home 2024. július 22., Magdolna napja
Online előfizetés
Romok és téglarakások
Tóth Lívia
2005.08.10.
LX. évf. 32. szám
Romok és téglarakások

Szabó Attila fotójaÁtutazóban voltunk nemrégiben Módoson. Bizonyára szívszorító látványt nyújthatott néhány hónappal ezelőtt a vízzel elárasztott falu, de most sem sokkal vidámabb a látvány. Jóllehet az egész településen szorgos építkezés folyik. Még mindig nagyon sok az összedőlt, romos há...

Szabó Attila fotója

Átutazóban voltunk nemrégiben Módoson. Bizonyára szívszorító látványt nyújthatott néhány hónappal ezelőtt a vízzel elárasztott falu, de most sem sokkal vidámabb a látvány. Jóllehet az egész településen szorgos építkezés folyik. Még mindig nagyon sok az összedőlt, romos ház, többségükön pedig ott éktelenkedik a sárga vagy a piros X jel. A sárga azt jelenti, hogy a hajlékot némi javítás árán még meg lehet menteni, a pirossal jelölt viszont kegyetlenül lebontásra ítéltetett. Az árvíz után 362 család maradt fedél nélkül, de a jószágállományban és a mezőgazdaságban is hatalmas kár keletkezett.
A falu bejáratánál ott az állami támogatással készülő új házsor. A több mint ötven lakóépület szorosan egymás mellett sorakozik, némelyiken már tető is van, a másiknak még csak a falait húzták fel. A munkások egykedvűen fogadják a fényképezést, tevékenységüket egy percre sem hagyják abba, bizonyára megszokták már a kíváncsiskodó fotósokat és újságírókat. A főutcán is lépten-nyomon kiásott alapokat, elkezdett házakat, felhalmozott építőanyagot látunk. Sokan a régi telken, az összedőlt családi fészek helyén szeretnék tudni az újat is. A központban négy, egyenként 16 lakásos tömbház épül. A rekkenő hőség látszólag senkit sem zavart, az emberek bizonyára inkább arra gondolnak, hogy hamarosan itt a tél. A hideg beköszöntését nem várhatják úgy, hogy ne legyen tető a fejük felett.
Mivel nem találtuk meg azonnal a Káptalanfalvára vezető utat, autóztunk egy kicsit a környező utcákban is, s így láttuk meg azt a két új, fehérre meszelt házat, amely előtt a Radikális Párt zászlaja lengett. Jelezve, kik pénzelték az újjáépítést. És láttuk a gólyákat a villanykaró tetejére rakott fészekben. Hat madarat számoltam meg. Bizonyára a szülőket és négy fiókájukat. Akik már nem is voltak olyan kicsik. Igaz, még pár hét és ők is útra kelnek, szükség lesz az erejükre.
Mint ahogyan a szép nevű Módos polgárainak is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..