home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Romhányi Ibire emlékeztek Törökkanizsán
Mihók Anikó
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
Romhányi Ibire emlékeztek Törökkanizsán

A Törökkanizsai tavasz rendezvénysorozat keretében minden évben megemlékeznek a település nagy büszkeségéről, Romhányi Ibi színésznőről. A szabadkai Népszínház, az Újvidéki Rádió és az Újvidéki Színház kiváló művésze Törökkanizsán született 1939-ben, és ott töltötte gyermek-, illetve fiatalkora egy részét.

Romhányi Ibi a délvidéki magyar színjátszás nagy tehetsége volt. Negyvenéves színészi pályája során több mint száz színdarabban játszott, ezek közül hetvenben főszereplőként.

1960 környékén a szabadkai Népszínház vette fel tagjai közé. Már kéthetes színészi pályafutása után megkapta első főszerepét. 1961-ben, mint a szabadkai Népszínház társulatának tagja, megkapta a legjobb színésznek járó díjat. 1965-ben Madách Imre Az ember tragédiája című darabjában játszott. Éva szerepéért a legjobb színészt megillető díjat érdemelte ki. 1968 folyamán Budapesten színészi továbbképzésen vett részt, 1969-ben Branko Milošević filmjében szerepelt. A Szabadkán töltött tíz sikeres év után, 1970-ben Újvidékre költözött, és feleségül ment Branko Miloševićhez. Újvidéken a helyi rádióban és színházban tevékenykedett, sikert sikerre halmozott. 1982-ben a legjobb drámai színésznek járó díjjal tüntették ki. 1993-ben érte el színészi karrierjének csúcsát: Budapesten Erzsébet-díjban részesítették a Szellemek című darabban nyújtott játékáért. 1999-ben kiemelkedő színészi teljesítményéért emlékplakettet kapott, majd az Újvidéki Színház örökös tagjává választották. 2000-ben Magyarországon életműdíjban részesítették.

Az idén a megemlékezés színdarabrészletek vetítésével kezdődött a helyi Branislav Nušić Nemzeti Könyvtár dísztermében, majd a 2002-ben elhunyt színésznőről pályatársai — Banka János és László Sándor — meséltek.

— Nagyon büszke vagyok rá, hogy törökkanizsai vagyok, és ismerhettem Romhányi Ibit. Dolgozhattam vele, tanulhattam tőle, mind szakmailag, mind emberileg. Igyekszem én is továbbadni a tapasztalatokat — és mindazt, amit ellestem tőle — azoknak a fiataloknak, akik most járnak a Színművészeti Főiskolára. Ibitől olyan emberi és művészi tartást tanulhatnak, akár ismeretlenül is, amely végigkísérheti és segítheti őket az életben — mondta László Sándor, az Újvidéki Színház volt igazgatója.

A rendezvényen a zentai Novem Egyesület színészei vendégszerepeltek. Az est végén a részvevők alkalmi kiállítást tekinthettek meg a művésznőről készült képekből.

— A rendezvénysorozattal a szervezőnek, a Törökkanizsáért Egyesületnek az a célja, hogy mindenkivel megismertesse a közösséget, melyben élünk, annak múltjával, hagyományaival együtt, illetve hogy bemutassa azokat a neves személyiségeket, akik városunkhoz, közösségünkhöz kötődnek — hangsúlyozta Újhelyi Nándor, az egyesület tagja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..