home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Régiós Háló-találkozó volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2022.12.01.
LXXVII. évf. 48. szám
Régiós Háló-találkozó volt Muzslyán

A nemrégiben Muzslyán megtartott Délvidéki Háló Közösség régiós találkozóján szép számban jelentek meg a részvevők. Tizenkilenc vajdasági településről és Budapestről jöttek a hálósok, akik már megszokták, hogy mindig nagyon tartalmas és hangulatos eseményen vehetnek részt, és most sem csalódott a mintegy hetven érdeklődő. Ezúttal is az Emmausz Kollégium adott otthont a kétnapos rendezvénynek.

Mint Halmai Tibor, a Délvidéki Háló vezetője fogalmazott, nagyon örült, hogy a teremtésvédelem témáját sikerült feldolgozni az összejövetelen, mert ezt itt még nem fejtegették, holott a Kárpát-medencei Hálóban néhány évvel ezelőtt Ferenc pápa Laudato Si kezdetű enciklikájának a témájára foglalkoztak ezzel.

A találkozó első napját lelki ráhangolódással indították, melyet rendkívül fontosnak tartanak, hogy egy kicsit összerázódjanak a részvevők, elcsendesedjenek, és az Úr elé tegyék magukat, szívüket, lelküket.

A régiós találkozó második napján elsőként Schön György a harminchárom éves Kárpát-medencei Háló Közösségről tartott előadást. Kifejtette, a Háló alapítói — Turóczi György, Puhár Zoltán és Szeibert András — amikor elindították ezt a kapcsolatépítést, nem tudták, mivé fog fejlődni, mi lesz belőle, meddig tart, és miként alakul. Volt egy erős szándék és elszántság arra, hogy az embereket kell megszólítani a közösségek által, és arra kell buzdítani őket, hogy bárhol éljenek a világban, ez esetben a Kárpát-medencében, próbálják közösségi életformákban megélni a magyarságukat és a kereszténységüket.

Nevelős Gábor jezsuita szerzetes, a budapesti Jezsuita Szent Ignác Kollégium rektora is örömmel vett részt a rendezvényen.

— Egy számomra kedves témával jöttem, előadásomban az imádság és a munka összekapcsolódásáról beszéltem, melyet a természettel összhangban végezhetünk. Első hallásra mintha két nagyon különálló területről volna szó, de egyre inkább abban erősödhetünk meg, vagy arra csodálkozhatunk rá, mennyire fontos, hogy ez a két terület, az ima és a tevékenység kölcsönösen támogassák egymást az életünkben. Egyre inkább rájövünk, hogy szükségünk van arra, hogy lelki megerősítést kapjunk, megtaláljuk a belső forrásainkat, és azt is látjuk, milyen nagy felelősséggel tartozunk egymásért, a körülöttünk levő világért. Ehhez igenis szükségünk van ezekre a belső mozgató erőkre, és látjuk azt is, hogy ezt életté kell váltanunk, tevékenykednünk kell. A világban is már egyre inkább központi témává válik, hogy felelősek vagyunk a környezetünkért, ezért arról is szóltam, hogy ez nagyon szervesen összekapcsolódik a hitünkkel, az egyháznak a hagyományával. Az elmúlt időben kezdett ez — főleg Ferenc pápa bátorító szavai hatására — megerősödni, hogy a felelősségünk, a szeretetre való meghívásunk ebbe a három irányba minket szólít az Istennel, az emberekkel és a teremtett világgal való kapcsolatban. Ha igazán szeretjük embertársainkat is szeretni, akkor fontos, hogy ügyeljünk a környezetre, a természetre, mert visszahat ránk mindaz, amit teszünk a körülöttünk levő világgal. Gondoljunk arra, ha ültetünk egy szép virágot, az sokakat gyönyörködtet, ha pedig nem vigyázunk a hulladékra, a szennyezés által romlik az emberek életminősége, vagyis a kezünkben van a választás lehetősége, hogy jót vagy rosszat tegyünk, és arra hív minket az Isten, hogy válasszuk a jót.

A rendezvényen a kiscsoportos beszélgetések sem maradtak el, de voltak választható programok is, melyek során a jelenlévők a hangszerekkel ismerkedhettek Micsik Béla népzenész jóvoltából, a kézművesműhelyt pedig Torjai Zita Katalin oktató vezette.

A Délvidéki Háló régiós találkozója művelődési műsorral zárult, melynek keretében bemutatkozott a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből a Cickafark énekcsoport és a citerazenekar.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..