home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Régi szelek fújnak
(—)
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám

A Tanjug állami hírügynökséget mégis bezárják, Boszniában a helyzet fokozódik. Az illegális migráció tekintetében a szerb álláspont is a szigorodás felé mozdult el, a helyzet jelenlegi állása szerint mégsem sikerült eladni a Telekomot. Szerbiában tehát a múlt héten ismét a régi gondok álltak középpontban.

Mégis megszűnik

Az Újságírók Független Szakszervezete által kiadott közlemény szerint a Tanjug állami hírügynökség jogi osztálya a múlt hétfőn közölte a foglalkoztatottak egy részével, hogy másnap már nem kell bemenniük a munkahelyükre, a többieknek pedig azt üzente meg, hogy jöhetnek átvenni a felmondólevelüket. A legújabb hírek megerősítik, hogy a politikai üzengetések ellenére a nagy múltú hírügynökség mégis megszűnik, s a portástól kezdve az igazgatóig mindenkinek felmondanak.     (UNS)

Továbbra sincs megoldás

Továbbra sincs megoldás arra a 19 803 jelzáloghitelre, amelyet svájci frankban vettek fel. Annak ellenére sem, hogy Dušan Vujović pénzügyminiszter azt ígérte, nyilvánosságra fogja hozni a gond megoldására felállított munkacsoport által kidolgozott programot. A svájci frank az elmúlt napokban ismét erősödött, ezért az ebben a devizában eladósodott polgárok helyzete még inkább súlyosbodott.     (Kurir)

Szerbia is szigorít

Ha Szlovénia, Horvátország és Magyarország elutasítja a gazdasági migránsok átengedését a határon, akkor Szerbia is így fog cselekedni — jelentette ki Aleksandar Vučić miniszterelnök, miután megbeszéléseket folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. A szerb kormányfő szerint országa nincs abban a helyzetben, hogy minden terhet magára vállaljon, ezért azt várja Európától, hogy átfogó megoldást és rendezési tervet kínáljon.     (Tanjug)

Gyorsabb és olcsóbb a legalizáció

A szerb parlament elfogadta azt a törvényt, amely az illegálisan épített objektumok gyors és olcsó legalizációját hivatott elősegíteni. Szerbiában jelenleg 1,5 millió illegális épület található. A most elfogadott törvény úgy rendelkezik, hogy 100 négyzetméterig 5000, 200 négyzetméterig 15 000, 300 négyzetméterig 20 000, e fölött pedig 50 000 dinár megfizetésével lehet egy-egy ingatlant legalizálni. A kormány azt tervezi, hogy az illegálisan felépített objektumokat műholdfelvételek alapján fogják majd beazonosítani, s aki nem fizeti meg az illetéket, annak le fogják bontani az épületét.     (Tanjug)

Bosznia forrong

Két évtizeddel a boszniai háború után a volt jugoszláv tagköztársaságban ismételten kiéleződtek a nemzetek közötti viszonyok. A Stratfor amerikai elemzőintézet vélekedése szerint ennek oka elsősorban az, hogy a daytoni békeszerződést nem lehet a gyakorlatban alkalmazni. Amíg a bosnyákok továbbra is az egységes államért szállnak síkra, addig a horvátok és a szerbek nagyobb önállósággal bíró saját entitást szeretnének. Az EU-nak még mindig jelentős befolyása van a balkáni államra, viszont nincs akkora ereje, hogy az egymással szemben álló feleket egységesíteni tudja.     (Večernje novosti)

Megbukott a magánosítás?

Úgy látszik, meghiúsult a másodszor eladásra kínált szerbiai mobilkommunikációs cég, a Telekom magánosítása. A kormány azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a meghirdetett tenderre beadott ajánlatok messze alulmúlták a várakozásait. Aleksandar Vučić miniszterelnök a pályázati kiírás előtt 1,6 milliárd, Željko Sertić gazdasági miniszter pedig 2,5 milliárd eurós ajánlatot várt, ehhez képest viszont a legnagyobb ajánlatot tevő amerikai Colbeck befektetési csoport 1,47 milliárd eurót kínált az 58 százaléknyi részvénycsomagért.     (Kurir)

Diktatúra felé halad az ország (?)

Ezt állítja Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a Blic napilapnak adott interjújában. A DP elnöke szerint arrogancia és kizárólagosság jellemzi a mostani belpolitikai helyzetet, ráadásul olyan mértékben, amely még a kilencvenes évekre sem volt jellemző. Pajtić azzal vádolja a haladókat, hogy paramilitáris egységeket állítottak fel a másként gondolkodókkal való leszámolásra, és szerinte ilyesmire még a kilencvenes években sem volt példa.     (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..