home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Régi lendület és új lehetőségek
Bíró Tímea
2021.02.27.
LXXVI. évf. 8. szám
Régi lendület és új lehetőségek

Nemcsak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai, dolgozói, de a hallgatói is izgatottan várják a felújítási munkálatok végét, hogy használatba vehessék az új könyvtárat, a közösségi teret, a hiánypótló amfiteátrumot.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 2006 óta működik Szabadkán, és rendkívül népszerű a magyar fiatalok körében. Az épület bizonyos részeinek a felújítása és felszerelése valójában már 2006-ban megkezdődött, de 2016-ban indultak el a nagyobb és intenzívebb munkálatok. Dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettese lapunknak elmondta, hogy csaknem 4 millió eurós támogatásból sikerült megvalósítani a kar épületének megújulását.


A könyvtár egyik része

— A magyar kormány folyósította a munkálatokhoz szükséges pénzösszeget. Az első támogatás 2016-ban érkezett, ebből megerősítettük az alapokat, valamint kialakítottunk új helyiségeket, például tanári irodákat, vendégszobákat, új könyvtárat, új dékáni hivatalt. Jelenleg a külső homlokzatnak a renoválása folyik, mely nem egyszerű, hiszen egy, az 1880-as években épült, műemlékvédelem alatt álló létesítményről van szó, tehát csak a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet által megszabott előírásokkal összhangban lehet felújítani. Ez a külső munkálat és az ablakok cseréje július 22-én fejeződik be. A beltéri tennivalók esetében még a helyiségek bebútorozása és számítástechnikai eszközökkel való felszerelése van hátra. Erre nemrég kaptuk meg a támogatást a magyar kormánytól, amiért köszönettel tartozunk a vajdasági magyar politikumnak is. Bízom benne, hogy az év végén már használhatóvá válnak az új helyiségek — nyilatkozta a dékánhelyettes. Ezután még hozzátette, hogy a kivitelezők nem lépték át a határidőt, minden a megfelelő ütemben haladt.


A 250 férőhelyes amfiteátrum

A rendkívül nagy felületű homlokzat színe és stílusa a régi marad, tehát az épület jól ismert arculata nem változik. Az Ago Mamužić utca felőli homlokzat egy része üvegből épült, hogy harmonizáljon a vele szemben található Magyar Médiaház külsejével.

A hallgatók az új könyvtárnak örülnek a leginkább, melyben egy tanulásra, kutatásra és a csoportmunka elvégzésére alkalmas olvasóterem is helyet kap.

A támogatásnak köszönhetően az egykori Sárgaháznak, vagyis az MTTK épületének a kapacitása megduplázódik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..