home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Rigójancsi
Orosz Ibolya
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám

A torták királya? A rigójancsi. Szerintem. Tudom, valaki más a sarokházra vagy a dobosra szavazna. S vannak, akik egyikre sem - nem szeretik a tortát. Valahogy így van ez a Megasztárral is. Van, aki nem nézi. Van, aki belenéz, de ,,a producerek zsebét tömő blődli-nek tartja. Számomra a Megasztár d...

A torták királya? A rigójancsi. Szerintem. Tudom, valaki más a sarokházra vagy a dobosra szavazna. S vannak, akik egyikre sem - nem szeretik a tortát. Valahogy így van ez a Megasztárral is. Van, aki nem nézi. Van, aki belenéz, de ,,a producerek zsebét tömő blődli-nek tartja. Számomra a Megasztár desszert - a maga műfajában. A show-műsorok kategóriájában - kibeszélő-show, szembesítő-show, Nagy Testvér, Való Világ, Győzike ... - ez legalább nem az öncélú magamutogatásról szól. Nem arról, hogy agyontetovált, pucér, IQ-gyenge nevenincs senkik ordítozással, fenékvakargatással lépnek elő ,,sztárokká. Itt énektehetség szükségeltetik, aztán, aki versenybe kerül, arra rengeteg munka és tanulás vár. Ezekkel a fiatalokkal egy egész stáb foglalkozik - énektanár, tánctanár, stylist, fodrász, a zenekar tagjai, a vokálénekes... Óriási munkát végez a producer (korábban Pierrot, most Novák Péter), aki - sok egyéb feladata mellett - áthangszereli a világszámokat, hogy a néző ezzel is valami újat kapjon. S hát ott van a zsűri. Ők öten nemcsak a versenyző fiatalokat segítik azzal, amit elmondanak egy-egy produkcióról. De a nézőt is tanítják, hogy milyen szempontok alapján kell megítélni a teljesítményt. Szóval: a Megasztár egy valódi tehetségkutató versennyé nőtte ki magát. ,,Van benne kakaó - ahogy Soma mondaná.
Számomra a Megasztár sikere azért (is) érdekes, mert Belgrád ugyanebbe a próbálkozásba belebukott. Két évvel ezelőtt a BK Televízió is megvette a műsor licencét, s Idol címmel indított énekversenyt. Aki látta, tudja miről beszélek: katasztrófa volt. Ugyanazt a receptet vették meg, mint a TV2. Hogy a rigójancsinál maradjunk, ebben is azt írta: ,,Végy 7 egész tojást, 14 deka cukrot, 10 deka darált mandulát, 2 kanál lisztet, 2 kanál szitált morzsát, 3 deka kakaót, és süss belőle egy csokoládétorta-alapot. A töltelékhez 8 deci tejszín, 6 deka kakaó, 12 dkg vaníliás cukor és egy csapott evőkanál zselatin kell. A csokoládémázhoz kell...' Nos, ebből a receptből Budapesten tejszínes desszert lett, mely jól és nagy haszonnal eladható. Világos: aki megvásárolja a szerzői jogot, az üzleti vállalkozásba fog, amely a pénzcsinálásról szól, s ezért kár lehúzni a TV2-t. A BK mindebből egy olyan-amilyen, de legalább kanállal ehető édességet sem volt képes csinálni. A 7 tojásból rántotta lett. A tejszínt tejfölös kenyér formájában kínálták a nézőknek. Nem a gyerekek voltak kevésbé tehetségesek, csak velük, szegényekkel, az ördög sem foglalkozott. Olyannyira nem, hogy egy-egy fülsértő produkció után az ember kénytelen volt átkapcsolni egy másik csatornára. A csokoládémáz is hiányzott, bár nyilvánvaló, hogy a külsőségek sem tudták volna megmenteni a műsort. Kifizettek egy halom pénzt a szerzői jogokért, de dolgozni már képtelenek voltak azon, hogy az egészből egy színvonalas, nézettséget, s ezzel pénzt is hozó show-műsor legyen. Az Idol befuccsolt, s bukása is csak azt bizonyítja: Belgrád még nagyon-nagyon sokáig nem fog felnőni Európához.
Budapesten a Megasztár egy sikertörténet. Bár ott is sokan leszólják. Még olyanok is, akik szereptévesztésbe estek. A magyar közszolgálati televízióra gondolok, amely úgy okoskodott, hogy a nézettség érdekében fel kell vennie a versenyt a kereskedelmi csatornákkal. És tette is: szombaton este, fő műsoridőben dáridózott, show-táncoltatott. Az adófizető polgárok pénzén, persze. Most azonban, a Megasztár sikerén felbuzdulva, eszébe jutott, hogy visszahozza a Ki mit tud? című, egykor annyira népszerű vetélkedőjét. A Ki mit tud? 1962-ben indult s hetvenes évekre az MTV legnézettebb műsora lett. Számos neves énekes (elég, ha csak Koncz Zsuzsát említjük), színész, humorista a televíziós tehetségkutatás felfedezettjeként kezdte pályafutását, s azóta is a szigorú mérce - a színvonal - jellemzi munkáját. Nos, Rudi Zoltán, az MTV elnöke még a télen bejelentette: a Magyar Televízió 2006-ban újraindítja a Ki mit tud? című nagy sikerű vetélkedőjét, a versengésről 2007 tavaszára készül tévéműsor.
Tehetségkutató versenyt tervez a Duna Televízió is: népzenei Megasztárt indít, amelyben a Kárpát-medencében élő fiatal tehetségek énekes és zenei kategóriában mutathatják meg magukat. ,,Ízléstelen műpompa nélkül akarjuk megismertetni nézőinket azzal, milyen az élet Erdélyben vagy a Vajdaságban' - nyilatkozta a bejelentés alkalmával Cselényi László, a Duna TV elnöke. ,,Ízléstelen műpompa' ide vagy oda: a Megasztár megtette a magáét. A királyi tévében, meg a Dunában is. Már csak ezért is megérte. Más kérdés, hogy ez a két csatorna is nyilván megkapja majd a magáét. Ahogy a Megasztár is megkapta. Egy nézői vélemény szerint ,,hiteltelen a műsor, mert megint a határon túli ócska népséget kell pátyolgatni...'
Az ilyen indulatokkal nem tud mit kezdeni az ember. Engem szíven ütött. Fáj, s szombaton este képtelen voltam szabadulni a gondolattól: Magdi azért olyan szomorú, mert olvasta. Pedig Rúzsa Magdolnának oka és joga van örülni. Hiszen döntős lett. És nem azért fogja megnyerni a versenyt (hiszem, hogy így lesz), mert vajdasági, akit ,,pátyolgatni kell. Hanem azért, mert rendkívül tehetséges. Istenadta tehetség. Ajándék. Odafönn, Budapesten hab a Megasztár tortáján. És mi itt, a Vajdaságban nagyon büszkék vagyunk rá.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..