Ritka, mint a fehér holló

Ritka, mint a fehér holló

Fizetésemelési ígéret formájában ismét elhúzták előttünk azt a bizonyos mézesmadzagot.

Aleksandar Vučić — akkor még szerb kormányfő — májusban villantotta fel ezt a lehetőséget, majd Ana Brnabić jelenlegi kormányfő állt elő ugyanezzel az általa vezetett kormány első száz napjának értékelésekor. A legfontosabb eredményként ugyanis azt hangsúlyozta, hogy Szerbiában 2018. január 1-jétől a nyugdíj 5, a közszférában dolgozók — tanítók, tanárok, orvosok, nővérek, valamint a bíróságok, az ügyészségek, a büntetés-végrehajtási intézetek, a művelődési intézmények, az adóhivatalok stb. alkalmazottai — bére 10 százalékkal növekszik, a közigazgatásban foglalkoztatottaknak pedig 5 százalékos emelés jár. Emellett a nyugdíjasok hamarosan a járandóságuk egyszeri, 5000 dináros kiegészítését vehetik kézhez.

A kijelentés hallatán bizonyára sokan kezdtek lázas számolgatásba, mert a 10 százalék nem sok ugyan, de mégis valami, egy lyuk betömésére talán elegendő a családi költségvetésben. Viszont sokkal, de sokkal kevesebb, mint, mondjuk, 62 millió dinár.

Hogy miért éppen ezt az összeget említem? Mert a szerb kormány ennyivel támogatja Ralph Fiennes brit színész új filmjének forgatását. Hogy ezt a hírt viszonylag közömbösen fogadtam, annak csak az az oka, hogy a meglepetésen és a csodálkozáson már rég túl vagyok. Ezek az érzések ugyanis akkor kerítettek hatalmukba, amikor arról olvastam, hogy a színész, akinek kedvelem a filmjeit — A napfény íze, Az angol beteg, A felolvasó, A fehér grófnő, A Grand Budapest Hotel stb. —, részt vett Aleksandar Vučić beiktatási ceremóniáján. Nem értettem, mit keresett azon az ünnepségen, ahogyan később az sem volt világos számomra, minek neki a szerb állampolgárság és útlevél — ezeket ugyanis szintén nemrégiben kapta meg. 

A szerb kormány a fent említett pénzt a költségvetési tartalékból különíti el, hogy Ralph Fiennes megrendezhesse A fehér holló című filmet, mely Rudolf Nureyev balettművész életével foglalkozik. Országunk azért szorgalmazza ezt a projektumot, mert a forgatás egyik helyszíne éppen Szerbia lesz. A brit színész korábban állítólag többmilliós befektetéseket hozott az államnak, amit ezzel a gesztussal szeretnének viszonozni. És egyébként is, Fiennes már szerb állampolgár, vagyis teljesen hétköznapi dolog, hogy segítenek neki a filmje pénzelésében. Ez vajon más szerb állampolgárok esetében is ennyire nyilvánvaló? Vagy az ilyen támogatások a jövőben is olyan ritkák maradnak, mint az a bizonyos fehér holló.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ritka, mint a fehér holló
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink