home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Részeg kamera
NAGY Nándor
2013.08.06.
LXVIII. évf. 32. szám

Törvényt és rent csak akkor érdemes hozni, ha tiszteletben tartják és betartják. Ez kétségtelen és logikus. Mi azonban igyekszünk ezt megcáfolni vagy legalábbis kétségbe vonni. De azt is jó lenne tudni, hogy az érdekesebb törvények és renk megalkotói legalább elpirulnak-e később, esetleg jót mosolyognak a bajuszuk alatt.

Itt van mindjárt az oktatási minisztérium ren, mely szerint a botrányosan érvénytelenített kisérettségit is le kell tenni — utólag. Tudniillik mintegy 2500 szerbiai kisdiák igazolt okból nem állt ki érettségizni — mintha megsejtették volna, hogy úgyis megsemmisítik a vizsgát. Ők objektív okokból maradtak távol: pótvizsga, betegség, utazás vagy valami más. A minisztérium azonban rendeletben kötelezte őket, hogy nekik is le kell tenni az érvénytelen kisérettségit, melyet azonnal hatályon kívül helyeznek, és az eredményt nem veszik figyelembe. A tesztlapokra tehát bármit lehet írni: az érvénytelen kisérettségi biztosítva van. Arról persze külön kellene szólni, hogy új teszteket állítanak-e össze, vagy az ellopottakat használják. Aztán jöhetnek a külön berendelt érettségi bizottságok, ellenőrök, pontozás, az ártatlan oktatási miniszterrel együtt. Egyszóval sok pénz és idő — semmiért.
Ismerősöm mesélte, hogy egy este fél tíz tájban lement a nagy önkiszolgálóba azzal az indíttatással, hogy olyankor kevesebben vannak. És akkor megszólalt a hangosbemondó, figyelmeztetve a kedves vevőket arra a rendeletre, mely szerint 22 óra után tilos alkoholt árusítani, illetve számlázni. Barátom megfigyelése szerint a bevásárló kiskocsik egy része azonnal elindult az alkoholospolcok felé. Egy másik ilyen, ellentétes hatást kiváltó intézkedés, amikor a kirakatokba vagy az üzlethelyiség, illetve a posta- vagy bankkirendeltség bejáratára kifüggesztik a feliratot: Figyelem! Az objektum videó-ellenőrzés alatt áll. Tehát jóindulatúan figyelmeztetjük a betörőt, tolvajt — jó lesz vigyázni. Olyan ez, mint amikor egy cédulára kiírják: a kulcs a lábtörlő alatt.
Azt viszont nem előzte meg semmilyen figyelmeztetés, hogy például Újvidéken 300 százalékkal növekedett az ingatlanadó, de ahhoz sem kellett külön rendelet vagy engedély, hogy az újvidéki strandon 220 dinárba kerül egy olyan külföldi sör, melyet a boltban, dobozosan 80 dinárért meg lehet venni. Ha jól számolom, ebben az esetben is 300 százalékról van szó. Amihez ha hozzáadjuk a 100 százalékban meghülyített polgárokat, akkor 400 százalék lesz. Ezt csinálja utánunk az Európai Unió.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..