Reménykeltő hírek a szajáni iskolából

Reménykeltő hírek a szajáni iskolából

Beszélgetésünk során Tápai Róbertet, a szajáni Móra Károly Általános Iskola igazgatóhelyettesét a többi közt a pedagógiai hitvallásáról kérdeztem.


Tápai Róbert (fotó: Europhoto Digital, Nagykikinda)

— Nagyon fontos számomra a közösségépítés, és szeretném, ha a gyakorlatban is érvényesülne. Szerencsére az iskola közössége viszonylag jó csapat, de a szülők bevonása még várat magára.

* Hány tanulója van az iskolának? 

— Jelenleg 63, és a tanítás magyar nyelven folyik. Biztató, hogy 2019 szeptemberétől 11 elsősünk lesz, és 2020-ban hasonló létszám várható. Az elmúlt években a tanulók száma általában csökkent, hiszen a faluból elköltöznek a fiatalok. Úgy látom, hosszú távon ez sajnos nem megállítható folyamat.

* A tanintézményen kívül milyen tevékenységet folytatnak? 

— Határozott célunk az iskolai tevékenység nagymértékű javítása. Ezért együttműködünk a helybeli civil szervezetekkel, kivesszük a részünket a munkából. Emellett a környékbeli egyesületekkel és az egyházzal is jó kapcsolatot ápolunk. A múlt évben a hittan- és tánctábor résztvevőinek részben mi nyújtottunk helyszínt és szálláshelyet. De sorolhatnám a tanulóink aktivitását az Ady Endre Művelődési Egyesület életében, a Szerbiai Kolping Társaság mozgalmában, aktívak az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tanfolyamain, a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör helyi szokásokat ápoló tevékenységében is.

* A nyolcadikosok esetében foglalkoznak-e pályaválasztási tanácsadással? 

— Nyolc ballagónk van. Ők már ellátogattak az adai műszaki iskolába és az ottani cégekbe. Több középiskola eljött hozzánk bemutatót tartani, például a szabadkai Kosztolányi Dezső nyelvi gimnázium meg a szabadkai vegyészeti középiskola, a csókai középiskolába pedig mi látogatunk el a nyílt napok keretében.

* Milyennek látja a szajáni iskola jövőjét? 

— Reménykeltő, hogy az általános népmozgástól eltérően Szajánban jobb a helyzet, nemcsak elvándorolnak, hanem költöznek is ide családok a környező településekről. Ez a biztosítéka annak, hogy a magyar nyelvű oktatás egyelőre megmarad az iskolánkban. A legfontosabb testület, mellyel együttműködünk, a Magyar Nemzeti Tanács, mely a végsőkig kiáll mellettünk az oktatási minisztériummal folytatott küzdelmünkben. Az iskolahálózat átalakítása során is teljes mértékben megvédett bennünket a más iskolákhoz való odacsatolástól.

Tápai Róbert a számos teendője mellett még a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület elnöke, a Pásztor Vera Bánsági Pedagógus Egyesület alapító tagja és elnöke, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségi tagja is. Beszélgetésünk idején az iskolában könyvvásárt tartottak, néhány nappal később pedig papírgyűjtési akcióban vettek részt a diákok.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink