home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Rogyadozó családi házak
2005.06.08.
LX. évf. 23. szám

Falubírók találkozója az önkormányzat képviselőivelNagykikinda községben, négy falusi helyi közösség elnökeinek a kezdeményezésére, ismét asztalhoz ültek azok vezetői és az önkormányzat képviselői. Az összejövetelen részt vett dr. Branislav Blažiæ községi elnök és Nikola Jankov, a községi válsá...

Falubírók találkozója az önkormányzat képviselőivel
Nagykikinda községben, négy falusi helyi közösség elnökeinek a kezdeményezésére, ismét asztalhoz ültek azok vezetői és az önkormányzat képviselői. Az összejövetelen részt vett dr. Branislav Blažiæ községi elnök és Nikola Jankov, a községi válságtörzs elnöke is. A falubírók beszámoltak a belvíz okozta helyzetről, illetve arról, hogy mit tettek ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban. Többen hangsúlyozták, hogy a válságtörzs, a helyi közösségek és a polgárok összefogásának hála sikerült enyhíteni a károkat. A legnagyobb károsodás a vályog- és a vert falú házakon, a gazdasági épületeken észlelhető, melyek a belvíz szintjének emelkedésével továbbra is veszélyben vannak, vagyis az összedőlés fenyegeti őket. Elhangzott, hogy Kisoroszon, Mokrinban, Szenthuberten, Basahídon, de a község más településein is mintegy száz házat továbbra is veszélyeztet a víz.
Kabók Imre, a kisoroszi helyi közösség elnöke beszámolt róla: a faluban egy ház összedőlt, valamint támogatást, elsősorban épületanyagot kért kilenc családi ház tulajdonosának, hogy megelőzzék ezeknek az objektumoknak a megroggyanását. Arra is rámutatott, hogy a víz levezetése után, az árkok és a vízáteresztők tisztítása után jelentős mennyiségű föld maradt az utakon, melynek az eltakarítását minél előbb el kell végezni, mert veszélyezteti a forgalmat. A község támogatásával és a polgárok önkéntes részvételével nagyszabású takarítási akciót szerveznek.
Rajko Popoviæ (Szenthubert) arról számolt be, hogy noha az utolsó pillanatban láttak munkához, a Graditelj munkagépeivel olyan sikeres volt a beavatkozás, hogy számos házat sikerült megmenteniük a belvíztől.
Tóth Ottília ismertette, hogy Töröktopolyán csak most jelentkeznek a gondok, ugyanis több épületet veszélyeztet a talajvíz.
Goran Dumitrov, a mokrini helyi közösség elnöke szerint több mint száz házon láthatók a belvíz nyomai.
A polgármester bejelentette, hogy szakcsoportot alakítanak azzal a feladattal, hogy a helyszínt bejárva megfelelő kárelhárító programot dolgozzanak ki. Meghagyta a falubíróknak, készítsenek jelentést, hogy szükség esetén a tartományi és a köztársasági szervek támogatását is kérjék. A belvíz elleni munkálatok értéke még pontosan nem ismeretes, de a munkagépek és a munkaerő bevetésének költsége meghaladja a hatmillió dinárt.
(-)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..