home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Regionális hulladékgazdálkodás az újrahasznosítás jegyében
Talpai Lóránt
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 31. szám
Regionális hulladékgazdálkodás az újrahasznosítás jegyében

Topolyán nyitotta meg új hulladékgyűjtő központját a Szabadkai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft.

Dr. Gligor Gellért igazgató a központ megnyitóján azt hangsúlyozta, hogy a regionális hulladékgazdálkodás szempontjából jelentős lépés, hogy egy ilyen objektumot adtak át, párhuzamosan a kanizsai és a zentai üzemmel.

— Eddig is a transzferállomásokon zajlott a hulladék kezelése, onnan juttattuk be a központi üzemünkbe, és került elhelyezésre. Most nyitunk a polgárok felé is, hiszen számukra is jelentős, hogy a különböző nagytakarítási akciók, illetve a tavaszi-őszi lomtalanítás után keletkezett hulladékot átadhatják. Jelentős részét az itt átadott mennyiségnek a háztartásokban keletkezett hulladék képezi. Nagyon fontos pontja ez az egész rendszernek, ugyanis hozzájárulunk ahhoz, hogy a környezetvédelem szempontjából minél kevésbé szennyezzük a földterületeinket, a talajt. Lényeges, hogy minél kontrolláltabban működjön a szemétszállítás és -tárolás. A következő lépés az, hogy az ideérkező hulladékot minél nagyobb mennyiségben fel tudjuk dolgozni. Olyanfajta technológia áll a rendelkezésünkre, amely az újrahasznosítást helyezi előtérbe — összegezte Gligor Gellért.

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere fontos előrelépésnek tartja a hulladékudvar megnyitását a településen, mert a lakosoknak lehetőségük adódik arra, hogy az előválogatott szemetet is átadják.

— Biztos vagyok abban, hogy pozitív hatása lesz ennek a kezdeményezésnek, ugyanis így kevesebb hulladék kerül a szeméttelepekre, ugyanakkor a község, közösen a Komgrad közvállalattal, intenzíven azon dolgozik, hogy a rendszeresített szemételszállítást bevezesse a község egész területén. Bácskossuthfalván és Pacséron már szétosztottuk a szemeteskukákat a háztartásoknak, ugyanez folyamatban van Kisbelgrádban, Tomislavcin és Karađorđevón is. Célunk, hogy az év végéig mindenhonnan idekerüljön a hulladék az új átrakóállomásra. Erre a célra az önkormányzati költségvetésből eszközöket különítettünk el. Még egy újdonság az idei évben a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, az újrahasznosítható hulladék (fém, papír, PET-palackok) a háztartásokból kék kukába kerül majd — hangoztatta a polgármester.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..