Rocky és Bob Marley Bánátban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Rocky és Bob Marley Bánátban

Bizonyára sokan tudják, hogy 2005-ben szobrot kapott Mostarban Bruce Lee. Az emlékművet szorgalmazó fiatalok azzal indokolták meg kezdeményezésüket, hogy a híresség testesíti meg a kultúrák közötti barátságot, amely a városban még mindig hiányzik. Nekünk azonban nem kell Boszniába utaznunk,...

Bizonyára sokan tudják, hogy 2005-ben szobrot kapott Mostarban Bruce Lee. Az emlékművet szorgalmazó fiatalok azzal indokolták meg kezdeményezésüket, hogy a híresség testesíti meg a kultúrák közötti barátságot, amely a városban még mindig hiányzik. Nekünk azonban nem kell Boszniába utaznunk, ha hollywoodi hőst szeretnénk látni a főtéren. Elegendő a bánsági Begaszentgyörgyre zarándokolni, ahol 2007 augusztusában nem egy helybeli ''fenegyereket”, politikust vagy történelmi személyiséget öntöttek bronzba, hanem az ökölvívó Rocky Balboát. A település ezzel nemcsak a hazai, hanem a külföldi sajtóban is a címoldalra került.
Természetesen nem ez az első szobor, amely a Sylvester Stallone által megformált alakot ábrázolja, hiszen a film helyszínéül szolgáló Philadelphiában is állítottak már szobrot az öklözőnek. A bánátiak először - állítólag - csak poénnak szánták az ötletet, aztán rájöttek, nem is lesz ez olyan rossz reklám a községnek. Az elöljáróknak sikerült is magukra irányítaniuk a figyelmet, az avatóünnepségről még a New York Times is beszámolt.
A talapzattal együtt csaknem öt méter magas alkotás annak a philadelphiai szobornak a mása, amelyet Thomas Schomberg formázott meg hárommillió dollárért. A begaszentgyörgyiek büszkeségét a horvát származású Boris Staparac három hónap alatt készítette el. Az elcsigázott, verejtékben úszó, lehajtott fejű Rocky diadalmasan emeli a magasba mindkét kezét.
Álmos, nagyon meleg kora délután volt, amikor Begaszentgyörgyön jártunk. A kisváros szinte teljesen kihaltnak tűnt, így a fotózásunkkal nem is keltettünk túl nagy feltűnést. Csak egy-két járókelő haladt el mellettünk, akik megnézték ugyan az idegeneket, de kíváncsiskodásuk nem volt sem tolakodó, sem csodálkozó. Sokkal jobban megbámultak minket Biószegen - a Magyar Nemzeti Tanács által elfogadott lista alapján ez Banatski Sokolac magyar elnevezése -, vagy más források szerint Diószegpusztán, ahova Bob Marley-nézőbe érkeztünk. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy gyanús nekem ez a Biószeg, habár a helyi közösség falán levő többnyelvű (szerb, román, magyar) táblán is így van feltüntetve. A Diószegnek sokkal nagyobb értelme lenne. Tréfásan még azt a feltételezést is megkockáztattuk, hogy valaki elgépelhette a kezdőbetűt, és úgy került be a hivatalos jegyzékbe... De minek foglalkozunk ennyit a névvel, amikor sokkal érdekesebb, hogy a falucskában áll Európa első Bob Marley-szobra. Egészen pontosan a helybeli általános iskola udvarán.
A Zichyfalva községhez tartozó település azon a pusztán létesült a múlt század húszas éveiben, amely Karácsonyi Karolina budapesti grófnő tulajdona volt. A finom hölgy nyári laknak használta azt az épületet, amelyben most az iskola székel. Manapság azonban a Rock Village elnevezésű fesztivál - az idén tartották az ötödik nagyszabású rendezvényt -, illetve a reggae istenének szobra kapcsán emlegetik a legtöbbet. Az 1981-ben elhunyt jamaicai származású zenész - Davor Dukić szobrász gitárral a kezében ábrázolta - egy évvel Rocky Balboa után, 2008 augusztusában került a rajongók elé. Mirko Miljuš, a fesztivál és a szoborállítás értelmi atyja az újságírók kérdéseire azt válaszolta, Marley muzsikája a szeretetet, a békét és a toleranciát hirdeti.
Mindehhez még hozzátehetjük, hogy a szerb-román határ közeli Párdányban (Međa)
Johnny Weismüller amerikai színész emlékére kívánnak szobrot emelni. Habár a helybeliek azt állítják, hogy Tarzan leghíresebb megformálója a falu szülötte, a dokumentumok mást bizonyítanak: a kis Jonas ugyanis a szomszédban, vagyis Romániában látta meg a napvilágot, ahonnan a szülei néhány hónapos korában Amerikába vándoroltak. å azért lenne jó példa, mert ''semmije sem volt, mégis sikerült életben maradnia a dzsungelben”. És mivel a mozihős ''mindenkié”, a szerbeknek, magyaroknak és németeknek otthont adó településen az etnikai összetartozást is jelképezi. Egy időben felröppent az a hír is, hogy Čačakon viszont Samantha Fox bronzmásának az elkészítését fontolgatják.
Az eseményeket kísérő nyilatkozatokból kiderült, hogy nem mindenki örül ennek az újabb kori balkáni hóbortnak. Egyesek veszélyes viccnek tartják a jelenséget, mások szerint az erre fordított pénzt értelmesebb dolgokra is lehetett volna költeni. Ezzel szemben a tinédzserek többsége jó ötletnek tartja a hollywoodi hírességeket ábrázoló szobrokat, mert ''a balkáni történelemben szinte senki nincs, akit érdemes lenne bronzba önteni. A sztárok azonban jó példát állíthatnak a mai fiatalok elé”. Nos, az utóbbit sem állíthatjuk minden sztárról, de ha józanul belegondolunk abba, hogy a kilencvenes évek kezdete óta milyen történéseket zúdított ránk az ország rossz politikája, akkor még érhető is, hogy sokan szívesebben pózolnak Rocky impozáns vagy Bob Marley színesre festett mása, mint a háborús hősök szobrai mellett.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Rocky és Bob Marley Bánátban
Szabadkai Napló
Rocky és Bob Marley Bánátban
Riport
Facebook

Támogatóink