home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Rendezvények Zentán az 1956-os események emlékére
2016.10.11.
LXXI. évf. 40. szám
Rendezvények Zentán az 1956-os események emlékére

Filmvetítések a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2016, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., valamint a kinematográfia-mozi születésének 120. évfordulója jegyében; emlékműsor; koszorúzás

Filmvetítések a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2016, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., valamint a kinematográfia-mozi születésének 120. évfordulója jegyében:
 
Október 17., hétfő, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Az eltűnt idő nyomában
Dokumentumfilm. Rendező: Zsigmond Dezső, Erdélyi János. 90 perc. (Magyarország)
Az 1956-os forradalom után egy katona a saját háza udvarán lévő kacsaól alá menekült és ott élt hat évig.
 
Október 18., kedd, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Értünk haltak meg
Dokumentumfilm. Rendező: Vicsek Károly. 50 perc. (Vajdaság)
 
Október 24., hétfő, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
Janovics Jenő, a magyar Pathé
Dokumentumfilm. Rendező: Zágoni Bálint. 60 perc. (Erdély)
Az 1910-es évek eleje: a film még inkább vásári mulatság, mint művészet, mégis sokan a színház jövőjét féltik tőle. Korának legjobb színházigazgatója, Janovics Jenő azonban mindenki megrökönyödésére mozit hoz létre a kolozsvári nyári színkörben, pár évvel később pedig filmgyárat alapít. Irodalmi igényességű filmjeivel történelmet ír, és hamarosan Kolozsvár egyik leggazdagabb és legirigyeltebb polgára lesz.
 
Október 26., szerda, 17.00 óra. Zentai Alkotóház
A félárnyék színe – dokumentumfilm. Rendező: Fejős Csilla. 33 perc. (Vajdaság)
A filmben Sagmeister Péity Laura festőnő portréját kívántuk megrajzolni, hiszen képei nem csak közvetlen környezetünk eredeti értékei között tarthatók számon, hanem a jelenkori európai kultúrának az összefüggésében sem kerülhetőek meg.
 
Beilleszkedés – dokumentumfilm. Rendező: Csubriló Zoltán. 40 perc. (Vajdaság)
A dokumentumfilm tovább követi a Toldi család beilleszkedését Máltán, akik kicsit több mint egy éve vándoroltak ki Szerbiából. Beilleszkedni csak akkor lehet, ha megpróbálunk elvegyülni és olyan emberekkel barátkozni, ismerkedni, akik átadják a hagyományokat-kultúrát, amin keresztül megismerjük a kiválasztott országot. Előbb utóbb elfogadást és bizalmat kell szerezni.
 
Október 27., csütörtök, 18.00 óra. Városi Múzeum
Veszélyes képek
Dokumentumfilm-bemutató. Rendező: Kecskeméti Kálmán. Operatőr: Gulyás János. 55 perc. (Magyarország)
Az alkotás a Múltbéli filmes krónikák az 1956-os eseményekről elnevezésű program egyik filmje, amelyben interjúkat láthatunk olyan képzőművészekkel, akik 56-os munkáik miatt retorziókat szenvedtek el, börtönbe kerültek vagy emigrációba kényszerültek. A film bemutatja azokat a képzőművészeti alkotásokat is, amelyek a forradalom napjaiban készültek. Pl. Rapaich Richád Lille-ben élő festő – fényképezőgép híján – a forradalom napjaiban szedett-vedett-talált papírfecnikre, az időpontot és a helyszínt megjelölve, nagyon életszerű ceruzarajzokat készített a látott eseményekről. A film gondolatébresztő, mert a nagyközönség számára teljesen ismeretlen műalkotásokat is megmutat.
 
Gyufák – animáció. Készítette: Barbai Béla – Gulyás János. 4:30 perc. (Magyarország)
 
Október 20., csütörtök, 16.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
Emléktábla-avatás dr. Rajki Márton, az 1956-os forradalom mártírjának emlékére
Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Az emléktáblát Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és Zenta község önkormányzata állítatta
 
Október 20., csütörtök, 16.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház alkalmi megemlékezése
A szabadság lángjai
Szereplők: Dévai Zoltán, Fülöp Tímea, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Verebes Judit, Virág György. Táncosok: Baji Endre, Gnädig Kornélia, Kocsis Dékány Anita, Kocsis Ferenc, Kovács Endre, Kovács Magdolna. Gyerekek: Listyevity Szebasztián, Szarka Kitti, Török Roland. Dramaturg: Oláh Tamás. Koreográfus: Baji Endre. Kosztümtervező: Rutonić Róbert. Rendező: Wischer Johann.
 
Október 21., péntek, 19.00 óra. Móra István Művelődési Egyesület (Kevi)
Emlékműsor az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából és megemlékezés Móra István születésének 152. évfordulójáról
„Nyeré e nép jövője zálogát”
A műsorban fellép a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa, a Jóbarátok tamburazenakar, a Pillikék népi gyermekcsoport és a Ládafia drámai csoport.
 
Október 23., vasárnap, 10.00 óra. Városháza (oszlopcsarnok)
Koszorúzás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából
Ünnepi köszöntőt mond Rákos Judit történelemtanár

A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..