home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Rekordszámú PET Kalóz tisztította a Tisza-tavat
2024.07.23.
LXXIX. évf. 29. szám
Rekordszámú PET Kalóz tisztította a Tisza-tavat

A magyarországi PET Kupa Egyesület nemrégiben megszervezte az V. Tisza-tavi PET Kupát. 2023 vége és 2024 márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban.

A PET Kalózok felkészültek a feladatra: még soha ennyien nem szálltak vízre a Tisza-tónál! A tavalyi 12-höz képest az idén 19 csapat vágott bele az élményekkel, hulladékkal és szúnyogokkal tarkított folyótakarításba. Az útvonal három éve változatlan, ezért még elkeserítőbb volt látni a nádasok és az ártér hulladékkal való telítettségét, hiszen egy évvel ezelőtt már egy tisztább Tiszát hagytak maguk után a csapatok, melyeknek jelentős része visszatérő volt. Amíg azonban Kárpátalján a hulladékgazdálkodás nem indul jelentős fejlődésnek — csaknem 200 településen nincs hulladékszállítás —, addig sajnos minden évben lesz utánpótlás. Bár a PET Kupa Egyesület határokon átívelő nemzetközi projektumainak köszönhetően az elmúlt két évben sikerült a helyi vállalkozók, hulladékfeldolgozó telepek hatékonyságát növelni, és szemléletformáló programok által a gyerekeket is elérni, messze még a vágyott cél: a folyó teljes hulladékmentesítése.


Az első helyezett MBH Bank csapata

 

Több csapat, 7,5 tonna hulladék

Minden eddiginél nagyobb flottával és csaknem 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred—Tiszaszőlős—Tiszaderzs—Tiszanána-Dinnyéshát folyószakaszt. A 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyermek volt, az oktatási intézmények szép számmal képviseltették magukat: általános iskola, középiskola, egyetem és egy abádszalóki, gyermekekkel foglalkozó alapítvány is volt az indulók között.

A verseny hajóépítéssel kezdődött a Tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban, ahova szinte már hazajárnak a PET Kalózok, hiszen az eddigi öt versenynek is ez a helyszín volt a kiindulópontja. A megnyitón a település polgármestere, Ujvári Imre megköszönte a PET Kalózok munkáját. Az eseményen részt vett dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára is, aki nemcsak szóban, hanem tettekkel is bizonyította támogatását: vízre szállt, és szemetet szedett a PET Kalózokkal együtt.

Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok három nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget.

A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék is lapult az ártérben.

A versenyt a visszatérő MBH Bank csapata nyerte meg, melyet a szintén rutinos PET Kalózokból álló Decathlon követett, míg a harmadik helyet a Tisza-tóra először ellátogató (a felső-tiszai versenyt rendre megnyerő) Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó hőse — vagyis az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat — a Decathlon lett.

A csapatok összesen 2320 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A kommunális hulladékot a versenyt is támogató MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. segítségével szállíttatja el a PET Kupa Egyesület, míg a szelektív, illetve még szelektálásra váró hulladék a Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft.-nek köszönhetően jut el Kiskörére, a folyómentő központba, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60%-a körforgásban tartható, és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre.

 

Akik nélkül nem sikerült volna

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi kezdeményezés nem válhatott volna mozgalommá önkéntesek nélkül. A PET Kalózok azok, akik a háttérben segítik a csapatok munkáját mentorként, élelmezési felelősként, vagy éppen az adminisztratív, előkészítő munkában való részvétellel. A PET Kupa indulása óta elképzelhetetlen a vízre szállás a PET Kalózok biztonságáért felelő Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület nélkül.

Kiemelt szakmai partner volt a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az NHKV és az NHSZ.

A PET Kupa élelmezési partnere 2024-ben az Auchan, mely hatalmas segítséget nyújt az éhes PET Kalózok ellátásában. A versenyek lebonyolításához szükséges eszközök szállításában évek óta a DHL Global Szállítmányozási Kft. nyújt támogatást.

Köszönet illeti azokat a cégeket, amelyek termékekkel segítették a verseny megvalósítását, a Henkelt és az Amsy Jelöléstechnikát az anyagi támogatásáért, valamint Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs és Tiszanána települések önkormányzatát. A rendezvény főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium volt.

 

Bővebben a PET Kupáról

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében PET-hajós, folyami versenyeket szervez a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson, és terveik közt további mellékfolyók kitakarítása is szerepel.

A Tisza-tó térsége az elmúlt hat évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. Kiskörén jött létre az első folyómentő központ, ahol a KÖTIVIZIG-gel szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása — vagyis az újrahasznosításra való előkészítés.

(Az írás a PET Kupa sajtóközleménye alapján készült.)

Fotó: PET Kupa Egyesület

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..