home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ricsaj — a bánáti rónaság népművészeti találkozója
Zséli Ágnes
2019.11.25.
LXXIV. évf. 47. szám
Ricsaj — a bánáti rónaság népművészeti találkozója

Népzenétől, gyermekzsivajtól volt hangos a Törökbecse Községi Művelődési Ház székháza a XVI. Ricsaj népművészeti találkozón.

A rendezvényre a helyieken kívül Nagykikindáról, valamint a magyarországi testvértelepülésekről, Sándorfalváról, Mezőtúrról is érkeztek vendégek, akiket a szervezők meglepetésekkel vártak.

Kirakodóvásár, kézműves-foglalkozások, kézimunka-kiállítás, tánc- és játszóház, népzene, néptánc, társalgás, barátkozás, történelmi és kulturális nevezetességek megismerése — ez jellemezte a találkozót, melyet az idén is a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében rendeztek meg. A délutáni órákban voltak, akik hangos énekléssel próbáltak belekóstolni a kézműves-műhelymunkák fortélyaiba. A foglalkozáson jól érezték magukat mind a kicsik, mind az oktatók. A negyedikes Simon Dalma és az osztálytársa, Hajdú Árpád örömmel dicsekedett, hogy a Ricsajon lehetősége van a régi idők mesterségeinek — mint amilyen a bútorfestés, a nemezelés, a gölöncsérség vagy akár a gyöngyfűzés — megismerésére. A találkozónak ez a része az idén is a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság jóvoltából valósult meg.

A bánáti fesztiválon táncban, népi éneklésben, muzsikában sem volt hiány. A törökbecsei Vastag Annamária és Rényi Attila a Csalogató néptáncegyüttest erősítették. Azt mondták, a Ricsaj kitűnő alkalmat nyújt a bemutatkozásra és a barátkozásra. Hozzáfűzték, a törökbecseiek már lelkesen készülnek a vajdasági magyar népzenei együttesek és néptánccsoportok, szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjére, a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra, melynek a bánáti falu lesz a házigazdája.

A nagykikindai néptáncosok is már több éve rendszeres résztvevői a Ricsajnak. Az Egység Művelődési Egyesület keretében táncoló Király Petra megjegyezte, ők bizony nem hagyják ki a fesztivált, hiszen a hagyományápolás mellett a rendezvényen minden alkalommal jól érzik magukat. Elmondta továbbá, hogy ez az a hely, ahol igazi barátságok alakulnak ki.

— Az idén heten jöttünk Nagykikindáról, és vannak tagok, akik első alkalommal vesznek részt a bánáti találkozón — jegyezte meg Gyuranik Adorján, a nagykikindaiak táncoktatója. — Repesve várták a rendezvényt, hiszen sokat meséltünk róla, s tudták, hogy itt minden alkalommal szívélyesen fogadnak bennünket, emellett pedig mindannyian a hagyományápolás közös útját járjuk.

A rendezvényt először 2004-ben szervezték meg, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, bizonyítva azt, hogy a népi hagyomány ápolása nem ismer határokat, összeköti a magyar közösséget, emellett pedig utat mutat az ifjú nemzedéknek.

A sándorfalviakat az idén a Csipkebogyó Citera- és Énekegyüttes képviselte. A régmúlt időket visszaidéző húros hangszer kíséretével Vágó Virág és társai sándorfalvi, valamint bánsági népdalokat, gyermekdalokat mutattak be. A népi hagyományápoló kis csapatot Horváth Csilla Dalma, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa kísérte el.

— Nagyon jó lehetőség ez, hogy a gyerekek megismerjék a határon túli településeket, illetve az országon átívelő kapcsolat azért is fontos, mert mi vendégül látjuk az itteni tanulókat, illetve kollégákat, és mi is nagyon szívesen jövünk a térségbe.

— Mezőtúr és Törökbecse kapcsolata immáron több mint két évtizede gyümölcsöző. Mindkét településen a hagyományoknak volt, van és lesz is jövőjük — jegyezte meg Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. — Nagyon nagy elismerésem a szervezőknek, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületnek, hiszen évről évre azt tapasztalom, hogy a színvonal lankadatlanul magas, sőt, egyre nívósabb a rendezvény. Azt látom, hogy itt is olyan emberek élnek, akik a hagyományaikat őrzik, és igyekeznek átörökíteni az utódokra.

— A népművészeti találkozó mindenki számára ünnepnap — emelte ki Fábián Mihályfi Elvira szervező. — Az összejövetel fénypontja azonban nem más, mint az esti gálaműsor. Célunk, hogy Bánátból, főleg a szórványtelepülésekről hívjunk el néptánccsoportokat, melyeknek nincs annyi lehetőségük bemutatkozni Vajdaságban vagy akár külföldön.

Az idei fesztivált háromnaposra szervezték, elsődlegesen Törökbecse, valamint Sándorfalva közös uniós projektumának köszönhetően valósult meg. Emellett a rendezvényt Törökbecse Önkormányzata, a községi művelődési ház, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság is támogatta. Báló Tibor községi tanácsos, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnökségi tagja elmondta, mindennek köszönhetően a résztvevőket az idei Ricsajon igazán gazdag programmal várták.

— Az iskolában is voltak gyerekjátékok, mesemondás, délután kézműves-foglalkozások, táncoktatás, majd pedig gálaműsor. A vasárnapi programunk pedig a helyi múzeum és az aracsi pusztatemplom látogatása. Nagy öröm és egyúttal megtiszteltetés is számunkra, hogy itt vannak vendégeink a testvértelepülésekről, Sándorfalváról, Mezőtúrról, és érkeztek Belgrádból, valamint Magyarország más településeiről is, hiszen a Rákóczi Szövetség is bekapcsolódott — hála neki 90 gyermek érkezett. Az idei Ricsajt sikerként könyvelhetjük el, és reméljük, jövőre még nagyobb lesz a fesztivál!

A XVI. Ricsaj gálaműsorán a 100-nál több résztvevő 400 nézőnek mutatta be a magyarság néptánc- és népzenehagyományát. A fellépők ajándék mézeskalács szívvel és gazdag élményekkel tértek haza. A rendezvényen a talpalávalót a Fokos zenekar húzta.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..