home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Régi mesterségek tábora
Andruskó Elizabett
2024.07.19.
LXXIX. évf. 29. szám
Régi mesterségek tábora

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a régi mesterségeket felelevenítő kézművestábort Tornyoson. Az ötnapos műhelymunkán, melynek a Magda-lak Tájház ad otthont, a többi közt a korongozással, a szövéssel, a batikolással és a kosárfonással ismerkedhettek a gyerekek.

A rendezvényen az idén mintegy 30 hét és tizenöt év közti gyermek vett részt. A helyiek mellett a környező településekről, Csantavérről, Keviből és Zentáról is érkeztek táborozók. A csantavéri Gyolai Fanni, aki már visszatérő látogató, elmondta, az előző évben készített szőnyeg ma is díszíti a szobáját.

— Én már tavaly is itt voltam a táborban, és annyira tetszett, hogy az idén sem volt kérdés, jönni fogok-e. Ma régi társasjátékokat próbáltunk ki, most pedig fonok, egy csillag alakú karácsonyfadíszt készítünk.


Az oktatók Topolyáról, Zentáról, valamint az anyaországból, Szegedről és Budapestről jöttek. Simon Julianna segítségével a szövés alapjait sajátíthatták el a jelenlévők. Véleménye szerint a gyerekek ebben a korban a legfogékonyabbak az új ismeretekre, így mindenképp érdemes kihasználni ezt az időszakot.

— Ezek a fiúk és lányok most éppen abban a korban vannak, amikor minden érdekli őket, felkelti a figyelmüket, így nagyon könnyű velük dolgozni. Mindenki mindent ki akar próbálni, és ha most nem mutatjuk meg nekik ezeket a technikákat, később nem biztos, hogy kérik majd.

Szabó Magda nyugalmazott óvónő a helyi értékek őrzője, mindig elkötelezetten tevékenykedett az őseinktől fennmaradt emlékek és hagyományok megőrzése érdekében.

— Nem titok, hogy nagyon fontosnak tartom a hagyományaink megismerését, őrzését és átadását. Ezért is szervezem meg évről évre a tábort, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek lássák és kipróbálják ezeket a régi mesterségeket. A legkisebbek a népi játékokkal barátkoznak, elkészítjük őket, és játszanak velük. A nagyobbak pedig már gyakorolják is a kézművesmesterségeket, melyekbe tavaly kóstoltak bele. Többen harmadik, negyedik éve vannak itt, és gyönyörű munkákat készítenek. Így a régi mesterségek fennmaradnak, nem vésznek feledésbe, mert átadjuk a tudásunkat a következő generációnak. Én úgy gondolom, mindig a legkisebbekkel kell kezdeni, természetesen a koruknak megfelelő játékos módon.
A tábor fő szervezője azt is hozzátette, hogy a régi mesterségek mellett a népmesék és a népdalok is fontos szerepet kapnak a hét folyamán.

— Budapestről érkezik hozzánk egy népmesemondó, és a tervek szerint ez is mindennap része lesz a programnak. Nagyon fontos, hogy a gyerekek meghallgassák a régi, hagyományos népmeséinket. Emellett népi játékokkal is foglalkozunk, amikor az egész csapat bekapcsolódik az őseinktől fennmaradt körjátékokba.

Ha valaki már járt Magda néninél, az tudja, hogy az ötleteket tekintve csaknem kifogyhatatlan — ez most sincs másként. Kérdésünkre elmondta, a tábor és a kézművesszakkörök szervezése mellett a tervek szerint hamarosan babamúzeummal bővülhet a Magda-lak.

Horváth Zsolt és a Pannon RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..