home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
SOS: Save Our Sources!
2021.05.11.
LXXVI. évf. 18. szám
SOS: Save Our Sources!

A frissen indult EEnlarge Europe kampánya a kis klubokért

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis, füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei ökoszisztémából?

Az EEnlarge Europe kis klubok közössége és edukációs program, a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élő zene ott kezdődik. Célja, hogy életben tartsa a zenei életet egymást segítve, egyre magasabb minőségi szintre törekedve, hogy így támogassa a fejlődő zenészeket és művészeket. Mert a zene az oxigén a vérünkben. Ha nincs táptalaj, szép lassan az egész el fog sorvadni. A kis klubok az egyik legértékesebb elemei ennek az élettel teli és színes világnak, nemcsak zenei szempontból, de ők a bölcsője rengeteg új művészeti formának, közösségnek, kulturális mozgalomnak és a szabad gondolkozásnak is. 

Hogy azzá a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagymértékben hozzájárultak” — nyilatkozta Anna Calvi a Guardiannek tavaly. Nem is mondhatta volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Clubra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és az R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, attól függően, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé a szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van. 

A klubok, legyenek akár kicsik, akár nagyok, ma Magyarországon az éltető terei, tényleges életben tartói a zenekaroknak — legyenek azok is akár kicsik, akár nagyok. A klub nem egyszerűen hely a városban: hanem értékek, jelentések közvetítője, emberek és gondolatok találkozási helye, inspirációt és kontextust ad annak a zenei hangnak, amely ebben a térben megszólal. Mert a hang önmagában semmi. Szóval klubot csak ezzel a felelősséggel érdemes csinálni, és szerintem zenekart is csak így” (Beck Zoli, 30Y).

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, ezért mindenkit megkér, aki valaha akár egy percig is hallgatott zenét, hogy emelje fel a kezét! Hívjuk fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali segítségre van szükségük. Gyors és hatékony anyagi támogatásra, mielőbbi nyitásra, mielőtt végképp kivéreznek. Kiáltsunk együtt SOS-t: Save Our Sources — Mentsétek meg a zenék forrását! 

A klubok kis oázisok a fogyasztói társadalom és a receptre készülő rádiópop egyre unalmasabb és egyformább világában, melyekben igazi zenét hallgathatunk igazi egyéniségektől, újdonságokat fedezhetünk fel, és teleszívhatjuk magunkat a művészet és a kreativitás éltető erejével, és ahol olyan emberek között lehetünk, akikkel jól érezzük magunkat” (Péterfy Bori, Péterfy Bori & Love Band).

Szükséges, hogy mindenki felismerje a kis klubok jelentőségét ebben a törékeny zenei ökoszisztémában, mert ezek a helyek a kezdőpontok a legnagyobb fesztiválok és arénák színpadaihoz. Itt születnek az új stílusok, művészeti irányzatok, ötletek. Az EEnlarge Europe csapata az SOS: Save Our Sources kampányhoz ismert zenészeket kért fel, hogy mondják el, számukra miért fontos egy kis klub, személyesen és a karrierjük szempontjából is. Ezeket az EEnlarge Europe Facebook-oldalán követhetitek. A csapat hisz benne, hogy ha elég hangosan kiáltunk SOS-t, a döntéshozók felismerik, hogy lépniük kell, mielőtt még túl késő lenne.

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: Channel Zero (Ljubljana, Szlovénia), Nappali (Pécs, Magyarország), Moszkva kávézó (Nagyvárad, Románia), Kvaka 22 (Belgrád, Szerbia), Zentropia (Zenta, Szerbia) meg egy elhivatott lány Budapestről. A projektum fő finanszírozója az Európai Unió, és a JUMP European Music Market Acceleratornak is köszönettel tartoznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..