home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Robotok összecsapása
Miskolci Krisztina
2024.09.06.
LXXIX. évf. 36. szám
Robotok összecsapása

Szeptember 6-án a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében rendezték meg a II. Összetartó Tábort. Az eseményen a legjobb robotépítő csapatok készülhetnek fel a nemzetközi versenyekre, melyekre Olaszországba és Törökországba utazhatnak a fiatalok.

A táborban 10 csapat 25 tagja mérkőzik meg a csapatvezetőik kíséretében. A program során a gyerekeknek lehetőségük van kipróbálni, hogyan teljesítenének az igazi verseny előtt, megbeszélik a szabályokat, kipróbálják a feladatokat, zsűri értékeli őket, és egy meglepetésfeladatot is kapnak. A próba jó alkalom az angol nyelv gyakorlására is, hiszen a nemzetközi versenyeken kizárólag azt használhatják.

— Ma a legnagyobb célunk, hogy gyakoroljuk az angolt, felkészülni a meglepetésszabályokra, gyakorolni a versenyhelyzeteket, és persze hogy jól érezzük magunkat. Tavaly augusztus végén volt az első Összetartó Tábor, és ennek az egésznek az a lényege, hogy eljönnek ide a legjobb csapatok, de nem a létszám a fontos, hanem a minőségre fókuszálunk. Itt vannak a főbíróink minden kategóriából, a diákok próbálnak felkészülni a nemzetközi versenyekre, az anyanyelvet nem használhatja senki, csak angolul kommunikálhatnak, mivel ott sem lesz lehetőségük más nyelven beszélni. Egész Szerbia területéről érkeztek a résztvevők, Belgrád, Jagodina, Palics, Topolya, Zenta. Ez a robotikaverseny hatalmas lehetőség nekik a megmérettetésre, barátkozhatnak gyerekekkel az egész világból, nem beszélve arról, hogy rengeteg új dolgot látnak — mondta prof. dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK oktatója.

— A Citius, Altius, Fortius az olimpia egyik jelmondata, melynek jelentése: gyorsabban, magasabbra, erősebben. Ti is azért jöttetek ide, hogy új dolgokat sajátítsatok el, illetve magasabb szintre emeljétek azt, amit eddig tudtatok. Kiváló mentorokkal, ügyes segítőkkel annak céljából, hogy minél eredményesebbek legyetek az elkövetkező időszakban, akár hazai, akár külföldi versenyeken. Az ilyen rendezvényeknek mindig nagy örömmel adunk otthont. Szeretnénk mindenkit biztosítani arról, hogy a mi ajtónk nyitva áll önök előtt. A tudást, a kreativitást, a fiatalokat, a tanulást támogatni kell — hangsúlyozta prof. dr. Halasi Szabolcs, az MTTK nemzetközi együttműködési dékánhelyettese.

— Nagyon boldog vagyok, hogy mind itt vagyunk, hálás vagyok, hogy ezt a programot megszervezik, így a nyár végén. Mi lehetne ennek a versenyszezonnak jobb nyitánya, mint egy olyan gyakorlati összejövetel, mint ez? Tudom, hogy sok hasznos információhoz fogtok jutni az esemény végére — hallhattuk Szilasi Péter Tamástól, a WRO (World Robot Olympiad) műveleti vezetőjétől, vállalati és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójától.

— Már néhány éve versenyzek a WRO-n, nagyon szeretem, és nagyon várom már az olaszországi versenyt. Informatika szakos tanuló vagyok, és nagyon szeretek programozni, legómechanizmusokat meg hasonló dolgokat építeni. A robotika tökéletes választás ilyen szempontból. Az a robot, amellyel érkeztünk, képes bizonyos pályaelemeket eltolni máshova, és képes „házakat” építeni elemekből — nyilatkozta a martonosi Törtei Endre.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..