Ricsaj

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Ricsaj

Szerda Zsófi népdalokat tanítNovember 27-én 7. alkalommal szervezték meg e találkozót a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A találkozó egyúttal ünnep is volt: a néptánc, a népdal, a népi játékok ünnepe. Az óbecsei csoportokon kívül felléptek a szlovákiai apácaszakállasiak, a szenttamásiak,...

Szerda Zsófi népdalokat tanít

November 27-én 7. alkalommal szervezték meg e találkozót a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A találkozó egyúttal ünnep is volt: a néptánc, a népdal, a népi játékok ünnepe.
Az óbecsei csoportokon kívül felléptek a szlovákiai apácaszakállasiak, a szenttamásiak, a törökbecseiek és a péterréveiek.
A rendezvényen többek között kirakodóvásár is helyet kapott. A színházteremben kiállított portékák között mindenki megtalálhatta a számára kedveset. A kézimunkák zöme gyöngyből készült, a legnagyobb keletjük a nyakékeknek, karcsatoknak, fülbevalóknak volt. Szebbnél szebb, kézzel festett üvegpohár, csésze, dísztányér, váza, hímezett terítő vonzotta a tekintetet, de fonott kosarak, fából készült ízléses játékok, könyvek is kaphatók voltak a vásáron. A divatsarokban népviseletet állítottak ki, bárki felöltözhetett, és öt percre néptáncossá válhatott. A szervezők célja a Mesterségem címere elnevezésű cipészsarokkal az volt, hogy a cipő készítéséhez szükséges eszközöket, kellékeket is megismerjék a látogatók.
A játszóházban népi játékokat tanulhattak az érdeklődők Lukács Imre vezetésével.
A kis néptáncosoknak is alkalmat kaptak a bemutatkozásra. Az óbecsei Kenderkóc gyermekcsoport a Gyerekek, mit játsszunk? című előadással lépett színre, a Bekecs gyermekegyüttes Jönnek a Balázsok címmel rábaközi, a Kiscimbora táncegyüttes pedig Alszik a csősz címmel szilágysági táncokat mutatott be. A törökbecsei Kolompér együttes Nagytakarítás címmel somogyi, a Kópé táncegyüttes Ma van húsvét napja címmel szatmári táncokat adott elő, a szenttamási Csintekerintő gyermekcsoport a Lányok, földi boszorkányok című előadással lépett színpadra, a Pittypang gyermekegyüttes pedig szatmári játékokat és táncokat mutatott be A vásártér itt lesz címmel. Kísért a Fokos zenekar.
Énekoktatásra a kultúrkör kistermében került sor. Szerda Zsófi segítségével a Juhászlegény voltam én kezdetű népdalt tanulhatták meg a gyerekek.
Megrendezésre került a Bodor Anikó-emlékkoncert is Szabó Gabriella vezetésével. Népdalt énekelt az óbecsei Kovács Franciska, a törökbecsei Varga Dávid és Anita, továbbá fellépett az óbecsei Csincsele, a törökbecsei Kláris, a szenttamási Szilike, valamint a péterrévei Zsenge énekcsoport. A törökbecsei Kiss Sebestyén és Kiss Levente hegedűn, Micsik Béla tekerőn, a szenttamási Mag Konrád pedig citerán játszott.
Lukács Imre vezetésével és a Fokos zenekar kíséretében somogyi, dél-alföldi és mezőségi táncokat is alkalmuk volt az érdeklődőknek elsajátítani. Ezzel egyidejűleg a színházteremben már folytak a kézműves foglalkozások. Aki a gyöngyfűzés fortélyait szerette volna ellesni, az Ricz Kasziba Beáta asztalánál találhatott különféle színű gyöngyöt, amiből gyöngyfát készíthetett. Karácsonyi díszeket Tóth Kása Piroska irányításával készíthettek az alkotókedvű gyerekek. A péterrévei Samu Mihály iskola műszaki tanára, Dózsa György fafaragásra tanította az érdeklődőket. Nem könnyű mesterség a nemezelés, de Lukács Fodor Valéria erre is megtanította az óbecseieket!
Az esti programban a nagyok szerepeltek. Tánccal mutatkozott be a törökbecsei Csalogató, az apáczaszakállasi Császta, a szenttamási Kalala és az óbecsei Szelence táncegyüttes.
Cseszák Balázs, a kultúrkör táncoktatója, a találkozó főszervezője a rendezvény célját ecsetelte:
- A találkozó még egy alkalmat kíván adni a gyermekcsoportoknak a szereplésre, az ismerkedésre, a tanulásra. Más gyermekfesztivállal ellentétben a miénk nem versenyjellegű. Felnőtt csoportokat is meghívunk minden évben, hogy a gyermekek tanulhassanak a tapasztaltabbaktól. Akik ellátogattak hozzánk, azok betekintést nyerhettek őseink hagyományaiba, életmódjába, és közelebbről is megismerkedhettek kultúránkkal - hangsúlyozta Cseszák Balázs.
A rendezvényt táncház zárta.

Címkék: Ricsaj
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Jó Pajtás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ricsaj
Jó Pajtás
  • K. E.
  • 2012.12.26.
  • LXVII. évfolyam 52. szám
Ricsaj
Jó Pajtás
  • KONCZ Erzsébet
  • 2009.11.18.
  • LXIV. évfolyam 46. szám
Facebook

Támogatóink