home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Régi és új kihívások
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám

A szerb belpolitikai életet a gazdasági kérdéseken kívül a Brexit is megterhelte a héten, ráadásul az új kormány felállása is késlekedik.

Vuliné a rendőrség, Stefanović lesz a hadügyminiszter?

A Blic úgy tudja, igen nagy rá az esély, hogy a belügyi tárcát Aleksandar Vulin kapja meg, az eddigi rendőrfőnök, Nebojša Stefanović pedig a hadügyminiszteri tisztségen folytatja politikai karrierét. (Blic)

Mišković öt évet kapott

Miroslav Miškovićot, a Delta Holding tulajdonosát a bíróság adócsalásban bűnösnek mondta ki, s ezért öt év letöltendő börtön-, valamint 8 millió dinár pénzbüntetésre ítélte. A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, mely szerint a szerb oligarcha az útépítéssel foglalkozó cégek lehetővé tette a fiának, Markónak, hogy 320,3 millió dinár adót elcsaljon. (Tanjug)

Kétezer embert rúgnak ki az EPS-ből

Míg a vasutaktól nagyjából 3000, addig a szerbiai áramszolgáltatótól, az EPS-től 2000 embert fognak elbocsátani az év végéig — áll abban a megegyezésben, amelyet az IMF képviselői folytattak le az EPS vezetőségével. (Blic)

Lehetetlen feladat

Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette, hogy az IMF elviekben nem ellenzi a fizetés és a nyugdíj emelését, annak feltétele azonban az úgynevezett fizetési osztályok kialakítása, vagyis a bérek kiegyenlítése ugyanazokon a munkakörökön belül. A szerb kormány és az IMF képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a nyugdíj- és a béremelés kérdését az ősszel fogják újra megvitatni. A Fiskális Tanács időközben arra figyelmeztetett, hogy Szerbiának jelenleg nincs lehetősége az emelésre, és ez vélhetőleg 2017-ben is így lesz. (Tanjug)

Nem segítenek a svájcifrank-hiteleseken

Miután a múlt héten Nagy-Britanniában az EU-ból való kilépést támogatók győztek az ezzel kapcsolatos referendumon, egyre reálisabb az esélye annak, hogy ismételten jelentős mozgások lesznek a menedékvalutának tartott svájci frank árfolyamában. Ez mintegy 20 000 szerb háztartást érint közvetlenül. Jorgovanka Tabaković bankkormányzó kijelentette, hogy a hitelesek nem számíthatnak rá, hogy a kormány és a nemzeti bank esetleg a segítségükre siet. (Tanjug)

A Brexit következményei

Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének súlyos következményei lesznek Szerbiára nézve is. Az már egészen bizonyos, hogy a brit fejlemények miatt elhalasztódnak a Szerbiával folytatandó csatlakozási tárgyalások, melyekben a 23. és a 24. fejezet van soron. A politikusok azonban bizakodóak, és úgy nyilatkoztak, hogy a brit népszavazás nem fogja megállítani Szerbia integrációját, csupán lassítani fogja. (Blic)

Nem mehetnek szabadságra a kormánytagok

Aleksandar Vučić miniszterelnök az ügyvivő, de a leendő kormány tagjainak is megtiltotta a nyári szabadságot. A kormányfő úgy látja, hogy az áprilisi választások óta eltelt időben nagy kiesést szenvedett a törvényhozás, mindezt pedig a nyáron pótolni kell. A miniszterelnök azt is megerősítette, hogy késni fog az új kormány felállása, s egyáltalán nem biztos, hogy július 3-áig megalakul. (Blic)

Folytatódnak a reformok

Dušan Vujović pénzügyminiszter kijelentette, hogy az új kormánynak a pénzügyi konszolidáció és a strukturális reformok folytatása lesz a prioritása. Ezen a téren az átalakításra váró állami cégek a legkockázatosabbak. Ugyancsak fontos szerepet szán majd az új kormány a közszféra racionalizációjának. A pénzügyminiszter szerint tavaly a szerb gazdaság megkezdte a válságból való kilábalást, s reális az az adat, amely szerint az idei év első felében 3,5 százalékos volt a növekedés. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..