home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rendezvények és fejlesztések Nyugat-Bácskában
Kartali Róbert
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 2. szám
Rendezvények és fejlesztések Nyugat-Bácskában

Eseménydús évet zárt a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai szervezete. A számos rendezvény, illetve közösségi esemény megszervezésén túl a fejlesztések, beruházások sem maradtak el. Lapunknak Pelt Ilona, a körzeti szervezet elnöke összegezte az előző év történéseit, sikereit, egyúttal betekintést adott az idei év terveibe is.

* Miként értékeli a 2022. évet? Mik voltak a legnagyobb eredmények, illetve azok a projektumok, amelyeket ki tudna emelni?

— 2022 a projektumok tekintetében sokszínű volt, de nehéz évnek is mondható, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy kisebb gazdasági válság is utolért bennünket az ukrán—orosz háború miatt, de annak ellenére igyekeztünk megvalósítani mindazokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé. Fontosnak tartom elmondani, hogy Bácskertesen, Kupuszinán, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben be tudtuk fejezni a központi fűtést, ami nagyon sokat számít az ott élőknek, hiszen hatalmas hagyománya van a színjátszásnak, emellett a kultúregyesületnek kilenc szakcsoportja van. Nyugat-Bácskában ez az egyik legaktívabb civil szervezetünk, az emberek megérdemlik, hogy a téli időszakban is, amikor több idejük van, kényelmesen tudjanak színházba járni. Ugyancsak Apatin községben, Szilágyin tavaly turulmadarat avattunk, ami nagyon nagy élmény volt, és mindannyiunk számára emlékezetes marad, hiszen összegyűlt a falu apraja-nagyja, és igazán nagyon jó hangulatban telt el az a nap. Szilágyin a József Attila Művelődési Egyesület épületén sikerült kicserélni a nyílászárókat. Gomboson helyi közösségi választás volt, itt a VMSZ újra bekerült a hatalomba két taggal, és egy új, lendületes, fiatalos vezetőség állt fel, mely együttműködik a helyi civil szervezetekkel. Az iskolaigazgató fejleszti az iskolát, a tűzoltók szeretnék a tűzoltóotthont renoválni az elkövetkező időszakban. Ott egy tájházunk is van, melyet szintén szeretnénk befejezni. Ami Zombor községet illeti, itt van a legtöbb település, ahol aktívak vagyunk, de csak néhányat emelnék ki. Bezdánban volt arra lehetőségünk, hogy a csatornaparton teljes felújítást végezzünk, játszóteret és sportpályákat létesítsünk. Azt gondolom, hogy az odalátogatóknak ez egy pluszélményt ad. Ami a Vodovod Közvállalatot illeti, elértük, hogy az idén mind a négy településen, tehát Bezdánban, Monostoron, Küllődön és Béregen gondoskodjunk a jó minőségű ivóvízről. Ez egy hatalmas eredmény, és mindössze hat év kellett ahhoz, hogy megvalósítsuk. Zomborban a falusi egészségházak felújítását is ki kell emelni, mely az idén is folytatódik. Telecskán, azaz Bácsgyulafalván a helyi közösség épületét renováltuk. Egy kicsit hazabeszélve pedig el kell mondjam, hogy Doroszlón hamarosan befejezzük a komplett vízvezetéket, amivel egy évtizedes probléma oldódik meg, és tiszta ivóvíz jut minden háztartásba. Az is fontos, hogy Zomborban megalakult a filharmónia, mely számunkra nagyon kedves, hiszen magyar alapítók voltak azok, akik ezt kezdeményezték. Nagyon jó évet zártak, több koncertet is adtak a zombori közönségnek. Az újévi koncertjük felemelő volt, bécsi varázsként robbant be a zombori közéletbe, hiszen nagyon sokan voltak, és azt gondolom, hogy még ennyien eljöttek volna, ha lett volna hely.


Fotó forrása: PannonRTV 

* Mi várható erre az évre?

— Az idén Nemesmiliticset szeretnénk fejleszteni, hiszen itt tartozunk a polgároknak, elsősorban a Németh László Művelődési Egyesületet szeretnénk felújítani. Nagyon aktív ez az egyesület, és ráfér az épületre egy jelentősebb beruházás. Ezt a zombori költségvetésben előirányoztuk, úgyhogy amint lesz lehetőség, hozzá is fogunk majd az építkezéshez. Az egészségházak felújítása is tovább folytatódik majd a falvakban. Zomborban, a katolikus temetőben tervezzük a sírok közti járdákat felújítani, nehogy véletlenül valaki elessen.

* Bezdánban a színházépület kapcsán milyen tervek vannak kilátásban?

— Fontos kiemelni, hogy újra a bezdániaké a színház. A Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve fogjuk végrehajtani a felújítását, de előbb el kell készülnie a tervdokumentációnak, ami mindenképp az idén várható. Utána indulhat a felújítás, de hogy a gazdasági válság ezt miként fogja befolyásolni, őszintén mondom, nem tudom. Bizakodó vagyok, és remélem, sikerülni fog, hiszen magát az épületet megvásároltuk, az ingatlan a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület birtokában van, és most már csak az maradt hátra, hogy rendbe hozzuk.

* Bezdán, pontosabban Monostor és Bácskertes között kiépülőfélben van egy új út. Hogy áll ez most?

— Ez az út két községet köt össze, Apatint és Zombort. Emiatt valójában két fázisa van az útépítésnek. Apatin befejezte a saját részét, elkészült az út Kupuszina területén, a hídtól kezdődően a Duna—Tisza-csatorna mentén, és eljutott az építkezés az önkormányzat határáig. Innen az idei évben Zombor Város folytatja, ennek költségeit betervezték a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál. Úgy számolunk, hogy amint az idő megengedi, valamikor a tavasszal megkezdődik az út többi részének is a kiépítése. Amint elkészül, lehetőség lesz arra, hogy Bezdánból, vagyis Béregtől egészen Kupuszináig nagyon rövid úton el lehessen jutni. Ezzel a kupuszinaiak, illetve akik Szilágyról, Gombosról jönnek, 20 kilométerrel rövidebb úton tudnak eljutni Bezdánba, illetve Béregre a határra, hiszen nem kell kerülőúton bemenni Zomborba. Ez a turizmus szempontjából is fontos beruházás, hiszen a Felső-Duna menti rezervátumban van, másrészről akik a határra mennek, szintén rövidíthetnek majd ezen az úton.

* Mi az, amit kiemelhetünk még erre az évre vonatkozóan Nyugat-Bácskából?

— Egy fontos beruházásban gondolkodunk, mely az egészségházakra vonatkozik, de nem az ápolásról szól. Tanácsadói központot szeretnénk létrehozni a gyerekeket érintő diabétesz kapcsán. Házat örökölt az egészségházakhoz tartozó mentőszolgálat, és ebből szeretnénk kialakítani a tanácsadó központot, ahova a gyerekek és a szülők el tudnak jönni, hogy megtanulják, hogyan kell élni a diabétesszel, illetve más jellegű krónikus betegséggel, például az asztmával, és azoknak a kezelését ott helyben képzett ápolók végzik.

* A nyugat-bácskai magyarság körében nagyon gazdag művelődési élet zajlik. Ki kell emelni a Négyesfogatot, a kupuszinai színjátszást, valamint számos más rendezvényt is szerveztek tavaly. Ilyen volt például a hagyományteremtő Kupuszinai Kolbászfesztivál, Bezdánban pedig tizenhetedszer tartották meg a Hármas Találkozót a Hidak szervezésében. 2023 is ennyire gazdag lesz kulturális eseményekben?

— Ebben egészen biztos vagyok, hiszen nagyon jó civil szerveződések vannak itt Nyugat-Bácskában, és nagyon aktívak, ami a programokban is látszik. Megesik, hogy egy hétvégén annyi a műsor, hogy nem is jutunk oda mindenkihez. Kiemelném még a zombori városnapot, azzal kezdünk február 17-én. A Négyesfogat most zajlik Doroszló, Kupuszina, Szilágyi és Gombos együttműködésével, az idén Gombos a házigazda. Februárban rengeteg farsangi rendezvény van, különféle bálok, hiszen a művelődési egyesületek mindegyike megszervezi a magáét. Tavasszal más jellegű programokat tartunk. A Kuckó például a gyerekeknek szervez kirándulást, nyáron pedig fesztiválhangulat van Nyugat-Bácskában, hiszen a Hidaktól egészen a csonoplyai egyházközösségig mindenki szervez valamilyen programot. A csonoplyai egyházközösség példaértékű, ahogy László atya ott azt a kis közösséget talpra állította, és folyamatosan valamilyen programot szervez. Nem szeretnék senkit kihagyni, Szilágyin például meghatároztuk, hogy mindig a szórvány napján fogjuk majd megkoszorúzni a turulmadarat. Igazából annyi rendezvényünk van, hogy talán egy egész nap sem volna elég arra, hogy mindet felsoroljuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..