home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ringató — immár Muzslyán is
Kónya-Kovács Otília
2020.03.03.
LXXV. évf. 9. szám
Ringató — immár Muzslyán is

Mintegy húsz szülő, nagyszülő látogatott el Muzslyán a Ringató bemutató foglalkozására. A vélemények pozitívak, sokan már várták, hiszen tudtak a programról, és nagy örömmel jöttek el, vettek részt rajta.

Hallai Kardos Csilla fiát, Ádámot hozta el.

— Élmény volt. Nagyon jól éreztük magunkat. A kisfiam nem igazán szeret énekelni, inkább táncolni szokott, de itt azt láttam, hogy amit tudott, azt ő is énekelte, az ismeretlen dalocskáknál pedig figyelte a többieket. Nagyon örülök, hogy ezentúl Muzslyán is lesz Ringató, mert korábbról tudok róla, és láttam az interneten, hogy Magyarországon meg nálunk is létezik már néhány településen ez a foglalkozás. A kisfiam már négy és fél éves, de eljárunk még egy ideig, mert ötéves korig fogadják a gyerekeket. Utána pedig érkezik a kisbabánk, vele majd folytatjuk.

Egy lelkes nagymama, Szarvák Cecília is jelen volt — aki egyébként óvónő-ápoló a helyi óvodában —, Arnold unokáját szívesen hozta el az összejövetelre. Szerinte nem ártana átgondolni, hogy külön kellene foglalkozni a picikkel, illetve a már nagyocska gyerekekkel, de ettől eltekintve jól érezték magukat.

— Biztos, hogy legközelebb is jövünk. Ha a lányom ráér, akkor ő hozza az unokámat, ha viszont dolgozik, akkor szívesen hozom én Arnoldot. Igaz, hogy az ölemből nem nagyon akart lemenni, de láthatóan élvezte az egészet, jót szórakozott. Sok mindent meg lehet itt tanulni, felelevenednek a gyermekkori dalocskák, és biztos, hogy mindig lesz érdeklődő. Jónak tartom ezeket a foglalkozásokat, mert ilyen együttlétre kevés alkalmuk van az anyukáknak.

Juhász Törköly Krisztina a családjával érkezett, kislányát a férjével együtt hozták el.

— A dalok, játékok részben ismerősek voltak, részben nem, de ennek éppen az a lényege, hogy valami újat is megtanuljunk, és otthon is alkalmazni tudjuk. Lisa eleinte visszahúzódottan fogadta az egészet, de a végére egészen belejött. Úgy látom, napokig erről beszél majd. Biztosra vehető, hogy mi a jövőben is eljárunk ezekre a foglalkozásokra.

Mivel a helyszínt a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola adta a Ringató program első foglalkozásának, a házigazdák nevében Molnár Attila igazgató köszöntötte a jelenlevőket.


A szerző felvételei

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke üdvözlőbeszédében elmondta, az MNT a magyar kormány jóvoltából, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának hozzájárulásával és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítja meg a programot, melyet már jól ismernek az újvidékiek, a temeriniek és a szabadkaiak, hiszen ott hónapok óta léteznek ezek a foglalkozások. A jövőben több településen — Nagykikindán, Törökbecsén, Versecen, Ürményházán, Pancsován, Kúlán, Verbászon, Szenttamáson, Szentmihályon — szeretnék beindítani a Ringatót heti (vagy havi) rendszerességgel. Muzslyán hetente egyszer, kedden 17 órától tartják a foglalkozásokat.

A családbarát program keretében a legkisebbek ízlelgethetik az anyanyelvet, a zenei nyelvet, dalolással, játék közben ismerhetik meg a magyar kultúrát, a hagyományainkat. Az első alkalommal Hanák Rigó Ildikó és Takács Zsuzsanna vezette a programot, a jövőben Ildikó istápolja a Muzslyán kialakuló csoportot. A hozzájuk csatlakozóknak azt üzeni, igazi útravalót kapnak mondókákból, gyermekdalokból, népdalokból, melyek birtokában otthon is jól szórakozhatnak a csemetéikkel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..