home 2024. május 26., Fülöp napja
Online előfizetés
Rúzsa Magdi az Eurovíziós Dalversenyen
2007.03.07.
LXII. évf. 10. szám
Rúzsa Magdi az Eurovíziós Dalversenyen

Az év felfedezettje, Rúzsa Magdi indul május 10-én, Helsinkiben a nemzetközi zenei versenyen. Az Eurovíziós Dalversenyt minden év májusában rendezik meg az EBU (European Broadcasting Union) pártfogásával. Egy világszínvonalú, televíziós csúcsprodukció és zenei verseny, amelyen a különböző e...

Az év felfedezettje, Rúzsa Magdi indul május 10-én, Helsinkiben a nemzetközi zenei versenyen.
Az Eurovíziós Dalversenyt minden év májusában rendezik meg az EBU (European Broadcasting Union) pártfogásával. Egy világszínvonalú, televíziós csúcsprodukció és zenei verseny, amelyen a különböző európai országokat képviselő tagszervezetek dalai vesznek részt. A Magyar Televízió 1993 óta tagja a közszolgálati műsorok nemzetközi családjának.  Elsődleges cél, hogy Magyarország megmutassa magát. A részvétel nem kötelező, de fontos tényező a műsor és a már februártól hozzáférhető EBU-s és MTV-s weboldal. A döntő után újabb lehetőséget kínálnak a műsorszámok DVD- és CD-kiadványai.
A verseny befejező szakasza elődöntőből és döntőből áll. A befejező szakaszban közreműködő televíziók azok az EBU-tagszervezetek, amelyeket az elődöntőben és/vagy a döntőben való részvételre választottak ki.
A verseny két részből áll: az elődöntő május 10-én, csütörtökön lesz, a döntő május 12-én, szombaton, közép-európai idő szerint 21 órától kb. éjfélig, a helyszín pedig Finnország, Helsinki. Az YLE Rádió Televíziós Társaság mint házigazda televízió szervezi, gyártja és közvetíti élőben a műsort. Mindkét esemény követhető a közreműködő televíziók képernyőjén, az Eurovíziós műholdas hálózaton keresztül.
A versenyen szereplő nemzeti dalok sorrendjét a házigazda sorsolás útján állapítja meg. Valamennyi dal elhangzása után felhívják a résztvevő országok nézőit, hogy szavazzanak a kedvenc dalukra, a saját országukat képviselő dal kivételével, telefonos és sms-szavazással, amelyet a részvevő országok mindegyikében egy pan-európai telefonszavazásért felelős partner központosított alapon bonyolít le.
A döntőben 24 országból versenyeznek az EBU aktív tagszervezeti. 14 garantált hely van, azaz egy a házigazda televízió (az előző évi győztes), továbbá Németország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság számára, illetve kilenc azon EBU-tagszervezeteknek, amelyek országai a legmagasabb pontszámokat érték el az előző évi versenyen (az előbb említett országok tagszervezetein kívül). E 14 tagszervezet művészeinek nem kell részt venni az elődöntőben. Az összes többi közreműködő televízió az elődöntőben versenyez a fennmaradó tíz helyért.
A benevezett dal 2006. október 1. előtt nem jelenhetett meg kereskedelmi forgalomban, hossza legfeljebb 3 perc lehet. A színpadon részt vevők száma legfeljebb 6 fő, akik a középdöntő napjáig betöltik 16. életévüket. A verseny szabályzata szerint egy előadóművész csak egy országot képviselhet a versenyen. Az előadó szabadon dönthet, hogy milyen nyelven énekel. A bejelentett dalt élőben kell előadni, play back zenei alappal, amely nem tartalmazhat vokált, vagy annak bármilyen imitációját.
A győztes dalt bemutató tévétársaság lesz a következő verseny házigazdája. A győztes dalok szövegírói és előadóművészei pedig megkapják az Eurovíziós Dalverseny Díját.
,,Imádtam gyermekkoromban énekelni, de azt hittem, az a helyes, ha szülésznő leszek. Amikor meghallottam a nevemet mint Az év felfedezettjét, azt éreztem, mint amikor a repülő elrugaszkodik a földtől, illetve amikor egy kismadár a sok próbálkozás után végre valóban repülni kezd. Hatalmas öröm számomra a díj és az ezzel járó lehetőség. Azt gondolom, belépőt jelenthet Európa színpadára. Különleges dallal szeretnék indulni a versenyen. Maximalista vagyok, a maximumot nyújtom majd a színpadon is. Érdekesen ismétli magát a családi történelem: nagyapám Nyírbátor mellől indult el, és Dániában kötött ki. Az első élő koncertem Nyíradonyban volt, most pedig Finnországban lesz a dalverseny. Hasonló úton járunk.'
Rúzsa Magdi, a TV2 hozzájárulásával 
(MTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..