Rekkenő hőség, rotyogó bográcsok

Rekkenő hőség, rotyogó bográcsok

Július első szombatján tartották meg Csókán, a helybeli Banka Bácsi Gasztro Egyesület szervezésében az V. Birkapörköltfőző versenyt. A felállított sörsátrak nem sok enyhet nyújtottak a nagy melegben szorgoskodó csapatoknak, melyek türelemmel főzték több órán át az ízletes bográcsos ételt.

A rendezvényt jegyző civil szervezet az egykori csókai számadó juhász, a legendás Banka Mihály nevét viseli. Elnöke, Borsos Kálmán elmondta, az eseményt áprilisban, Szent György-napon kellett volna megtartani, de a választások miatt kénytelenek voltak elhalasztani. Ez a dátum viszont már egybeesett az aratórendezvényekkel, ezért sokan nem jöttek el azok közül, akik máskor részt vettek a főzőversenyen. A megmérettetésre ezúttal huszonöt csapat jelentkezett, többnyire Vajdaságból és néhányan Magyarországról is.

— Ebben a pénztelenségben nehéz nagyszabású rendezvényt szervezni — emelte ki Borsos Kálmán, majd hozzátette, ezen a napon azok sem maradnak jó birkapörkölt nélkül, akik nem neveztek be, a tiszaszentmiklósi Joca Češljar ugyanis adományozott egy birkát, melyből a szarvasiak főztek kiváló bográcsos ételt.

Hogy milyen a jó birkapörkölt? Borsos Kálmán, aki gyakorlott főzőmester, természetesen erre a kérdésre is tudja a választ:

— A birka, melyből készül, legalább négyéves legyen. A húst lassú tűzön négy órán át kell főzni. A vöröshagymán, a fokhagymán és a jó minőségű pirospaprikán kívül ne tegyünk bele sok fűszert, csak sót, borsot és egy kis köményt, mert különben elnyomjuk a birkahús egyedi ízét. Ne hagyjuk a húson az összes faggyút, mert az étel túl zsíros lesz. A pörköltön érződnie kell, hogy birkából van, de csak enyhén. Csúnya szóval ezt úgy mondjuk, hogy ne legyen büdös.

Az étkek elbírálói Ősz Szabó Imrének, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjának vezetésével dolgoztak.

— Viszonylag kevés csapat van, de a döntés mégsem lesz könnyű, hiszen azok, akik eljöttek, mind kiválóan főznek. Ha több tájegységről érkeznek a szakácsok, akkor arra is ügyelni kell, hogy nem mindenhol készítik egyformán a birkapörköltet. Például vannak, akik azonnal ráteszik az őrölt piros paprikát, mások csak később. A birkapaprikásnak, -pörköltnek nagy hagyománya van Vajdaságban, fontos eseményeken főzték, főleg lakodalmakon, de halotti torokon is. Ez a rendezvény megidézi a régi szokásokat és ízeket, melyeket reményeink szerint az utánunk következő generációk is megőriznek.

A legfinomabb süteményt a magyarcsernyei Nőszervezet, a legjobb pálinkát a tiszaszentmiklósi vadászegyesület kínálta, a legszebb főzőhelyet pedig a felsőhegyi Serfőző Klára és csapata alakította ki. A birkapörköltet főzők között három-három harmadik, második és első helyezést osztottak ki. A vándorserleg az idén is a magyarkanizsai Juhász Szövetség képviselőjéhez került, az első ízben átadott vándorfakanalat pedig a hódegyházi Lila Akác csapata érdemelte ki.


1. Borsos Kálmán 2. Gasztroifik — a csókai Móra Ferenc MME fiatal főzőcsapata különdíjas lett (A szerző felvételei)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Rekkenő hőség, rotyogó bográcsok
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.03.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Rekkenő hőség, rotyogó bográcsok
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.27.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink