home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Részleges napfogyatkozás
Orosz Ibolya
2006.03.28.
LXI. évf. 13. szám
Részleges napfogyatkozás

KORMOZOTT ÜVEGEN KERESZTÜL. ,,Szerdán, március 29-én Európa, Ázsia és Afrika lakosainak alkalmuk lesz megfigyelni a napfogyatkozást. Belgrádban a részleges napfogyatkozás 11.40-kor kezdődik, és 14 óráig tart. A Hold 60 százalékban fedi majd a Napot. A jelenséget különleges, 14-nél nagyobb szűrésű he...

KORMOZOTT ÜVEGEN KERESZTÜL. ,,Szerdán, március 29-én Európa, Ázsia és Afrika lakosainak alkalmuk lesz megfigyelni a napfogyatkozást. Belgrádban a részleges napfogyatkozás 11.40-kor kezdődik, és 14 óráig tart. A Hold 60 százalékban fedi majd a Napot. A jelenséget különleges, 14-nél nagyobb szűrésű hegesztőszemüveggel vagy gyertyával bekormozott üvegen keresztül nézhetjük' - jelentette a Beta. Nos, minden jel szerint a szabadkai rendőrség nemcsak részleges napfogyatkozás idején nézi kormozott üvegen keresztül a dolgokat. Hanem a mindennapokon is - állandó jelleggel. Óvja a szeme világát a rendőrfőnök - nemrég megkapta a legjobb rendőrparancsnoknak kijáró kitüntetést! -, sötét napszemüvegen keresztül néz a világra a főnök rendőrállománya is. Nehogy szembesüljön azzal a kellemetlen ténnyel, hogy rettegésben élnek Szabadka polgárai. Rablóbanda (bandák?) fosztogatja a lakosságot. Fekete maszkos alakok törnek be éjszakának idején a köztiszteletben álló egyetemi tanár, a neves Gubás házaspár, a nyugdíjas asszony házába, ahol pénzt és ékszert követelnek, miközben agyba-főbe verik az asszonyokat. Csak február és március hónapban nyolcvan ilyen eset történt a városban, a környező településeken munkagépeket, traktorokat loptak, a VMSZ-hez két (2!) nap leforgása alatt hetvenegy bejelentés érkezett, az egész ügy kezd szervezett akcióra hasonlítani - a rendőrfőnök pedig hallgat. Hallatlan!
A rendőrség arra sem érdemesíti a polgárokat, hogy közleményben tájékoztassa őket a történésekről. A ,,legjobb rendőrfőnök' pedig nem érzi szükségét annak, hogy a nyilvánosság elé álljon, s elmondja: mit tett, mit szándékozik tenni, hogy ennek a rémálomnak vége szakadjon. Ha ugyanis jár-kel a városban, hallania kell, mit mondanak az emberek. Azt, hogy nincs egy nyugodt éjszakájuk, minden zajra fölriadnak. Azt, hogy hétvégén nem mernek kimenni a telekre, vagy ha mégis ásnak-metszenek, folyton azon jár az eszük, hogy talán csak nem rámolják ki a házukat, lakásukat. A szabadkaiak azt mondják: ,,Nem féltünk ennyire, nem rettegtünk így a NATO-bombázások óta!
HÉT ÉVE. Március 24-én volt hét éve annak, hogy a NATO tizenkilenc tagországának hadserege megkezdte légicsapásait Jugoszlávia ellen. A NATO-bombázások 11 héten át tartottak, június 10-én értek véget. Az akkori belgrádi hatalom 100 milliárd dollárra becsülte az anyagi kárt, a G17 szakértői 30 milliárdról beszélnek. Slobodan Miloševiæ, aki Kosovo miatt lebombáztatta az országot, oly módon jelentette be a békét, hogy ,,legyőztük a NATO-t'. Miközben kapitulációt írt alá, hiszen a jugoszláv katonaság kivonult Kosovóról, és bevonultak a nemzetközi békefenntartó erők, a tartományba 800 000 albán tért vissza, 230 000 szerb és roma nemzetiségű polgár pedig elhagyta Kosovót. A diktátor megbukott, majd végleg távozott az élők sorából, de az ,,örökség'-e itt maradt. A 230 000 kosovói menekült, a manipulált emberek hada, akik ellepték a Vajdaságot. Ezek a szerencsétlen emberek itt élnek közöttünk, s attól, hogy alkalmazkodni képtelenek, a mi életünk is egyre szerencsétlenebb.
Léphaft Pál karikatúrája

AZ ÁLLAMKÖZÖSSÉG FEJFÁJA. Montenegró referendumra készül - önállóságot, függetlenséget akar. Ahogy közeleg a referendum dátuma - május 21. -, úgy kapcsol nagyobb sebességre a propagandagépezet. A minap a híradóban egy filmecskét láthattunk: valakik rejtett kamerával felvették a jelenetet, amelyben egy montenegrói állampolgárra nyomást gyakorolnak, hogy a függetlenségére szavazzon. Ha megteszi, akkor ennek fejében ,,a montenegrói kormány ki fogja neki fizetni az áramadósságát, az 1500 eurót! A történet azért érdekes számunkra, mert kiderült, hogy még mindig vannak titkos lehallgatások, filmezések - pedig azt hittük, hogy ez már nincsen divatban. A film a kilencvenes évek elejét juttatja eszünkbe, amikor Martin Špegelj fegyvervásárlási megbeszéléseit rögzítette rejtett kamera. Abban az időben ez a film a háború kezdetét jelentette. Ma, 2006 tavaszán, nem hiszem, hogy a montenegrói válóper bárkit is arra késztetne, hogy fegyverhez nyúljon. Annál kevésbé, mert a demokratikus erők egy jelentős része már jó ideje szégyennek tartja, hogy Szerbia nem akar nemzetközileg elismert, független állam lenni.
A múlt pénteken az Október 5-e Mozgalom tagjai a következő transzparenssel vonultak a szerbiai parlament elé: ,,Szerbia és Montenegró államközössége halott, éljen Szerbia! Azért vonultak a parlamenthez, hogy átadják a referendum kiírásáról szóló követelést, melyet 400 000 polgár támogatott az aláírásával. A megmozduláson látni lehetett egy fejfát is (ugyanolyat, mint Slobodan Miloševiæ fejfája), melyre ez volt írva: SCG (2003-2006).
NEM ÁPRILISI TRÉFA. Április 1-jétől drágább lesz az áram, 15 százalékos áremelésre kell számítani - mondják, írják az újságok, de hivatalos helyről még mindig nem jelentették be a hírt. Azt is mondják, hogy a villanygazdaságban ebben az évben ez lesz az első, s egyben az utolsó áremelés. Meg azt is, hogy a 15%-os áremelés nem hat ki az idei évre tervezett inflációra: az 9,3% marad!? Itt valaki vagy nem tud számolni, vagy nagyon hülyének nézi a polgárokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..