home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Rekordot döntött a félmaraton
Tóth Tibor
2019.09.11.
LXXIV. évf. 36. szám
Rekordot döntött a félmaraton

Összesen 1575-en futottak át a történelmen vasárnap délelőtt a városnapi ünnepség keretében harmadik alkalommal megtartott Szabadkai Félmaratonon.

A gyermekeknek szervezett 150, 300, 400 és 500 méteres távokon 650-en álltak rajthoz, a félmaratonon 765-en, a 10 km-es távon 395-en, az 5 km-en pedig 415-en. A hazaiak mellett 250 külföldi futó is benevezett valamelyik távra. Magyarországról 200-an érkeztek, Horvátországból 30-an választották a Szabadkai Félmaratont, valamint szlovén, boszniai, montenegrói, román, orosz, lengyel, német, brit, osztrák, amerikai és nepáli versenyzők is futottak a történelmen át.


Indul a babakocsis futam

Elsőként a gyerekek álltak rajthoz Szabadka főterén, az Active Kids és a Horizont Sportegyesület szervezésében nyolc korosztályban mérettettek meg négy távon. A babakocsis futam után a megnyitóünnepségen elsőként Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, majd Horvát Tímea alpolgármester szólt a versenyzőkhöz. A bemelegítés után eldördült a rajtpisztoly, és a tömeg percekig hömpölygött a város főterén.

Elsőként az 5 km-es verseny győzteseit köszönthette a szépszámú szabadkai közönség. A férfiak mezőnyében a Spartacus atlétája, Maksim Puškar (15:22) szakította át elsőként a célszalagot, megelőzve a tavalyi bajnokot, a zentai Nagy Gellért Bélát (15:36) és a Fruška gora tagját, Nenad Jovanovićot (16:02).


Egy kis bemelegítés a rajt előtt

— Induláskor úgy tűnt, hogy rettentően gyors verseny elé nézünk, ami be is igazolódott. Magam is meglepődtem az eredményemen, hiszen hatalmas egyéni csúccsal lettem második. A forduló után egy kis gond adódott, a szembejövő versenyzők ugyanis elég jól lelassítottak bennünket, de a hajrára felgyorsultunk. Tudtam, kik lesznek a legkeményebb ellenfeleim, és egy olyan taktikát alkalmaztam, amellyel szerettem volna kifárasztani őket. Boldog vagyok, hogy ilyen jó eredményt értem el, ez életem egyik meghatározó napja. Sikerült minden, amiért eddig küzdöttem, úgy érzem, hogy helyem van a szerbiai atlétikában — nyilatkozta Nagy Gellért, és azt is elmondta, hogy az idén még az apatini 10 km-es verseny vár rá. Az 5 km-es távot sikeresen teljesítette Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke is. A nők mezőnyében Ljubica Papić végzett az élen, 23 perc 13 másodperces idővel, a 2. helyet az apatini Aleksandra Burkanović (24:14), a 3.-at pedig Samanta Tot (24:23) szerezte meg.


Elrajtolt a verseny

A férfiak 10 km-es távját Nikola Avramović teljesítette a leggyorsabban, ideje 35 perc 59 másodperc. A 2. helyen az apatini Miroslav Pešić (37:51) futott be, a dobogó 3. fokára pedig a belgrádi Vladimir Jozić (38:17) állhatott. Női 10 km-en a zombori Tijana Kabić (40:24) ért célba elsőként, a szintén zombori Bojana Marić (46:27) és Zoja Georgijev előtt. A félmaraton idei győztese a férfiak mezőnyében az OAK Beograd versenyzője, Dragomir Ristanović lett, aki 1 óra 17 perc 19 másodperc alatt teljesítette a 21 km-t.

— A vártnál sokkal jobban szerepeltem, hiszen a verseny előtt nem vártam győzelmet magamtól. Nagyon nehéz volt futni ebben a hőségben, alaposan elfáradtam, de ebben az is közrejátszott, hogy ez volt a második félmaratonom az utóbbi egy hétben. A város gyönyörű, a pálya és a szervezés remek, úgyhogy csodálatos élményekkel távozom Szabadkáról — mondta Ristanović a célba érkezés után.


Pásztor István a célban

A dobogó 2. fokára a topolyai Becskei Dániel (1:20:07), a 3.-ra pedig а kevevári Novica Stojanović (1:22:22) állhatott.

— Nagyon jó volt a verseny, a pálya, szokás szerint a rendezés is kiváló. Készültem a félmaratonra, habár az utóbbi időben egy kicsit visszavettem egy sérülés miatt. Elégedett vagyok a helyezéssel és az időeredményemmel is. A nagy forróság nekem nem okozott gondot, mert szeretem a meleget, a szél is kellemesen fújdogált, egy kissé lehűtött bennünket. A szabadkai félmaraton az idén a nyolcadik versenyem volt, még két-három futamot bevállalok ebben a szezonban — mondta Becskei.


A félmaratont a belgrádi Dragomir Ristanović nyerte meg

A nők 21 km-es távját a Pannon RTV munkatársa, Calbert Anita nyerte meg 1 óra 41 perc 26 másodperces idővel, a dusnoki Mácsai Mariann (1:41:59) és a belgrádi Maria Moskova (1:42:52) előtt.

— Sérülés miatt nem sokat készültem a félmaratonra. Futni nem nagyon tudtam az utóbbi időszakban, de CrossFit-edzésekre rendszeresen jártam, és spártai versenyeken vettem részt, ez volt a felkészülésem. A pálya nagyon szép, Szabadka gyönyörű, jól éreztem magam. A táv első felében két lány gyorsabb volt, őket a táv második felében kerültem el. Nem számítottam erre az eredményre, nagyon örülök. Az időmmel is elégedett vagyok, mivel nagyjából 1 óra 45 percre számítottam, de 1 óra 41 perc alatt célba értem. Az idén még egy spártai versenyem lesz Magyarországon, több félmaratont nem tervezek ebben az évben — mondta Calbert.

A díjátadó ünnepségen a kategóriánkénti legjobbak is elismerésben részesültek, valamint több különdíjat is átadtak a szervezők. A félmaraton résztvevői különleges érmet kaptak, melyen Szabadka egyik jellegzetes épülete, a Raichle-palota látható.

A III. Szabadkai Félmaratont — mely a belgrádi után a legtömegesebb és a legszínvonalasabb az országban — a Horizont Sportegyesület szervezte, a társszervező pedig Szabadka Önkormányzata volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..