home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
„S megállánk a nádorné sírkápolnája előtt is…”
Martinek Imre
2023.12.04.
LXXVIII. évf. 48. szám
„S megállánk a nádorné sírkápolnája előtt is…”

Üröm község Pest vármegyében van, a budapesti agglomerációban. A település nevét 1137-ben már említé oklevél. 1800-ban József főherceg, Magyarország nádora vásárolta meg, néhány esztendő múlásával pedig a nádor fiatalon elhunyt első felesége, Alekszandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő, I. Pál orosz cár legidősebb leánya is itt talált nyughelyet.

Alexandra Pavlovna Romanova 1783. augusztus 9-én született Szentpétervárott. Tizenhat éves volt csupán, amikor 1799. október 30-án feleségül ment a nálánál hét évvel idősebb József Antal János osztrák főherceghez (1776. március 9. — 1847. január 13.), Magyarország nádorához.

Kettejük frigyét, illetve minden egyéb — mind magánemberi, mind birodalmi — tervüket és elképzelésüket sajnos röpke néhány éven belül felülírta a Gondviselő. Feljegyeztetett, hogy Alexandra nádorné 1801. március 8-án egy leánygyermeket hozott a világra, aki viszont már születésének órájában meghalt. Nyolc nappal később az anyát is felravatalozták. József nádor ürömi birtokán sírkápolnát építtetett, ahová hőn szeretett feleségének földi maradványait 1803-ban végre végső nyugalomra helyezhette. Legalábbis reményei szerint… (Külső hivatkozás: Wikipédia

Alexandra Pavlovna Romanova nádorné újratemetésének szertartása 2004. szeptember 11-én volt. A restaurált kápolna, mely egyúttal műemlék is, napjainkban Üröm egyik legfőbb nevezetessége.

Helyszíni fotóink 2023. július 19-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..