home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rockopera ősbemutató Temerinben
2021.08.24.
LXXVI. évf. 33. szám
Rockopera ősbemutató Temerinben

Sajtótájékoztatót szervezett Temerinban a Tudás Alapítvány és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, melynek témája G. Nagy Ilián Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperájának délvidéki ősbemutatója volt. 

A rendezvényen részt vett G. Nagy Ilián, az előadás szerzője és Varga Flórián, a Szirmai Károly MME elnöke.

G. Nagy Ilián több éves kutatómunka után írta meg a rockoperát. Szinte teljesen járatlan úton indult el, ugyanis Attila király fiáról nem írt még senki egész estét betöltő színpadi művet. Az alkotás Attila király esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásig kíséri végig Csaba királyfi különös történetét, miközben monumentális képekben tárulnak elénk a kor nagy történelmi pillanatai.

A rockopera első bemutatója 2011-ben volt a székelyföldi Gyergyószárhegyen lévő Lázár-kastélyban, a magyarországi ősbemutatót pedig Püspökladányban rendezték meg 2014-ben. 2015 augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Csíksomlyón, a Hármashalom-oltárnál 250.000 ember nézte meg a darabot, majd 2016-ban Pécs, 2017-ben Debrecen adott otthont a zenei műnek. 2020-ban Nagyváradon első alkalommal tartottak színházi bemutatót.

Az előadás szereplői hivatásos operaénekesek, rockénekesek, komoly- és könnyűzenészek, valamint a Hajdú Tánceggyüttes kiváló táncosai.

A vajdasági ősbemutatót 2021. augusztus 28-án, 20 órai kezdettel láthatja Temerinben, a telepi általános iskola udvarában a közönség. A 120 perces rockopera megtekintése ingyenes, ülőhelyek nincsenek, a nézők a magukkal hozott ülőalkalmatosságot bevihetik a kijelölt területre.

A Csaba királyfi székely nemzeti rockopera fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere írta.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az előadásra.

Kép: G. Nagy Ilián és Varga Flórián a temerini sajtótájékoztatón (Forrás: Varga Zoltán Fecebook-oldala)

Forrás: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..