttelepítésnek, a befogadó ország hatóságainak el kell rendelniük a menekült egészségügyi vizsgálatát, és meg kell szervezniük a beutazását. A megegyezéstől függetlenül Recep Tayyip Erdoğan török elnök folyamatosan élesen bírálja az EU-t. Erdoğan szerint Törökország nem fogja megváltoztatni a terrorellenes törvényeket csak azért, hogy vízummentességet kapjon az Európai Unióba.

Brexit után Czexit?

Elképzelhető, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan Csehországban is népszavazást tarthatnak az ország európai uniós tagságáról. Az ellenzéki Úsvit párt javaslatát a képviselőház — általános meglepetésre — elfogadta. A népszavazási téma napirendre vételét csak a TOP 09 párt utasította el, a többi parlamenti párt azonban megszavazta. Az Úsvit a 200 tagú cseh képviselőházban a legkisebb párt, és határozottan ellenzi a menekültek csehországi befogadását. Hogy a parlamenti többség elfogadta a javaslatát, az azt jelzi, hogy a cseh politikum is hajlik az európai uniós tagságáról szóló népszavazás kiírására. Mint ismeretes, Csehország három visegrádi társával együtt 2004. május 1-jén lett az Európai Unió tagja. A csatlakozást megelőző népszavazáson a szavazók több mint 77 százaléka támogatta a belépést, jelenleg azonban az EU-tagsággal való elégedettség a csehek körében csupán 25 százalékos.

Két év után először közelítették meg a menekültek Ausztráliát

Két esztendő elmúltával először érte el Ausztrália területét egy menedékkérőkkel teli hajó. Mindössze 500 méterre volt a Kókusz-szigetektől, amikor az ausztrál hatóságok észrevették. Ausztrália egyetlen elfogott migránst sem lát szívesen a területén, inkább a környező szigetállamokba, a Nauru és Pápua Új-Guinea területén található központokba szállíttatja őket. Az ausztrál kormány veszélyesnek tartja a menedékkérő emberek útját a tengeren, és azt állítja, hogy különféle bűnszövetkezetekkel állnak kapcsolatban, ezért kötelessége megállítani az érkező hajókat. Ezzel szemben a bírálók szerint az ország menekültpolitikája faji indíttatású, és rossz fényt vet Ausztráliára. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2013-ban alig több mint 30 000 menekült élt Ausztrália területén, ami statisztikailag 1,4 menekült 1000 ausztrál állampolgárra vetítve. Összehasonlításképpen: Németországban a menekültválság következtében jelenleg nagyjából 13,6 migráns jut 1000 állampolgárra.

Hatalmas erdőtűz Kanadában

A nyugat-kanadai Alberta tartományban szükségállapotot hirdettek a pusztító erdőtüzek miatt. A természeti katasztrófa következtében három település került veszélybe, melyeket a hatóságok teljesen kiürítettek. Fort McMurrayből 88 000 ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és a helyi repülőtér is veszélybe került. Rachel Notley albertai miniszterelnök szerint a tűzoltók emberfeletti erőfeszítésének köszönhetően a város központját nem emésztették fel a lángok, és senki sem szenvedett közvetlenül a tűzvésszel kapcsolatba hozható sérülést, de az evakuáció idején voltak kisebb-nagyobb balesetek. A menekültek közül körülbelül 10 000-en északra mentek, és az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre. Ezután az olajmezők táborhelyeiről Edmontonba és Calgaryba szállították az embereket. A kanadai kormány teljes támogatásáról biztosította Alberta tartományt. Több mint 1100 tűzoltót, 138 gépjárművet, 145 helikoptert és 22 tűzoltó repülőgépet vetett be a 49 helyszínen tomboló erdőtűz eloltására. 


Nyitókép: Sadiq Khant (Fotó: www.mti.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..