Reményteli várakozás

Reményteli várakozás

Egy éve hivatalosan tóthfalusi lakos vagyok, és bármennyire is örültem a VMSZ fölényes magyarkanizsai választási sikerének, minden idegszálammal szülővárosomra, Szabadkára figyeltem.

Nem lepődtem meg, amikor az első félmondatok elhangzottak ezzel kapcsolatban, mégis csalódott voltam amiatt, hogy a haladók nyertek imádott, csoda szép városomban — bár régóta érzem, tudom, Szabadka már rég nem az, aminek sokan továbbra is szeretnénk látni, megélni, belélegezni. Éppen ezért élt bennem a remény és a várakozás: hátha. S mégsem. Így csak keserű szájízzel tudtam örülni annak, hogy a VMSZ 29,43 százalékkal 22 mandátumot szerzett a szabadkai Városi Képviselő-testületben, illetve hogy a Szabadka területén kapott 17 131 szavazat 8407-tel meghaladta a négy évvel ezelőttit, és nagyon sok olyan helyi közösségben diadalmaskodott a párt, ahol régóta nem volt erre példa, illetve hogy nagyon sok helyi közösségben csupán minimális szavazatmennyiséggel maradt alul. Mégsem lesz polgármester a szabadkaiság lényegét érző és értő Pásztor Bálint. A választásokat követő szerdai sajtótájékoztatóján megismételte: „Most is szeretném azt elmondani, amit a kampányban mondtam: én akkor leszek polgármester, ha a Vajdasági Magyar Szövetség győz. Mi nagyon jó eredményt értünk el, de nem győztünk a szabadkai választásokon. Éppen ezért a Szerb Haladó Párt fogja a polgármester személyét megnevezni, a jelöltnek a személyét megnevezni a következő hetekben.”

A politikában sok minden elképzelhető, éppen ezért még mindig él bennem a reményteli várakozás. Mert igenis fontos a polgármester személye és személyisége egy város fejlődése, élettel való megtöltése, élhetővé tevése, szerethetősége, az ott élők komfortjának megteremtése, pontosabban mindezek visszaadása, újrateremtése szempontjából. Kell hogy egy polgármesternek legyen tekintélye, legyen tartása, víziója, munkabírása, kapcsolatrendszere, és kell hogy tudjon mosolyogni. Kell hogy maga is szeresse, értse és érezze a várost, képes legyen a múltat összeegyeztetni a jelennel, a közeli és a távolabbi jövővel, összhangot teremtve.

Szabadkának az elmúlt években nem ilyen polgármestere volt, pedig megérdemelné(nk). Én ezért reményteli várakozással bízom abban, hogy a nyertes Szerb Haladó Párt bölcs döntést hoz, s a szavazat- és mandátumszámait minden szinten jelentősen növelő VMSZ — így megerősödve — ebbe a történetbe valahogy mégis beleszól.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Reményteli várakozás
Heti Jegyzet
Reményteli várakozás
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink