home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rózsa Sándor nyomában
Tóth Tibor
2021.08.11.
LXXVI. évf. 32. szám
Rózsa Sándor nyomában

Önfeledt móka, kacagás, családias hangulat jellemezte a hajdújárási Rózsa Sándor Civil Szervezet második alkalommal megtartott hagyományőrző táborát, mely a híres betyár nevét viseli. Ottjártunkkor a harmincöt királyhalmi, noszai, magyarkanizsai, szabadkai, kelebiai, ludasi, palicsi, radanováci és hajdújárási, öt és tizenegy év közötti gyermek előbb az íjászatot, majd az ostorcsattogtatást próbálta ki Bíró Edit és Péter vezetésével. Az ötnapos tábor délelőttjei inkább a hagyományőrzésről szóltak, délutánonként szabadabb játék, szórakozás szerepelt napirenden. A szervezők gazdag és változatos programról gondoskodtak a gyerekek számára.

— Hétfőn délelőtt kincset kerestünk a Ludasi-tó körül, elmentünk egészen a Szúnyogcsárdáig. Emellett címert készítettünk és festettünk, valamint rengeteget játszottunk. Kedden a hajdújárási Buljovcsity-tanyára látogattunk, ahol a házigazda, Buljovcsity Tihamér nagyon szívélyesen fogadott bennünket. A gyerekek állatokat simogattak, szamaragoltak, megismerték a tanyán élő állatokat, délután pedig, a nagy hőségre való tekintettel, különböző vizes ügyességi játékokat játszottunk. Pillanatnyilag íjászkodnak a gyerekek, délután azonban a kézműves-foglalkozásoké lesz a főszerep. Várjuk Szalai Eszter tanító nénit, aki egy karcolásos technikát mutat meg a gyerekeknek. Ennek az a lényege, hogy először zsírkrétát használnak, majd a lapot vízfestékkel vonják be, és képet karcolnak belőle. Az idei téma a táborhoz illően Rózsa Sándor lesz. A napot táncházzal zárjuk, ahol Szalai Klaudia a néptánc alapjaira tanítja a tábor résztvevőit. A hátralévő napokban Hajvert Ákos a versek világába vezeti be a gyerekeket, majd újra kézműveskedünk: a jelenlévők újságpapírból tapétaragasztóval kis állatkákat készítenek a tanító néni segítségével. Kopasz Gizella a fazekasmesterséggel ismertet meg bennünket, aztán nagyszabású Ki mit tud? kezdődik, majd bulival fejezzük be a 2021-beli Rózsa Sándor Hagyományőrző Tábort — sorolta a programokat Sövény Csilla, a tábor vezetője.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, hiszen a szórakozás mellett tanultak és barátkoztak is.

— Véleményem szerint mindenkinek nagyon tetszik a tábor, ahogy nekem is. Legjobban a vizeskedés nyerte el a tetszésem. Nagyon sok minden van itt, különféle körjátékok, kézműves-foglalkozások, nyilazás. Az első táborban is itt voltam, anyukám akkor is, és most is a szervezésben vett/vesz részt. Már több barátnőt szereztem, de sok gyereket korábbról is ismertem — mondta a tízéves, királyhalmi Mészáros Anissza.

A hajdújárási Sövény Zolna az első osztályt fejezte be a nyáron.

— Én is másodszor veszek részt a táborban, minden nagyon tetszik. Eddig a vizes ügyességi játékok voltak a legjobbak. A táborban az a jó, hogy sok új ismeretre is szert tehetünk. Több új barátnőm lett az elmúlt néhány nap alatt, de a legjobb barátnőm is itt van velem.

A szeptemberben harmadik osztályba induló, szabadkai Kokovai Lorely számára az állatsimogatás volt a legérdekesebb, hiszen szereti az állatokat, és örül, hogy a tanyán szamarakat, nyulakat, pónilovakat és kutyákat láthatott.

— Szeretek a táborban lenni, nagyon jó a hangulat, a szervezők kiváló programot állítottak össze számunkra. Az állatokkal kapcsolatos tevékenységek mellett a kidobós játékot is nagyon élveztem.

A noszai Celva Ramóna az idén végezte el a negyedik osztályt, szeptembertől ötödikbe indul.

— Másodszor veszek részt a táborban, és kitűnően érzem magam. A napokban egy tanyán jártunk, ahol különféle állatokat láttunk és simogattunk. Ma már bőr karkötőt készítettünk, hamarosan pedig az íjászatot próbálom ki. Majdnem mindenkit ismerek, kiváló a hangulat.

A hajdújárási Vojnić Mijatov Edina az őszre indul elsőbe.

— Nagyon jó a tábor, leginkább a vizeskedés nyerte el a tetszésem. Locsoltuk egymást a friss vízzel, ami a nagy melegben különösen jólesett. Ma karkötőt készítettem, úgy érzem, jól sikerült. Másik táborba nem hiszem, hogy megyek, de ide jövőre is visszajövök.

A szintén hajdújárási Csizmadia Fanni a harmadik osztályt fejezte be a nyáron.

— A bőrkarkötő-készítés nagyon tetszett, másoknak is segítettem. Legjobban a pénteki vetélkedőt és az agyagozást várom, a tegnapi vizes játékokon nem voltam itt. Ez az első táborom, és nagyon jól érzem magam, a hangulat kiváló. Nem sok szabadidőnk van, annyi a program, és ez is nagyon tetszik — mondta Fanni.

A II. Rózsa Sándor Hagyományőrző Tábort a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

A fotók a szerző felvételei, valamint a Rózsa Sándor Hajdújárás Facebook-oldaláról származnak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..