home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Régiből újat — teljesen felújítják a szabadkai zsinagógát
(re)
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Régiből újat — teljesen felújítják a szabadkai zsinagógát

Az északi és a nyugati homlokzattal már elkészültek, a munkálatok folytatódnak — 2016 nyarára elkészül a kívül-belül felújított zsidó templom.

Befejeződtek a szabadkai zsinagóga nyugati szárnyának felújítási munkálatai. Ennek apropójából látogatott ki a helyszínre Maglai Jenő polgármester munkatársaival szerdán, augusztus 20-án.

A műemlékké nyilvánított, immár a város tulajdonában levő épület felújítására eddig 19 millió dinárt költöttek a köztársasági, tartományi és községi költségvetésből, illetve a World Monuments Fund és az S.O.S. Zsinagóga Alapítvány adományaiból.

Az 1902-ben épült patinás építményt az a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, aki a szabadkai városházát is. A zsidó templom évtizedek óta vár a felújításra, és íme, a jelenlegi önkormányzat nemcsak ígérte, de fel is ismerte a műemlék rendbehozatalának fontosságát.

— Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Szabadkai Zsidó Hitközséggel, és elsősorban ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy végre sikerül felújítanunk a zsinagóga épületét — hallottuk a polgármestertől. — A városi vezetőség célja mindemellett természetesen az, hogy a polgárok érdekeit szem előtt tartva megőrizzen az utókornak egy olyan jelentőségű épületet, mint a zsinagóga, amely a maga impozáns külsejével és méreteivel Szabadka egyik meghatározó építészeti remekműve.

Maglai elmondta még, hogy a tervek szerint folytatódnak a külső homlokzat felújítási munkálatai, és jövőre az épület belsejének rendbetételére is sor kerül majd. Ehhez a magyar állam 300 000 euróval járul hozzá.

A város rendezni szeretné a zsinagóga előtti teret is, erre még az idén ősszel kiírják a pályázatot.

Az épület felújítási munkálataival a tervek szerint 2016 nyarára végeznek. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..