home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Rendkívüli fociedzés ​
Kónya-Kovács Otília
2020.05.02.
LXXV. évf. 18. szám
Rendkívüli fociedzés ​

Vannak olyan mozzanatok, amelyekre akarva-akaratlanul is felfigyel az ember. Különösen, ha nap mint nap ismétlődnek. Az történt, hogy a kijárási tilalom kezdete előtti percekben mindig láttam a focizást a muzslyai Csíkosék háza mögötti, kis füves területen, melyen a helyi tűzoltók is gyakorlatozni szoktak.


A szerző felvétele

Csíkos Filip mindennap edz. Focizik. Egymagában. Az anyukája pedig ügyel. Ha videózni kell egy-egy mutatványt, besegít, támogatja a fiát a gyakorlatokban, sőt, ha kell, még a kapuba is beáll, és próbálja kivédeni a fia lövéseit. Habár az utóbbi már inkább az udvaron történik, amikor megkezdődik a kijárási tilalom, estefelé.

Filip jóformán még többet is gyakorol, mint a korlátozások előtt, hiszen a Lehel Labdarúgó Klub kis csapatának tagjaként heti háromszor volt edzése. Manapság viszont mindennap futballozik, hogy formában tartsa magát. Kemény gyakorlatokat végez, a labdavezetésre helyezve a hangsúlyt, ügyesen, odafigyelve az akadályokra, melyek kis tálacskákból állnak össze. Az utóbbi természetesen az anyuka kreativitását dicséri. Filip elmesélte, nem babra megy a játék, az edző mindenkinek videón küldi el a követelményeket, majd egy idő után ő is kér videót, hiszen látni szeretné, hogyan gyakoroltak a focistapalánták. Így működik az edzés karantén idején.

A gyerekek keményen edzenek, a csapat szinte minden tagja gyakorol, belead apait-anyait. Ami a feladatokat illeti, az edző pontosan tudja, mit kér. Vannak közöttük könnyen elsajátítható mutatványok, de olyanok is, amelyek jól megizzasztják a focistákat, mert a kivitelezéskor mindent bele kell adni: erőt, ügyességet, furfangos észjárást. A labdavezetés a különféle akadályok között a jó cselezéshez kell, a távolsági rúgással pedig erőssé válik a góllövés. Azt sem szabad elhallgatni, hogy a tíz kapura rúgás közül az anyuka már vagy hatot kivéd. Vagyis az edzés mindkettejüknek jó szórakozás. A negyedik osztályba járó Filip azt is elmondta, hogy a tanulás, az órák online végigkísérése, a házi feladat megoldása naponta körülbelül két órát vesz igénybe. A délután pedig a lazításé, illetve a gyakorlásé. A család mostanság több időt tölt együtt, szoktak társasjátékozni is, de az igazi a focizás. Hiányoznak a barátok, a valódi meccsek, hiszen a Lehel kis focistái korábban nagyon sok megmérettetésen vettek részt.

Az anyuka, Csíkos Jutka a beszélgetés során bevallotta, hiába az élettapasztalat, a fociban nagyon csekélyke a tudása, viszont szeretne hozzájárulni gyermeke sikerélményéhez. Az edző heti egy-két alkalommal juttat el hozzájuk videókat, melyek főleg rövidebb gyakorlatsorokból állnak. A visszaküldött felvételekből a szakember pontosan tudja, hol kell még pluszmunka, mit kell csiszolgatni. A kényszeredzés ilyen módon nem is olyan rossz dolog, ha van hozzá kedv és energia.

Az anyuka még azt is hozzáfűzte, a férjével együtt nagyon örülnek annak, hogy a gyermekük így használja ki a szabadidejét. Sporttal vezeti le a felesleges energiáját, többet mozog, és nem csak a számítógép előtt görnyedezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..