Reménykeltés és biztatás

Reménykeltés és biztatás

Szoboravatás a fennállásának 130. esztendejét ünneplő Székelykevén — Kétnapos rendezvénysorozat keretében ünnepelte meg július hó első hétvégéjén faluja telepítésének 130. évfordulóját a székelykevei közösség. Összefoglalónk Lőcsei Ilona, a Pancsovai RTV Magyar Percek műsora szerkesztő asszonyának helyszíni jegyzetei alapján készült.

A jubileum méltatása — Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából — ünnepi szentmisével kezdődött az al-dunai falu templomában. A szertartás után az egybegyűltek a település határában felállított kereszthez vonultak ki, ahol áhítatot tartottak az idei gabona békés betakarításáért imádkozva. Az esti órákban a helyi művelődési egyesületek tagságának részvételével tartalmas ünnepi műsorra került sor, melynek keretében — a mindmáig élő székeli hagyományok bemutatásával vállvetve — a százharminc éves település múltja is megelevenedett.

A vasárnapi ünnepi szentmise után a helybéliek és a rangos vendégsereg a temetőkertig vonult közösen, ahol a székely kapu mellett felállított emlékszobor felavatása következett. A szerb és a magyar himnusz eléneklése után Sanja Petrović, Kevevára önkormányzatának elnök asszonya, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője, ifj. Lesi Árpád, a kunszentmiklósi testvértelepülés polgármestere, Szadai József, Ráckeve polgármestere, Óvi Enikő, Sepsiszentgyörgy polgármesterének helyettese, Dudás Károly, a VMMSZ elnöke és mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott alkalmi köszöntőt. Jelen volt még Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Gyöngyös Zsófia, a belgrádi magyar nagykövetség első beosztottja és Kiss Valéria, az ünnepi rendezvényt és a szoborkészítést támogató Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. képviselője. Az alkalmi műsort Szatmári Mihály, a SZMECISZ elnöke és a szervezőbizottság tagja koordinálta. A helyi Szalmaszál IME asszonykórusa és versmondója után a turulmadaras emlékmű leleplezése, illetve megáldása következett. Ez utóbbit, köszöntőbeszéde után, ft. Csipak Csaba helyi plébános végezte el. Az ünnepség protokolláris része az emlékmű megkoszorúzásával és a Székely himnusz eléneklésével kerekedett teljes egésszé.

A 130 éves múltra való visszatekintés és a madéfalvi emlékmű mintájára kidolgozott és felavatott új emlékmű a reménykeltés, a biztatás jelképét öltötte magára. Egy olyan feladat szimbólumát, amely a megmaradásért folytatott mindennapos küzdelmeiben nemcsak a székelykevei, hanem a náluk nagyobb magyar közösségek számára is példaértékű lehet.  


A nyitókép ifj. Csóti Imre és a Gusztáv-DIGITAL felvétele

Címkék: székelykeve130
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink